Nieru mazspējas iemesls — dažādas slimības

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Kādēļ rodas nieru mazspēja? Kā no tās izsargāties?

Atbild P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas nefrologs Harijs Čerņevskis: «Akūtu nieru mazspēju visbiežāk izraisa smagas infekcijas, traumas, liels asiņu zudums, kā arī toksiskas vielas. 5% gadījumu tā pāraug hroniskā nieru mazspējā. Savukārt hroniskas nieru mazspējas iemesls var būt dažādas nieru slimības, piemēram, hronisks glomerulonefrīts, hroniskais pielonefrīts, cukura diabēts, nieru policistoze, reimatoīdais poliartrīts, sarkanā vilkēde, neārstēta arteriāla hipertenzija.

Hroniskas nieru mazspējas biežākie simptomi ir izteikts vājums, nespēks, samazināts vai palielināts urīna daudzums, paaugstināts asinsspiediens, tūska, centrālās nervu sistēmas izmaiņas (slikts garastāvoklis, miegainība dienā, bezmiegs naktī, pavājinātas darbspējas).

Lai neattīstītos nieru mazspēja, vajag regulāri apmeklēt ģimenes ārstu un pārbaudīt savu veselību, mērīt asinsspiedienu, kā arī pievērsties aktīvam, veselīgam dzīvesveidam, izvairoties no stresa un trekniem ēdieniem, kas veicina aptaukošanos.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu