Ēlerte: Latvijas kino ir vienlaikus ļoti labā un ļoti sliktā stāvoklī

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas kino nozare ir vienlaikus ļoti labā un ļoti sliktā stāvoklī, jo lieliski attīstās dokumentālais kino un Latvijas profesionāļi aktīvi iesaistās augsta līmeņa ārzemju filmu kopražojumos, tomēr finansējums šai nozarei ir absolūti nepietiekams, intervijā aģentūrai BNS atzina bijusī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte.

"Pašlaik ir pārsteidzošs dokumentālā kino uzplaukuma vilnis. Mūsu filmas regulāri tiek aicinātas un piedalās festivālos, un pēdējā laikā ir bijušas vienkārši izcilas filmas, piemēram, "Homo@lv", "Ģimenes lietas", "Kā tev klājas, Rūdolf Ming?" un citas.

Tādā nozīmē latviešu kino ir izcils un ļoti konkurētspējīgs pasaulē,"

sacīja Ēlerte, kas pēc izglītības ir kino kritiķe.

Kā otru jomu, kur sekmīgi attīstās latviešu kino industrija, viņa minēja kopražojumus un Latvijā uzņemtās ārvalstu filmas, kurās iesaistās arī Latvijas kino nozares profesionāļi.

"Tas, ka šeit nāk dienvidkorejiešu un un citas uzņemšanas grupas, – tā mēs parādām savu augsti izglītoto speciālistu konkurētspēju. Tas ir labs pamats un tipisks piemērs radošo industriju attīstībai," uzsvēra Ēlerte.

Tomēr viņa izteica nožēlu par krīzes laikā dramatiski samazināto kino nozares budžetu, kas vislielākās problēmas rada tieši spēles kino attīstībai Latvijā.

"[Finansējums kino] no 2008. līdz 2010. gadam tika samazināts vairāk nekā par divām trešdaļām. Šogad izdevās iedot nelielu summu – 120 tūkstošus latu, kas ļauj paņemt Eiropas naudu, jo latviešu filmas varētu saņemt Eiropas naudu, bet tam ir vajadzīgs līdzfinansējums. Tāpēc vissarežģītākajā situācijā ir tieši spēles kino, jo tas ir dārgs. Radīt pa vienai spēlfilmai gadā – tas ir par maz, lai šī joma attīstītos pietiekami labi un radoši," atzina Ēlerte.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu