Gada gleznas autores Sigitas Daugules izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Joprojām skarba un trausla vienlaicīgi – viena no pazīstamākajām un starptautiski atpazīstamākajām Latvijas jaunās paaudzes gleznotājām Sigita Daugule pēc piecu gadu pārtraukuma izrādīs savus darbus arī Latvijā, Agijas Sūnas galerijā.

30. novembrī galerijā ASūna tiks atklāta Sigitas Daugules gleznu izstāde, faktiski kopsavilkums par pēdējos piecos gados radītajiem darbiem. Daugules pēdējā izstāde Latvijā notika 2004. gadā Mākslinieku savienības galerijā, kopš tā laika viņa ilgāku laiku dzīvoja Austrijā un arī izstādes rīkoja tur un Vācijā. Novembra otrajā pusē gleznotāja piedalīsies arī kārtējā grupas izstādē Bonnā.

„Sigita Daugule spēj apvienot monumentalitāti un konkrētību, perfekti nostrādātas abstraktas virsmas ar precīzi izdzīvotām detaļām,” uzskata māksliniece Helēna Heinrihsone, kuras rokās bija izvēle par Gada gleznu 2008. „Viņas darbos savijas spēks un trauslums, skarbums un romantika, brutalitāte un maigums. Izsmalcināti niansēta ir Daugules ierobežotā krāsu palete. Šī pilsētas motīvu gleznotāja ir konsekventi attīstījusi savu tēmu no romantiska iekšpagalma līdz pilsētas kopskatam no putnu lidojuma. Būs tiešām interesanti pavērot, kurp pa šiem gadiem viņu aizvedis šis ceļš.”

Pēdējos gados Sigita Daugule attīstījusi jaunu māksliniecisko virzienu, kam raksturīgas spīdīgas, gludas, spoguļveidīgas virsmas, kas saspēlējas ar raupjākām matētām faktūrām. Šis stils ļoti iecienīts Austrijā un Vācijā, atzīst māksliniece un ļoti cer, ka arī Latvijā viņu sapratīs. Galu galā Daugule pieder tiem retajiem māksliniekiem, kas tiešām dzīvo no mākslas, ar mākslu un mākslā. „Viss, ko tu dari, attīstās pa spirāli,” ir pārliecināta māksliniece un sola, ka izstādē būs redzamas gleznas Daugulei raksturīgajā rokrakstā, kas attīstīts augstākā līmenī.

Sigita Daugule Latvijas mākslas vidē ienāca strauji un pārliecinoši 1998.gadā pēc Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas (I.Zariņa un A.Naumova Monumentālās glezniecības meistardarbnīca) ar savdabīgu un atpazīstamu rokrakstu, piešķirot it kā ikdienišķām lietām dziļumu un daudznozīmīgumu. Vairākkārt ieguvusi Austrijas Federālās kancelejas un KulturKontakt stipendijas, piedalījusies daudzās grupu izstādēs un rīkojusi personālizstādes. Kopš 1994.gada Sigitai Daugulei bijušas 17 personālizstādes Latvijā, Vācijā, Austrijā un viņa piedalījusies vairāk nekā 50 grupu izstādēs Latvijā, Vācijā, Austrijā, Slovēnijā, Igaunijā, Francijā, Zviedrijā, Beļģijā, Dienvidkorejā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu