Ar divām lekcijām Rīgā viesosies franču ēģiptoloģe Gijmete Andrē-Lanoē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ar divām lekcijām Rīgā viesosies Luvras muzeja Senās Ēģiptes departamenta goda vadītāja un galvenā krājumu glabātāja Gijmete Andrē-Lanoē (Guillemette Andreu-Lanoë), pavēstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja reklāmas un informācijas darba kuratore Nataļja Sujunšalijeva. Trešdien, 26. novembrī, Mākslas muzejā «Rīgas Birža» izstādes «Senā Ēģipte. Tutanhamona dzintars» ietvaros franču ēģiptoloģe uzstāsies ar lekciju «Senusrets III – faraons leģenda. Luvras un Lilles Mākslas pils īstenots starptautiskas izstādes projekts», kas notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas «Force Majeure» tematiskajā līnijā «Dzintara ādere».

No 9. oktobra līdz nākamā gada 25. janvārim sadarbībā ar Luvras muzeju Lilles Mākslas pilī atvērta izstāde «Senusrets III – faraons leģenda», kurā vairāk nekā 300 eksponātu vēsta par Senās Ēģiptes XII dinastijas piekto faraonu Senusretu III (pazīstams arī kā Sesostriss III) un viņa valdīšanas laiku gandrīz pirms 4 tūkstošiem gadu (ap 1872.–1854. g. p.m.ē.). Senusrets III ievērojams ar jaunu valsts pārvaldes struktūras izveidošanu, kas Vidējās valsts laikā bruģēja ceļu uz vēl nebijušu sabiedrisko kārtību.

Lekcijā «Rīgas Biržā» Andrē-Lanoē stāstīs par to, kā Luvras muzejs un Lilles Mākslas pils apvienoja savus spēkus un kompetences, lai izstādē godinātu leģendāro faraonu Senusretu III. Veidojot ekspozīciju, projekta autori centušies radīt daudzpusīgu ieskatu tā perioda Ēģiptes dzīvē, atklājot spilgtas un spēcīgas politiskās personības ieguldījumu valsts stiprināšanā. Laikabiedru acīs Senusrets III iemantojis paraugvaldnieka slavu. Lekcija notiks plkst.17 «Rīgas Biržas» Konferenču zālē, 3.stāvā.

Savukārt piektdien, 28.novembrī, Francijas institūtā Latvijā notiks Andrē-Lanoē lekcija «Luvras muzeja Senās Ēģiptes departamenta īstenotie arheoloģiskie izrakumi», kurā klausītāji uzzinās par Francijas organizēto arheoloģisko ekspedīciju Ēģiptē nozīmi, pašlaik veiktajiem izrakumiem un iemesliem, kāpēc Luvras muzejs turpina pētīt Nīlas ieleju. Pasākums norisināsies plkst.17 Francijas institūta Latvijā Viktora Igo zālē.

Lekcijas notiks franču valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Iepriekšēja pieteikšanās uz pasākumu «Rīgas Biržā» nav nepieciešama, savukārt, lai apmeklētu lekciju Francijas institūtā Latvijā, vēlams pieteikties pa tālruni (+371) 67 201851 vai rakstot e-pastu info@institut-francais.lv. Ieeja abos pasākumos ir bez maksas.

Gijmete Andrē-Lanoē

Franču ēģiptoloģe un arheoloģe Gijmete Andrē-Lanoē ir Francijas Austrumu arheoloģijas institūta Kairā biedre, kopš 2007.gada Luvras muzeja Senās Ēģiptes departamenta goda vadītāja, galvenā krājumu glabātāja un Senās Ēģiptes izstāžu kuratore. Pētniece ir piedalījusies Luvras muzeja veiktajā arheoloģisko izrakumu misijā Sakārā no 1993. līdz 2001.gadam, kā arī bijusi vadītāja arheoloģiskajā punktā Deir el-Medina no 2003. līdz 2005.gadam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu