Sākas 61. gadskārtējais Kannu kinofestivāls /video/

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Holivudas leģendas un mazpazīstami "art house" jeb mākslas kino režisori trešdien ieradušies Francijas dienvidu pilsētā Kannās uz pasaulē lielāko un prestižāko kinofestivālu.

Starptautiskais Kannu kinofestivāls šogad norisinās jau 61. reizi. Konkursa programmā ir iekļautas 22 filmas, bet otras svarīgākās programmas nosaukums ir "Īpašais skatiens", kurā tiek piedāvāti provokatīvāki darbi.

Paralēli kinofestivālā tiek piedāvātas citas jaunākās filmas īpašās ārpuskonkursa skatēs. Kaut arī par konkursa programmas galvenajiem favorītiem jau tiek sauktas Klinta Īstvuda, Stīvena Soderberga un Vima Vendersa filmas, festivāls sola pārsteigumus, izvēršoties patiesai cīņai starp Holivudas un "art house" režisoriem.

"Šogad vēlējāmies aizsākt jaunu ciklu festivāla vēsturē un paust svarīgāko šā festivāla ideju. Jā, Kannu kinofestivāls nozīmē ballītes, jā, tā ir Franču Rivjēra, jā, tas ir bizness, jā, tas ir šiks, bet vissvarīgākā lieta ir un paliek kino," sacīja festivāla izpildproducents Tjerī Fremo.

Festivālu atklās brazīlietis Fernando Mereiješs, slavenās drāmas "Cidade de Deus" ("Dieva pilsēta") un "The Constant Gardener" ("Uzticamais dārznieks") režisors ar filmu "Blindness" ("Aklums”), kurā aktrise Džuliana Mūra atveido sievieti, kas vienīgā spēj redzēt pilsētā, kuras iedzīvotāji mistisku apstākļu sakritības dēļ kļuvuši akli.

Holivudas izklaides industrijas laikraksta "Hollywood Reporter" filmu kritiķis Kērks Honikats uzskata, ka šā festivāla filmu atlase skatītajiem neliks vilties.

"Interesanti, ka šeit pulcējas gan Kannu kinofestivāla veterāni, gan jaunpienācēji. Pat ja tās nav pilnīgi jaunas sejas, tāpat mēs nezinām, ko no viņiem var sagaidīt. Šogad ir panākts patīkams līdzsvars," uzsvēra Honikats.

"Nemainīgi katru gadu uz sarkanā paklāja kāpj ievērojams skaits zvaigžņu. Var tikai minēt, kuras no lielākajām zvaigznēm ieradīsies šogad. Ar festivāla atklāšanas filmu "Blindness" Kannās ieradīsies aktrise Džuliana Mūra, it kā pazīstama personība, bet ne pirmā Holivudas lieluma zvaigzne. No otras puses, festivālā ieradīsies arī Harisons Fords ar visu jaunās "Indianas Džonsa" piedzīvojumu filmas aktieru ansambli," piebilda arī "Holywood Reporter" kino redaktors Gregs Kildejs.

Galvenajā konkursa programmā piedalās režisors Klints Īstvuds ar filmu "Changeling”, kurā galveno lomu atveido Andželīna Džolija. Šī filma gluži kā Goliāts pret Dāvidu cīnīsies ar mazpazīstamo ungāru režisoru Kornelu Mundruko.

Ārpus konkursa skatē piedalās Holivudas grandi Stīvens Spīlbergs un Džordžs Lūkass, kuri kāps uz sarkanā paklāja un uz kūrortpilsētiņas palmu un jūras fona pozēs fotogrāfiem filmas "Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull" ("Indiana Džonss un Kristāla galvaskausa karaliste") pirmizrādē. Viņiem pievienosies filmas aktieri Harisons Fords un Keita Blanšeta. Arī režisors Vudijs Allens Kannās izrādīs savu jaunāko kino veikumu - filmu "Vicky Cristina Barcelona" ("Vikija Kristīna Barselona”) ar Penelopi Krusu, Skārletu Johansoni un Ksavjēru Bardemu galvenajās lomās.

Interesanti, ka Kannu 12 dienu filmu maratonam šogad ir Dienvidamerikas pieskāriens, jo festivāla galvenajā programmā izceltas divas Argentīnas un divas Brazīlijas filmas. Argentīna festivālā piedāvās Pablo Trapero cietumu drāmu "Leonera" ("Lauvu midzenis") un režisores Lukrēcijas Martelas trilleri "La Mujer sin cabeza" ("Neprātīgā" jeb "Sieviete bez galvas"), bet Brazīlija kinofestivālā piedāvā režisora Valtera Salles filmu "Linha de Passe" ("Pārejas līnija"?) un Fernando Mereiješa ''''Blindness".

"Domāju, ka tas atspoguļo to, par ko runā kino cilvēki un savā veidā ir mūsdienu kino renesanse, kas notiek ar Latīņamerikas - Meksikas, Argentīnas un Brazīlijas - kino kvalitātes palīdzību," prātoja ASV izklaides industrijas laikraksta "Daily Variety” kritiķis Džejs Vaisbergs.

Zīmīgi, ka 61. Kannu kinofestivālā dominē filmas par leģendārām personībām. Amerikāņu režisors Stīvens Soderbergs kinofestivālā piedāvās četras ar pusi stundas garo, divsēriju episko filmu "Che" ("Če") par argentīniešu revolucionāru Ernesto Če Gevaru aktiera Benisio del Toro atveidojumā.

Festivāla slaveno viesu vidū būs arī režisors Kventins Tarantīno, kurš kūrortā studentiem lasīs lekciju par filmu veidošanu, bet režisors Romāns Polaņskis popularizēs dokumentālo kino.

Festivālā tiek gaidītas ierodamies arī divas pretrunīgi vērtētas sporta leģendas - argentīniešu futbola varonis Djego Maradona un amerikāņu bokseris Maiks Taisons, kuri abi kļuvuši par jauno dokumentālo filmu varoņiem. Slavenību pulku Kannās stiprinās arī Gvineta Paltrova un Hoakims Fīnikss, kuru duets režisora Džeimsa Greja filmā "Two Lovers" ("Divi mīļākie”) piedalās konkursa programmā, tāpat kā Filips Seimors Hofmans ar Čārlija Kaufmana filmu "Synecdoche, New York" ("Sinekdoha, Ņujorka”).

Zināms, ka uz festivāla noslēguma ceremoniju 25.maijā ieradīsies arī popdīva Madonna un Holivudas leģenda Roberts de Niro.

Iepriekšējie festivāla galvenās balvas "Palme d''Or" ("Zelta palmas zara" jeb vienkārši "Zelta palmas") ieguvēji beļģu režisori brāļi Dardeni, Soderbergs un vācu režisors Vims Venders cer balvu iegūt arī šogad. Venders šogad Kannās piedāvā filmu "Palermo Shooting" ("Apšaude Palermo") ar Milu Jovoviču, Denisu Hoperu, Petiju Smitu un Lū Rīdu galvenajās lomās. Tomēr kritiķi izvairās saukt favorītus.

"Es neko neprognozēšu, jo tas nav auglīgi. Tā cilvēka filma, kuru patiesi vēlos noskatīties, var izrādīties filma, kas liek visvairāk vilties. Vai arī kāda mazpazīstama režisora filma plēš pušu sirdi. Atceros, kad 1994.gadā Kannās pirmo reizi ieradās Kventins Tarantīno, filma „Lubene” tika parādīta neizdevīgā laikā, neilgi pirms festivāla noslēguma. Togad festivāla žūrijas prezidents bija Klints Īstvuds, kurš vēlāk man teica, ka filma visus vienkārši satrieca," no prognozēm atteicās Honikats.

Turklāt tas vēl nebūt nav viss, kas iekļauts festivāla programmā. Kannās izrādīs animācijas filmu "Kung - fu panda", kurā lomas ierunājuši Andželīna Džolija, Dastins Hofmans un Džekijs Čans.

Ārzemju filmu kategorijā un ārpus programmas festivālā tiks izrādīta Deivida Linča meitas Dženiferas Čambersas Linčas filma "Surveillance" ("Novērošana”).

Festivālā pirmizrādi piedzīvos arī šausmu filma "Chemical Wedding", kurai viens no scenārija autoriem ir britu smagā metāla veterānu "Iron Maiden" dziedātājs Brūss Dikinsons, bet scenārija līdzautors un režisors ir Džūljens Doils, kas agrāk uzņēmis arī vairākus "Iron Maiden" videoklipus.

61. Kannu kinofestivāla žūrijas vadītājs ir amerikāņu aktieris un režisors Šons Penns, bet žūrijas locekļu vidū ir arī aktrise Šarlīze Terona un režisors Rašids Bušarebs.

Pagājušajā gadā Kannu festivāla žūriju vadīja britu režisors Stīvens Frīrss.

Žūrija galveno balvu piešķīra rumāņu režisora Kristiana Mungiu filmai "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" ("Četri mēneši, trīs nedēļas un divas dienas").

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu