«Rīgas fotomēneša» uzmanības centrā - Ziemeļeiropa un Austrumeiropa

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Festivāla «Rīgas fotomēnesis 2016», kas Rīgā jau otro reizi notiks no 2. maija līdz 16. jūnijam, uzmanības centrā būs Ziemeļeiropas un Austrumeiropas autoru darbs fotogrāfijā, informēja festivāla komunikācijas vadītāja Zane Zajančkauska. Festivāla centrālā tēma šogad būs «Teritorijas, robežas un savienojumi», atsedzot ne tikai šo jēdzienu ģeogrāfisko, bet arī sociālpolitisko un personisko raksturu.

Kopumā festivāls šogad piedāvās apmeklēt deviņas izstādes un vairāk nekā 25 notikumus.

Festivāla programmas vadītājs un fotogrāfs Arnis Balčus stāstīja, ka programmā pievērsīs uzmanību gan starptautiski atzītu autoru darbiem, gan Latvijas jaunajiem fotogrāfiem. Fotogrāfija būs redzama ne tikai izstāžu zālēs, bet arī pilsētvidē, festivālā iesaistot visplašāko publiku. Ne mazāk svarīgi, ka «Rīgas fotomēnesis» pulcē starptautiski novērtētus fotogrāfijas profesionāļus - fotogrāfus, kuratorus, fotogrāfijas žurnālu redaktorus, kā arī citu festivālu veidotājus, kas ar savu pieredzi dalīsies publiskās lekcijās, diskusijās, meistarklasēs.

Festivāla centrālais notikums būs izstāde «Teritorijas» Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, kur septiņi mākslinieki - Heiki Kaski no Somijas, Katrīna Ķepule un Daniels Mekšs no Latvijas, Endrjū Miksis no Lietuvas, Igors Samoļots no Krievijas, Igors Savčenko no Baltkrievijas un Sāra Skorgena Teigena no Norvēģijas - ar saviem darbiem aktualizē vietas, personas un laikmeta savstarpēju mijiedarbību autorfotogrāfijā. Autoru uzmanības lokā ir gan Baltkrievijas sociālā ainava, gan Kalifornijas mazpilsēta, gan stāsti par jauniešu subkultūru, gan interese par fotogrāfijas kā medija attiecībām ar realitāti un atmiņu. Vienlaikus izstāde uzdod arī jautājumu par kopīgo un atšķirīgo Ziemeļeiropas un Austrumeiropas fotogrāfijā.

Heiki Kaski (Heikki Kaski). No sērijas „Tranquillity”
Heiki Kaski (Heikki Kaski). No sērijas „Tranquillity” Foto: publicitātes

Atsevišķa festivāla programmas daļa «Self Publish Riga», kuru organizē biedrība «ISSP», būs veltīta pašizdošanas kultūrai. «ISSP» programmas vadītāja Jūlija Berkoviča klāstīja, ka atšķirībā no tradicionālā fotogrāfiju un mākslas grāmatu izdošanas procesa, kas mēdz būt elitārs, pašizdošana māksliniekiem sniedz iespēju izveidot savu grāmatu bez starpnieka, nepakļaujoties komerciāliem kompromisiem. Arvien vairāk mākslinieku izvēlas paši izdot savus darbus un piedalīties šajā globālajā kustībā, kas ne tikai maina izpratni par izdevniecību lomu, bet arī veido jaunu mākslas grāmatu tirgu.

«Self Publish Riga» pasākumu sērija ar plašu starptautisku izstādi, ekspertu lekcijām, radošo darbnīcu un grāmatu konkursu ir veidota ar mērķi radīt interesi par šo nozari arī Latvijā.

Festivāla izstādes, publiskās lekcijas, diskusijas, meistardarbnīcas, filmu seansi notiks Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Latvijas Nacionāls bibliotēkas izstāžu zālē, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra «Ofisa galerijā», Rīgas Kino muzejā, Kaņepes Kultūras centrā un citviet Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu