Sācies gaismas festivāls "Staro Rīga" (122)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piecas dienas, no sestdienas (14.nov.) līdz 18.novembrim, Rīgā notiks gaismas festivāls "Staro Rīga", kurā būs aplūkojami 56 gaismas objekti.

Visi objekti sadalāmi piecās grupās - festivāla laikā būs apskatāmi 18 jauni festivāla programmas gaismu objekti, 3 festivāla programmas gaismu objekti no 2008. gada programmas, 9 objekti, kas tapuši ar festivāla sadarbības partneru atbalstu, 12 LMA studentu programmas gaismu objekti, kā arī 14 pilsētvides pastāvīgie gaismu objekti.

Liekākā daļa festivāla objektu izvietota pastaigu maršrutos Vecrīgas teritorijā un pilsētas centrālajā daļā, taču lielāki objekti izvietosies Skanstes ielas rajonā un Brīvdabas muzejā.

Pils laukumā, Torņa ielā un Aldaru ielā būs skatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentu darbi, kas iekļausies trīs idejiskās koncepcijās - "Esi starā - ej ar tumsu karā!", "Parazīti" un "Gaismoņi".

Jaunizveidotajos 18 gaismas festivāla objektos izmantots gan spuldžu, gan LED spuldžu spīdējums, gan video projekcijas, gan īpaši gaismas efekti. Jauno objektu vidū atrodami gan interaktīvi gaismas objekti, gan lielformāta pilsētvides objekti.

Māksliniece Katrīna Neiburga izgaismos

Festivāla laikā būs iespējams apskatīt arī 14 pilsētvides pastāvīgi izgaismotus gaismas objektus. Daļa no objektiem jau redzami ikdienā, taču lielākā daļa objektu tiks iedegti festivāla laikā pirmo reizi un turpmāk priecēs pilsētas iedzīvotājus un viesus ilgtermiņā. Gaismas festivāla "Staro Rīga" laikā pirmo reizi tiks ieslēgts fasāžu apgaismojums sešām Rīgas skolām.

"Gaismas festivāla laikā jo sevišķi labi redzams, ko iegūstam mēs paši un pilsēta, ja tā ir izgaismota. Tiek izceltas ēku arhitektūras kvalitātes, pilsēta kļūst iedzīvotājiem draudzīgāka un mēs visi jūtamies labāk. To, lai Rīgas pilsētvide kļūtu kvalitatīvāka, mēs varam panākt tikai visi kopā – gan atbildīgās pilsētas institūcijas, gan uzņēmēji, privātīpašnieki un, protams, mākslinieki", saka festivāla idejas autore, Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle.

Deviņi no festivāla objektiem tapuši ar festivāla sadarbības partneru atbalstu - festivālā būs redzami gaismas uzvedumi un instalācijas, kas tapuši ar Brīvdabas muzeja, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Arēnas Rīga, Rīgas Tirdzniecības ostas un uzņēmumu "Laima", "Merks", "Komutators", "The Emus Group", LG un Tele2 atbalstu.

Rīgas radio un televīzijas tornis

Tiks izgaismots arī Rīgas radio un televīzijas tornis, kas ir augstākais radio un televīzijas tornis Eiropas Savienībā. Gaismas festivāla laikā torņa apgaismojumā dominēs zilā krāsā, jo šādu risinājumu kā labāko atzinusi Rīgas dome, kas, viņasprāt, labi sasaucas ar Dzelzceļa tilta pastāvīgo zilo apgaismojumu.

Brīvdabas muzejs

Savukārt Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks gaismas un skaņas uzvedums "Laika grieži". Uzveduma laikā ar gaismas efektu palīdzību muzeja Kurzemes sēta pārtaps par vietu, kurā tiks izstāstīts viena cilvēka dzīves gājums, lūkojot to caur dabas skatu punktu.

Vērmanes dārzā būs unikāls gaismas objekts

Katru vakaru no Vecrīgas uz Brīvdabas muzeju kursēs autobuss. Autobuss visu festivāla norises laiku kursēs abos virzienos pa maršrutu: Strēlnieku laukums - Arēna Rīga - Brīvdabas muzejs.

Autobusa atiešanas laiki:

No Strēlnieku laukuma No Muzeja uz centru

17.20 18.00

18.40 19.20

20.00 20.40

21.20 22.00

21.45 23.20

Biļetes cena LVL 3.00 (turp un atpakaļ)

Skanstes Virsotnes

Gaismas festivāla "Staro Rīga" augstākais objekts šogad atradīsies Skanstē - Skanstes Virsotnēs. Gaismas instalācija "Gaismas Virsotnes" debesīs iezīmēs Rīgas augstāko ēku siluetus, ļaujot tās ieraudzīt no jebkuras vietas pilsētā. Tos, kas apmeklēs objektu tuvumā sagaida pārsteigums - ēku fasādes pārvērtīsies par lielformāta gaismu ekrāniem. Krāsu salikumu maiņa būs redzama plašā apkārtnē - tieši tāpat, kā Skanstes Virsotnes, kas ir nozīmīgs arhitektonisks Skanstes un Rīgas labā krasta akcents.

Preses nams

Māksliniece Katrīna Neiburga izgaismos "Preses namu". Objekts tapis sadarbojoties mākslinieku tandēmam - Katrīnai Neiburgai un Andrim Indānam. Objekta mērķis ir gaismas festivāla "Staro Rīga" laikā atdzīvināt vienu no pamanāmākajām un neviennozīmīgi vērtētākajām augstceltnēm Preses namu (Balasta dambī 3) ar gaismas un skaņas palīdzību padarot krāšņāku un neparastāku Daugavas kreisā krasta panorāmu.

Katrīnas Neiburgas gaismas instalāciju veidos Preses nama logos ievietoti 180 prožektori, kuriem iedegoties un izdziestot tiks attēloti speciāli svētkiem radīti ornamenti, kas ar speciālu procesoru palīdzību tiks sasinhronizēti ar Andra Indāna mūzikas partitūru.

No 2008. gada festivāla programmas tiks izstādīti objekti "Rudens ogles", "Salūtpuķes" un "Gaismas ceļš".

Ar pilnu gaismas festivāla objektu sarakstu iespējams iepazīties mājas lapā www.staroriga.lv

Komentāri (122)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu