Aktieris, režisors un scenāriju autors Bens Stillers (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēl veiksmīgāku un populārāku personību kā Benu Stilleru Holivudā atrast ir gaandrīz neiespējami. Daudzo talantu īpašnieks - aktieris, režisors un scenāriju autors - tiek uzskatīts par vienu no visbezrūpīgākajām un pieticīgākajām personībām kino pasaulē. Stillers popularitāti ieguva ar filmām „There’s Something About Mary” un „Meet the Parents”.

Kaut arī aktiera vecāki Džerijs Stillers (Jerry Stiller) un Anne Miera (Anne Meara) ir kino pasaulē atzīti komiķi, Stillera sasniegumi nekādā gadījumā nav saistāmi ar vecāku panākumiem. Karjeras pirmsākumos Stillers nospēlēja neatkārtojamas lomas filmās „There’s Something About Mary” un „Meet the Parents”. Pateicoties viņa vadītajām MTV mūzikas un video balvu ceremonijām, Stillers ir kļuvis par vienu no pazīstamākajām televīzijas sejām Amerikā.

Tieši viņa vienkāršība un nepiespiestība ir bijusi tā, kas ļāvusi aktierim iekarot skatītāju sirdis. Stillers ir pierādījis sevi arī kino kritiķiem, demonstrējot spēju attēlot vienkāršas un nepiespiestas emocijas, kas gandrīz katru reizi skatītājus noved līdz asarām. Šeit būtu jāmin viņa lomas filmās „Reality Bites” un „Permanent Midnight”.

„Es nekad neesmu juties īpaši smieklīgs vai uzjautrinošs. Tikai pēdējos gados esmu aptvēris, ka mans garastāvoklis ietekmē to manu dzīves ritmu,” teicis Stillers.

Bens Stillers ir dzimis 1965. gadā Ņujorkā slavenu komiķu ģimenē un visu bērnību pavadījis kinostudijās ar „Super 8” kameru pie rokas. 1983. gadā Stillers iestājas Losandželosas filmu skolā, taču jau pēc 9 mēnešu studijām pamet it kā neinteresanto studenta dzīvi un atgriežas mājās.

Ņujorkā Stillers sāk veidot īsfilmas un televīzijas šovus līdz 1992. gadam, kad televīzijas kanāls „Fox” paraksta līgumu par „The Ben Stiller Show” pārraidīšanu. Diemžēl pēc epizodes, kurā Stillers apsmej televīzijas seriālu „Beverly Hills 90210”, gada laikā līgums tiek lauzts.

Pēc neveiksmēm televīzijā Stillers nolemj izmēģināt laimi kino. 1994. gadā iznāk viņa pirmā pilnmetrāžas filma „Reality Bites”, kurā galvenās lomas attēlo slavenie aktieri Vinona Raidere (Winona Ryder) un Ītens Haks (Ethan Hawke). Filma guva pietiekami lielus panākumus, lai spētu pievērst Holivudas uzmanību.

„Holivudā ir vecs teiciens: nav svarīgi, cik gara ir tava filma, svarīgi ir tas, kā tu to izmanto,” saka Stillers.

Pateicoties veiksmīgajai debijai, viņam tika dota iespēja producēt Džima Kerija „The Cable Guy”, kas šodien tiek uzskatīta par drosmīgu novirzīšanos no klasiskās komēdijas. 1996. gadā Stillers pabeidza ierobežota budžeta filmu „Flirting with Disaster”.

1998. gadā klajā nāk „There’s Somethig About Mary” un „Permanent Midnight” ar Elizabeti Hērliju (Elizabeth Hurley) vienā no galvenajām lomām.

Pēc vairākām neveiksmēm („The Suburbans”, „Mistery Man” un „Black and White”) 2000. gadā iznāk „Keeping The Faith” ar Edvardu Nortonu (Edward Norton) galvenajā lomā. Tajā pašā gadā Stillers sadarbojās ar pašu Robertu de Niro filmā „Meet the Parents”.

2001. gads, iespējams, ir bijis aktiera visveiksmīgākais ar filmām „Zoolander” un „The Royal Tenenbaums”, kas tika nominēta prestižajai „Golden Globe” balvai.

2003. gadā Stillers sevi pieteica ar kritiķu neatzīto „Duplex”. Lai atgūtu savu labo slavu, Stillers uzņēma vairākas lieliskas kinolentes, tostarp „Along Came Polly”, „Starsky & Hutch”, „Envy”, „Dodgeball: A True Undertdog Story” un „Meet the Fockers”.

2005. gadā Stillers skatītājus iepriecināja ar filmu „Madagascar”, bet šogad iznāca vēl viens viņa veikums „Danny Roane: First Time Dirctor”.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu