Pauls Bankovskis "Drēbes jeb Ādama tērps"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skotu izdevniecība Cannongate kopā ar vairāk nekā trīsdesmit izdevniecībām dažādās pasaules valstīs realizē starptautisku projektu Mīti. Ievērojami rakstnieki aicināti pārstāstīt kādu pašu izraudzītu mītu. Šie stāsti tulkoti un izdoti visā pasaulē. Latvijā jau iznākušas trīs sērijas Mīti grāmatas: V. Peļēvina Šausmu ķivere, M. Atvudas Pēnelopiāde un K. Armstrongas Īsi par mītu vēsturi.

Šajā projektā iesaistījies arī viens no iemīļotākajiem mūsdienu latviešu rakstniekiem Pauls Bankovskis ar darbu Drēbes jeb Ādama tērps, ko izdevis Jāņa Rozes apgāds.

Stāsts par Ādamu un Ievu Vecajā Derībā aizņem tikai dažas lappuses. Taču šajās lappusēs atrodamas pat divas versijas par to, kā Ādams un Ieva nākuši pasaulē. Vienā no versijām Dievs vispirms no zemes un pīšļiem radīja Ādamu, iepūta viņa nāsīs dzīvības dvašu, un tā cilvēks tika pie dzīvas dvēseles. Tad, sapratis, ka nav labi cilvēkam būt vienam, Dievs Ādamu iemidzināja, izņēma vienu no sānu kauliem, aizpildīja tukšo vietu ar miesu, bet no kaula izveidoja Ādama sievu, kura pēcāk tika nosaukta par Ievu. Otra stāsta versija radusies vēlāk, to dēvē par priesteru versiju. Saskaņā ar to Dievs cilvēku radīja pēc sava ģīmja un līdzības, vīrieti un sievieti reizē. Iemantojis kauna sajūtu un nepieciešamību apģērbties, cilvēks zaudēja iespēju dzīvot mūžīgi.

Tagad stāstam par Ādamu, Ievu un kailumu ir vēl viena – mūsdienu versija.

Pauls Bankovskis dzimis 1973. gadā Cēsīs. Rīgas lietišķās mākslas vidusskolā mācījies gatavot vitrāžas, studējis filosofiju Latvijas Universitātē. Strādājis par žurnālistu laikrakstos un dažādos žurnālos. Trīs stāstu krājumu un vairāku romānu autors. Dzīvo Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu