Spārnotais Stīvens Tailers

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aerosmith ir neapšaubāmi pieskaitāmi pie cilvēkiem, kas veidojuši rokmūzikas vēsturi, īpaši Amerikā. Tiesa, viņus dažkārt mēdz nedaudz apsmiet vai pat nozākāt par to, ka Tailers lielās mutes un biezo lūpu dēļ izskatās krietni līdzīgs "vecajam ēzelim" Mikam Džegeram.

Salīdzina ar "Rolling Stones"

Abiem grupu solistiem kopīga ir arī neizsīkstošā enerģija, ar kādu viņi strādā uz skatuves. Tāpēc kritiķi savulaik pat iedēvēja "Aerosmith" par "mazajiem "Rolling Stones"". Iespējams, uz skatuves viņi tiešām var neizskatīties tik ļoti ievērojami kā Džegers ar kolēģiem. Tomēr jāatceras, ka 70. gadu beigās un 80. gados tieši "Aerosmith" bija viena no grupām, kas noteica muzikālo toni visās Savienotajās Valstīs un lielā mērā?– arī citur pasaulē.

Sāk ar bungām

S. Tailers dzimis Ņujorkā 1948. gadā. Mūzikai allaž bija būtiska nozīme viņa dzīvē, jo viņa tēvs bija mūziķis. Tailers vecākais daudzus gadus mācīja mūziku kādā no Bronksas augstskolām un vadīja simfonisko orķestri. Jaunajam rokmuzikantam jau 60. gados iepatikās blūzs, viņš spēlēja bungas un dziedāja daudzās vietējās rokenrola grupās, piemēram, "The Strangeurs", "Chain Reaction", "The Chain" un "William Proud". Mākslinieks pievērsās arī dziesmu rakstīšanai, taču pamatā spēlēja citu tolaik populāru komandu ("Beatles", "Rolling Stones", "Animals", "Yardbirds") kaverversijas.

Grupa tika izveidota 1970. gadā, un sākotnējā sastāvā Tailers spēlēja bungas kopā ar ģitāristu Džo Periju un basistu Tomu Hamiltonu. Vēlāk šo sastāvu papildināja bundzinieks Džojs Kramers un Breds Vaitfords, un Tailers kļuva par vadošo solistu. Turpmākajos divos gados puiši īrēja nelielu dzīvoklīti Bostonā un spēlēja tuvākās apkārtnes klubos. Par pirmo dziesmu, kas tika atskaņota radiostacijās, kļuva "Dream On" (1973), kas padarīja grupu par vietējiem varoņiem.

Sliktie zēni

Ģitāristu Džo Periju Tailers pirmoreiz sastapa Ņūhempšīrā 1969. gadā, gadu vēlāk abu muzikantu ceļi atkal krustojās, un viņi izveidoja "Aerosmith". Kopš tā laika grupai piešķirts "slikto zēnu" zīmols. Kādreiz viņus pazina kā toksiskos dvīņus ("Toxic Twins"). S. Tailera pastāvīgais skatuves atribūts bija viskija pudele, un abi puiši koncertos nekautrēdamies dzēra no pudeles kakliņa (koncertu laikā pamanījās lietot arī narkotikas). Šāda uzvedība bija gluži atbilstoša tā laika filozofijai, pēc kuras svarīgākais dzīvē ir sekss, narkotikas un rokenrols. Pārdesmit gadus vēlāk Tailers gan bija kļuvis prātīgāks un sacīja, ka no šīs leģendārās frāzes jāsvītro narkotikas un tad paliks daudz vairāk laika pārējām divām nodarbēm.

Sākotnēji grupas sastāvā bija arī ģitārists Rejs Tabano, bet viņu vēlāk aizstāja Vaitfords, kurš līdzīgi citiem grupas dalībniekiem bija mācījies Bostonas mūzikas akadēmijā. Pēc pamatīgas spēlēšanas Bostonas klubos puiši iekļuva Ņujorkas mūzikas apritē un 1973. gadā izdeva savu debijas albumu "Aerosmith". Tam sekoja nākamie – "Get Your Wings", "Toys in the Attic", "Rocks", kas atnesa grupai starptautisku slavu. Šajos diskos bija dziesmas, kas puišus padarīja par leģendu 70. gados – balāde "Dream On", "Walk This Way" un "Sweet Emotion". Visi četri pirmie albumi daudzās valstīs ieguva vairākkārtēju platīna statusu, bet "Toys in the Attic" un "Rocks" tika iekļauti visu laiku pārdotāko rokmūzikas disku sarakstā. Diemžēl ar "Aerosmith" notika tas pats, kas ar daudzām citām grupām. Nepārtrauktas koncertturnejas, ieraksti, dzīvošana kopā un, protams, dzeršana un narkotiku lietošana atstāja nedzēšamu iespaidu uz puišu veselību. Tāpēc muzikālo darbību nācās nedaudz iepauzēt.

Melnais periods

Pēc dažiem mēnešiem grupa tomēr sasparojās un ierakstīja albumu "Draw the Line". "Sliktie zēni" piedalījās arī Roberta Stigvuda filmā par seržanta Pepera vientuļo siržu kluba orķestri ("Sgt. Pepper"s Lonely Hearts Club Band"). Viņi atskaņoja slaveno Džona Lenona un Pola Makartnija dziesmu "Come Together", taču tā neguva plašu atzinību. "Aerosmith" izjuka, kad 1979. gadā no grupas aizgāja Džo Perijs, kuram bija ilgstoši personiski un muzikāli konflikti ar Taileru. Tā kā abi rakstīja dziesmas kopā, grupai bija sarežģīti atrast citu pietiekami labu vadošo ģitāristu. Pēc neilga laiciņa no grupas aizgāja vēl viens "pamatsastāva spēlētājs" Vaitfords, kurš izveidoja jaunu muzikālu apvienību ar kādreizējo Teda Nadženta grupas mūziķi Dereku Holmsu. Jāpiebilst, ka nevienam no aizgājējiem īpaši neveicās un viņu grupas neatstāja aiz sevis paliekošas muzikālās vērtības. Tikmēr S. Tailers arvien vairāk sāka lietot heroīnu un citas narkotikas. 1980. gadā viņam nācās pārtraukt muzikālo darbību un iesaistīties rehabilitācijas kursos.

Nolemj atkal apvienoties

"Aerosmith" nākamais albums iznāca tikai pēc triju gadu pārtraukuma. Pirmo reizi pēc Perija aiziešanas tika gūti zināmi panākumi – tas ieguva 32. vietu ASV mūzikas sarakstos. 1984. gada sākumā pieci grupas pamatsastāva mūziķi tikās koncerta laikā aizkulisēs un nolēma apvienoties atkal (zīmīgi, ka tas notika Valentīna dienā). Pirmais albums pēc atjaunošanas "Done With Mirrors" tika izpirkts momentā. Kopš tā laika sastāvs palicis nemainīgs vairāk nekā 20 gadu, un grupa sasniegusi tādus pašus panākumus kā 70. gados. Atšķirība ir tikai viena un visnotaļ pozitīva – viņi atmetuši narkotiku lietošanu un principiāli spēlē skaidrā. Turneju laikā viņi cenšas arī visu strādājošo personālu atturēt no alkohola un narkotikām.

Būtībā atdzimšana sākās ar 1977. gadā ierakstītās dziesmas "Walk This Way" repa versiju, ko duetā izpildīja Tailers un Perijs. Tas ir unikāls rokenrola un hiphopa stilu sajaukums, taču būtībā tā nebija pievēršanās jaunam stilam, bet atgriešanās pie rokmūzikas saknēm. Vairāk nekā desmit gadu pēc piedzimšanas, izpildīta pavisam citādi, dziesma ieguva ceturto vietu mūzikas sarakstos. 1987. gadā tika ierakstīts albums "Permanent Vacation", kurā bija trīs fantastiski veiksmīgi singli "Dude (Looks Like a Lady)", "Angel" un "Rag Doll". Kopā ar videoversijām šīs dziesmas iekaroja vēl vienas rokmūzikas fanu paaudzes sirdis. Lielā mērā pateicoties tām, pēdējo 23 gadu laikā visā pasaulē pārdoti 150 miljoni "Aerosmith" albumu kopiju, tikai 65,5 miljoni – ASV, tā padarot "Aerosmith" par visu laiku pārdotāko amerikāņu rokgrupu pasaulē. Grupai bija 27 dziesmas, kas iekļuva dažādu mūzikas sarakstu pirmajā četrdesmitniekā, bet deviņas dziesmas ieguva pirmās vietas.

90. gados – atkal panākumi

Sekoja nākamais albums, kas bija vēl veiksmīgāks. "Pump" tika ierakstīts 80. un 90. gadu mijā, un tajā atkal bija trīs lieliskas dziesmas, kas iekļuva sarakstu pirmajos desmitniekos: "Janie"s Got a Gun", "What it Takes", "Love in an Elevator". Albums guva komerciālus panākumus un kritikas atzinību. Tika izpārdoti septiņi miljoni diska kopiju, bet rotaļīgā dziesmiņa par meiteni, kas tikusi pie šaujamā, grupai atnesa pirmo "Grammy" balvu (tās pavisam saņemtas četras). Jāpiebilst, ka dziesmā "Aerosmith" pievēršas smagam sociālajam tematam?– tekstā stāstīts par meitenīti, kas atrod pistoli un atriebjas savam tēvam, kurš pirms tam viņu izvarojis. "Pump" tapšanas process tika dokumentēts video ierakstā "The Making of Pump", kas tagad atrodams DVD formātā. Paša albuma video versija tika izdota ar nosaukumu "Things That Go Pump in the Night", kas arī ieguva platīna diska statusu.

90. gadu sākumā superzvaigznes nedaudz pieklusa un kādu brīdi gozējās slavas saulītē, sēžot uz vecajiem lauriem. Taču faniem nebija ilgi jāgaida – 1993. gadā iznāca kārtējais disks "Get a Grip". Atkal – viena dziesma skaistāka un populārāka par otru. Bez tādiem šedevriem kā "Livin" on the Edge" un "Eat the Rich" albumā iekļautas trīs dziesmas, ko fani dēvē par gaudu jeb raudamgabalu triloģiju: "Cryin"", "Amazing" un "Crazy". Atšķirībā no iepriekšējiem darbiem šā diska tapšanā piedalījušies vairāk nekā 20 pieaicināto mūziķu, turklāt viņu vidū ir daudzas slavenības (piemēram, Lenijs Kravics un taustiņinstrumentālists Desmonds Čailds). Lai popularizētu jauno albumu, grupa devās 18 mēnešus ilgā koncertturnejā, kā arī piedalījās daudzās citās publiskās aktivitātēs. Puiši izpildīja divas dziesmas kinofilmā "Veina pasaule?– 2", viņu mūzika tika izmantota datorspēlē "Revolution X". Dziesma "Deuces Are Wild" tika iekļauta arī smagā, roka mūzikas izlasē "The Beavis & Butt–Head Experience", kur viņiem pievienojusies tāda cienījama kompānija kā "Antrax", "Megadeath" u.tml.

Traumējošie koncerti

90. gadu vidū grupa kārtējo reizi nedaudz pārtrauca savu muzikālo darbību, lai pabūtu kopā ar ģimenēm. Darbību traucēja arī vairākas organizatoriska rakstura problēmas, kas saistītas ar producentu un ieraksta kompāniju nomaiņu. 1997. gadā tika ierakstīts kārtējais veiksmīgais albums "Nine Lives", kurā bija iekļauti tādi singli kā "Falling in Love (Is Hard on the Knees)" un balāde "Hole in My Soul". Sekoja vairāk nekā divus gadus ilga koncertturneja, kas iegāja vēsturē ar dažādam traumām. Tailers, aizrautīgi dejodams ar mikrofona statīvu, uzgāza to sev virsū un savainoja kāju. Savukārt bundzinieks Džojs Kremers guva otrās pakāpes apdegumus, kad viņa auto nezināmu iemeslu dēļ aizsvilās benzīntankā. Neraugoties uz to, grupa paguva ierakstīt vēl vienu singlu, kas nokļuva daudzu mūzikas topu virsotnēs – "I Don"t Want to Miss a Thing". Dziesma tika izmantota filmā "Armagedons", kurā kā aktrise piedalījās Tailera meita Līva. 1998. gadā tika izlaists dubultalbums, kurā bija apkopoti pēdējo divu koncertturneju ieraksti. Arī tas ātri vien ieguva platīna statusu Amerikā. Šā gadsimta iestāšanos grupa atzīmēja ar nelielu koncertturneju Japānā un jaunu dziesmu "Angel"s Eye", kas tika ierakstīta filmai "Čārlija eņģeļi".

Blūza albums

2001. gadā "Aerosmith" izlaida savu pēc skaita 13. studijas albumu "Just Push Play", kura tituldziesma pazīstama "Dodge" marku automašīnu reklāmās. Šajā gadā grupa tika uzņemta Rokenrola slavas zālē. Tur ceremonijas laikā S. Tailers pamanījās sadziedāt duetā ar citu slavenību – ķērcošo austrāliešu rokeri, "AC/DC" solistu Braienu Džonsonu. Pēc pāris gadiem puiši devās koncerttūrē kopā ar citiem roka veterāniem – grupu "Kiss", kā arī gatavojās jauna blūza albuma ierakstam. Ilgi gaidītais blūza mūzikas albums "Honkin" on Bobo" tika ierakstīts 2004. gadā un kļuva populārs kā ASV, tā Eiropā. Tam sekoja DVD izlase, kurā apkopoti labākie ieraksti no kārtējās koncertu sesijas. 2006. gadā iznāca albums "Devil"s Got a New Disguise", kas saturēja agrāko gadu dziesmu kompilācijas, kā arī divus jaunus skaņdarbus, kas arī guva samērā labus panākumus. Šo disku kritiķi novērtējuši kā vislabāko "Aerosmith" dziesmu apkopojumu.

Rīgu leģendārā rokgrupa apmeklē kārtējās pasaules koncerttūres ietvaros. Pēc astoņu gadu pārtraukuma tas ir pirmais veterānu iznāciens uz skatuves ārpus ASV un Japānas. Eiropas turneju "Aerosmith" atklāja 6. jūnijā ar koncertu Dānijā, kas pulcēja 25 000 skatītāju. Pavisam mākslinieki apceļos 15 valstis. Publika grupu uzņem atsaucīgi – visas biļetes uz šoviem ir izpirktas Šveicē, Vācijā, Itālijā, Beļģijā, Anglijā un Īrijā. Jāpiebilst, ka grupa šobrīd turpina darbu pie 15. studijas albuma, kas varētu būt gatavs nākamā gada pavasarī.

***

Fakti

=Stīvens Tailers (pilnā vārdā Stīvens Viktors Talariko) dzimis jauktu tautību ģimenē, viņa tēva dzīslās rit itāļu, vācu un Amerikas indiāņu asinis, bet māte cēlusies no Ukrainas.

=S. Tailers dzimis vienā gadā ar vēl vairākiem "roka vectētiņiem" – Oziju Osbornu, Elisu Kūperu, Tedu Nadžentu un Robertu Plāntu.

=S. Tailers bez dziedāšanas pieprot arī klavieru, flautas, mutes harmoniku, vijoles, bungu, basģitāras un mandolīnas spēli.

=1976. gadā S. Taileram bija romāns ar modeli Beibi Bjuelu, un viņš kļuva par topošās aktrises Līvas Taileres tēti. Bjuela gan paziņoja, ka Tailers neesot tēvs, lai pasargātu meitu no postošās ietekmes, ko varētu radīt tēva Tailera pārmērīgā aizraušanās ar narkotikām.

=1978. gadā Tailers apprecējās ar modeli Sirindu Foksu (agrāko "New York Dolls" vokālista Deivida Johansena sievu). Viņiem piedzima otra meita, tagadējā lielizmēra modele Mija Tailere. Pāris izšķīrās 1988. gadā, bet 1997. gadā sieva izdeva memuārus, kuros stāstīja par savu kopdzīvi.

=1988. gadā S. Tailers apprecējās ar modes dizaineri Terēzi Barriku un vēlāk kļuva par vēl divu bērnu – meitas un dēla – tēvu. Kopš 2006. gada janvāra viņš atkal ir šķīries.

=S. Taileram bijušas nopietnas veselības problēmas (neskaitot dzeršanu un narkotikas). Viņš gadiem ilgi slimojis ar C hepatītu, kā arī viņam traumētas balss saites. Rīkles slimības dēļ nācies pat pārtraukt koncerttūres, un ārsti viņam ieteikuši kādu laiku atturēties no dziedāšanas.

=Līdz 2006. gadam S. Taileram kopā ar Džo Periju un citiem grupas locekļiem piederēja restorāns "Mont Blue", kas atrodas Masačūsetsas štatā.

=Tailera brālēns Tomijs Talariko ir profesionāls video spēļu mūzikas komponists.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu