Septembrī teātra festivāls "Homo novus" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Septembra beigās notiks septītais starptautiskais Jaunā teātra festivāls "Homo novus".

Septītais starptautiskais Jaunā teātra festivāls "Homo novus" notiks Rīgā no 19. līdz 29. septembrim un piedāvās plašu un daudzveidīgu teātra un dejas izrāžu (kopā 12 dažādas izrādes uz piecām skatuvēm un netradicionālās spēles vietās), kā arī filmu, diskusiju un meistarklašu programmu.

Festivāla programma ir iedalīta trīs daļās:

Festivāla pirmizrādes

Šī programmas sadaļa iekļauj divas izrādes, kas šobrīd vēl top, lai piedzīvotu pirmizrādi tieši festivālā "Homo novus".

Argentīniešu režisora Mariano Pensoti ielas iestudējums „Paisums un bēgums” tiks uzvests Upīša pasāžā un turpinās 2001. gadā aizsākto tradīciju aicināt māksliniekus no dažādām pasaules valstīm veidot īpašu festivāla izrādi ar vietējo mākslinieku piedalīšanos („Spēlēju, dancoju”, „Cameriga”). Izrādē „Paisums un bēgums” piedalīsies 16 Dailes teātra, Nacionālā teātra un neatkarīgie aktieri un režisori. Skatītāji varēs brīvi pārvietoties pa pasāžu un tās kafejnīcās, skatlogos, dzīvokļos un ieliņās vērot iespaidīgu dzīvo instalāciju, kas atklās avarējuša motociklista, parasta pusmūža pāra, bāra apmeklētāja, jaunas sievietes un daudzu citu dzīvesstāstus un domas. Izrādi „Paisums un bēgums” skatītāji bez maksas varēs vērot četrus vakarus. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Dailes teātri.

Jaunais vācu režisors Florians fon Hoermans (Frankfurtes teātris, bijis Alvja Hermaņa asistents „Ledus” iestudējumos Frankfurtē un Rūrā) kopā ar Valmieras teātra aktieriem ir iecerējis pārcelt uz skatuves visai sirreālo un absurdo Borisa Viāna romānu „Dienu putas”. Izrāde „Dienu putas”, kuras pirmizrāde 19. septembrī atklās festivālu "Homo novus", ir Latvijas Jaunā teātra institūta un Valmieras teātra kopražojums, kas top, pateicoties Gētes institūta atbalstam. Pēc festivāla izrāde tiks iekļauta Valmieras teātra repertuārā.

Mūsdienu teātra klasiķi

Viesizrāžu programma „Mūsdienu teātra klasiķi” piedāvās iepazīties ar tādiem māksliniekiem, kurus jau šodien droši var pieskaitīt gadsimtu mijas teātra nozīmīgākajiem vārdiem.

Viens no festivāla lielākajiem notikumiem būs starptautiski pazīstamākā itāļu režisora Romeo Kasteluči un viņa kompānijas Societas Raffaello Sanzio izrāde „BR.#04 Brisele” no cikla „Tragedia Endogonidia” – pētījuma par nākotnes traģēdiju, kas trīs gadu laikā ir īstenots desmit Eiropas metropolēs uz desmit vadošo teātru un festivālu skatuvēm. Kasteluči izrāžu krāšņā forma, sirreālās ainas un maģiskā skaņa uzbur pasauli, kas aicina pieskarties cilvēka būtības dzīlēm un iegulst atmiņā uz visiem laikiem.

Pirmo reizi festivālā viesosies leģendārais gruzīnu kino un teātra režisors un scenārists, Tbilisi Marionešu teātra dibinātājs un vadītājs Rezo Gabriadze. Izrādē „Staļingradas kauja” skumjās Gabriadzes lelles un objekti stāsta dziļi personiskus mīlestības un zaudējuma stāstus, kas risinās uz Otrā pasaules kara kauju fona un atklāj, cik trausla pasaules lielo notikumu virpulī ir ikviena - gan kareivja, gan skudras - dzīvība. Pēc Gabriadzes izrāžu noskatīšanās daudzi ir atzinuši, ka lelles tajās ir daudz emocionālākas un pārliecinošākas nekā citkārt aktieri dramatiskā teātra iestudējumos.

Jau trešo reizi pēc kārtas festivālā viesosies soms Kristians Smedss. Šoreiz ar jaunāko iestudējumu – Antona Čehova „Kaiju”, kas tapis Von Krahl teātrī Tallinā. Smedsa izrādē piedalās divu paaudžu harismātiskākie igauņu aktieri (Arkadinas lomā ir mums no filmām „Kapteiņa Granta meklējumos” un „Labās rokas” pazīstamais Lembits Ulfsaks, bet Trepļevu spēlē viņa dēls Juhans Ulfsaks). Kā allaž savos klasikas iestudējumos, Smedss izlasa mums labi pazīstamo darbu pilnīgi no jauna un, dziļi respektējot autoru, padara to skaudri mūsdienīgu. Šī „Kaija” ir pārspīlēta, naiva, groteska un ļoti emocionāla.

Cits skats

Viesizrāžu programmā „Cits skats” apvienotas izrādes, kas daudzus pārsteigs mākslinieku lietotā materiāla, izteiksmes līdzekļu un formas dēļ. Tajā pašā laikā tieši šie mākslinieki un projekti padara mūsdienu skatuves mākslu tik vērtīgu un neprognozējamu.

Ar piecu stundu ilgo dzīvo filmu „Istabas serviss (palīdzi man izturēt šo nakti)” Rīgā atgriezīsies lieliskais Gob Squad mākslinieku kolektīvs no Berlīnes; populārais libāniešu mūsdienu mākslinieks Rabi Mruē piedāvās divas skarbas un ironiskas izrādes „Meklējot pazudušo darbinieku” un „Liec man atmest smēķēšanu!”, kam ir būtiska loma arābu kritiskās un eksperimentālās kultūras attīstībā; britu horeogrāfs Džonatans Barouzs un itāļu komponists Mateo Fardžions uzstāsies ar neticami asprātīgu un inteliģentu dejas triloģiju („Duets sēdus”, „Klusā deja” un „Runājošā deja”) par kustības un skaņas attiecībām, bet Vīnē rezidējošā igauņu horeogrāfe Krota Jūraka izrādē „Reiz bija...” pārvērtīsies par princesi un kopā ar dinozauriem izstāstīs videopasaku.

Kā ierasts, festivāls "Homo novus" aicinās uz filmu seansiem kinoteātros „Rīga” un „K.Suns”, sarunām ar festivāla viesiem festivāla klubā kafejnīcā „A.Suns”, meistarklasēm un diskusijām.

No š.g. 5. jūlija visās "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās sākas biļešu tirdzniecība uz starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo novus" izrādēm. Pirmo reizi piedāvājam FESTIVĀLA ABONEMENTU, kas dod iespēju noskatīties visas festivāla izrādes ar ievērojamu atlaidi. Abonementu var rezervēt Latvijas Jaunā teātra institūtā līdz 2007.gada 31.augustam.

Biļešu cenas uz festivāla izrādēm ir no Ls 7 līdz Ls 15, skolēniem, studentiem un pensionāriem no Ls 4 līdz Ls 7.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu