"Akmeņu modināšana" Pedvālē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2008.gada 31.maijā plkst.14.00 Pedvālē (Sabiles novadā, Talsu rajonā) notiks Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja jaunās sezonas "Akmens. Laiks" atklāšanas pasākums "Akmeņu modināšana". Sezona ilgs līdz 12.oktobrim.

Lai gan kluss un nemanāms akmens stāv lauku ārēs, tas tomēr mūs visus vēro un, mums pašiem neapzinoties, vienmēr ir bijis cilvēka darbības liecinieks. Akmens sevī glabā zīmes no laika, kad pasaule tikai veidojās, un tas turpina sevī uzkrāt laika nospiedumus. Tēlaini varētu arī teikt, ka akmens elpo, skatās, klausās un stāsta, reflektējot piedzīvoto. Tiek attīstīta 2007.gada sezonas "Akmens. Ainava" tematika, kuras ietvaros tēlnieka Ojāra Feldberga vadībā eksperimentāli tika iestādīti mīlestības, vēlmju, lūgšanas, veiksmes, veselības un citu šķirņu akmens stādi. Pēc iegūtās pieredzes jāsecina, ka to augšanas procesus neietekmē ne mēness fāzes, ne gadalaiki, bet gan cilvēcīgas rūpes par tiem. Tādēļ tos rūpīgi ieziemoja oktobrī, pārklājot tiem siena segu, un 1.maijā ar uguns palīdzību šo segu noņēma.

Visbeidzot ir pienācis kreatīvs akmeņu modināšanas laiks. Tā notiks 31.maijā reizē ar jaunās, 2008.gada radošās sezonas atklāšanu. Sezonas atklāšanas notikumam dots nosaukums "Akmeņu modināšana". No dziļā miega viņus pamodinās "Labratory of Stage Arts" performances, kas tiks papildinātas ar video elementiem. Ugunīgos dejas ritmos akmeņus iekustinās Argentīnas tango deju studija "Tangostudio" Gintas Opmanes un Aigara Stirnas vadībā, sildīs "Akciju sabiedrības" ugunsskulptūra "Modināšana". Krodziņa "Dāre" telpās apskatāma Ulda Balgas un Agra Dzilnas fotogrāfiju izstāde "Dedzināts Pedvālē". Šajās fotogrāfijās dokumentētas uguns performances Pedvāles ainavā.

Otro savu brīvdabas eksponēšanu piedzīvos 2006. un 2007.gada projekta ""Bite" Open Art" dalībnieku darbi, kuri tika izstādīti Vērmanes dārzā Rīgā. Šo projektu realizēja Baltijas valstu mākslinieki Ritums Ivanovs, Patricija Brekte, Flēra Fedjukova, Vilipsōns, Andris Vītoliņš, Anna Heinrihsone, Kristaps Ģelzis, Elita Patmalniece un Kaspars Podnieks no Latvijas, Merika Estna, Augusts Kinnapu no Igaunijas, Vitauts Tomaševskis, Aleksandrs Vozbins, Audrjus Gražis un Vilmants Marcinkevičs no Lietuvas, Marina Fjodorova no Krievijas un Tēmu Menepē no Somijas. Visus šos lielizmēra darbus (3X5 m) mobilo sakaru operators "Bite" dāvina Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejam un tie būs apskatāmi muzeja patstāvīgajā brīvdabas ekspozīcijā.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā 2008.gadā ir ienākušies jauni ideju augļi, kas iemiesoti vides mākslas objektos. Skulptūru augļu dārzam klāt iestādīti lietuviešu tēlnieka Mindauga Navaka skulptūra "Sija", kas tēlaini veido tiltu pāri Pedvāles gravai, igauņu/somu mākslinieka Vilu Janiso skulptūra "Nejauši Pedvālē nokritis objekts "Muna muna"", kas veidota, izmantojot redīmeida elementus, šinī gadījumā televizora kineskopus, ļaujot visa sākuma simbolā — olā — ieskatīties caur stikla virsmā radītiem gaismas atspulgiem, kā arī Pedvāles gravā vienā no koku stumbriem iepotēti igauņu tēlnieka Renē Reinumae veidotie zobu atlējumi.

Savu inaugurāciju sezonas "Akmens. Laiks" atklāšanā piedzīvos argentīniešu izcelsmes Šveices/Spānijas mākslinieka Kardo Kostas multikulturāls vides mākslas objekts "Pedvāles kotem Nr.14", kurā apvienoti seno indiāņu kultūras un latviešu simbolu elementi. Tāpat būs apskatāma Ojāra Feldberga un citu mākslinieku skulptūru un vides objektu pastāvīgā ekspozīcija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu