Jāņa Baltvilka balva rakstniekam Bankovskim

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā ieguvuši rakstnieks Pauls Bankovskis par grāmatu "Mazgalvīši spēlē mājās" un mākslinieks Reinis Pētersons par ilustrācijām Džeimsa Stīvensa grāmatai "Zelta pods".

Konkursa laureātus svinīgā pasākumā paziņoja žūrijas vadītāja, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes prezidente, bērnu literatūras pētniece, Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, aģentūru LETA informēja programmas "Baltā Vilka grāmatas" pārstāve Zane Jauja.

Abas grāmatas iznākušas izdevniecībā "Liels un mazs" - "Hansabankas" atbalstītajā bērnu un pusaudžu literatūras sērijā "Mazais būs liels". Goda diplomus un keramiķes Ineses Brants darināto simbolisko balvu laureātiem pasniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova un Latvijas mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs profesors Guntars Sietiņš. Katrs laureāts saņem 2500 latu naudas balvu, ko piešķir "Rietumu bankas" Labdarības fonds.

Savukārt literatūras pētniece Aija Kalve pastāstīja par oriģinālliteratūras konkursa "Baltā Vilka grāmatas" rezultātiem. Konkursam izvēlētais žanrs šogad bija piedzīvojumu stāsts pusaudžiem. Konkursā piedalījās 16 manuskripti. Žūrija pieņēma lēmumu nepiešķirt godalgotas vietas, bet ar veicināšanas balvām izcelt trīs literāri augstvērtīgus darbus, kas atbilda vairākiem, bet diemžēl ne visiem konkursa kritērijiem. Veicināšanas balvas 300 latu apmērā saņēma Dagnija Dreika par darbu "Mūskrastsāgas", Jolanta Erlate par darbu "Pasaules alfabēts mazajiem" un Linda Šmite par darbu "Ogrēns - upes zēns".

Baltvilka balva šogad kļuvusi par starptautisku notikumu, jo tā pirmoreiz piešķirta arī vienam Baltijas jūras reģiona valstu rakstniekam, kura darbs tulkots latviešu valodā, un tulkotājam. Par pirmo starptautisko Baltvilka balvas laureāti kļuvusi igauņu rakstniece Aidi Vallika. Viņa apbalvota par pusaudžiem adresēto romānu "Ko darīt, Anna?", ko apgāds "Zvaigzne ABC" izdevis sērijā "Mans pirmais romāns". Baltvilka balvu saņēma arī grāmatas tulkotāja Maima Grīnberga.

Gan šis darbs, gan iepriekšējā latviski izdotā Vallikas grāmata "Kā tev klājas, Anna?" bija iekļautas "Bērnu žūrijas" kolekcijā 8.-9.klašu grupā un guvušas lielu jauno lasītāju atsaucību, gluži tāpat, kā tas notika Igaunijā, kur fragmenti no grāmatas jau iekļauti pat skolas programmā.

Sarīkojumu vadīja aktieri Gatis Gāga un Tamāra Soboļeva, kuri iejutās grāmatu daudzveidības pētīšanas ekspedīcijas vadītāju profesora Tālredža Mērodziņa un profesores Tuvītes Pamanes-Sīkumas lomās. 2006.gadā aizsākto pirmatskaņojumu ciklu "Meža dziesmas - veltījums Jānim Baltvilkam, Meža cilvēkam" šoreiz bagātināja komponists Georgs Pelēcis. Skanēja viņa jaunā dziesma "Kurzemes zvanu spēle", kā arī vairākas iepriekš komponētas dziesmas ar Jāņa Baltvilka vārdiem, ko izpildīja soliste Margita Zālīte un mūziķi Liene Dravniece, Elīna Endzele un Jānis Retenais. Šajā ciklā jau skanējušas Ērika Ešenvalda un Valta Pūces dziesmas. Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome plāno pēc dažiem gadiem vainagot dziesmu projektu ar koncertu un skaistu nošu grāmatu.

Jaunu tradīciju šodien Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē aizsāka Baltvilka lasījumi. Tie piepulcējušies Dzejas dienu un Prozas lasījumu tradīcijai. Lasījumos ar saviem jaunākajiem darbiem piedalījās Juris Zvirgzdiņš, Arno Jundze, Uldis Auseklis, Sandra Vensko, Aidi Vallika, tulkotāja Maima Grīnberga, Andris Akmentiņš, Māris Bērziņš, Māris Rungulis un Inese Zandere, muzicēja Artis Gulbis.

Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā piešķir Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome - starptautiskās bērnu un jaunatnes grāmatu padomes Latvijas nodaļa, kuras biedri ir bērnu un jaunatnes literatūras speciālisti.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu