Makartnijs cenšas atgūt tiesības uz «The Beatles» dziesmām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Britu mūziķis Pols Makartnijs (Paul McCartney) iesniedzis ASV autortiesību aģentūrā pieteikumu, lai no 2018. gada atgūtu tiesības izdot grupas «The Beatles» mūziku, vēsta laikraksts «The Guardian». Šobrīd tiesības izdot «The Beatles» mūziku ASV pieder ierakstu kompānijai «Sony/ATV Music Publishing». Saskaņā ar ASV likumdošanu mūziķi var atgūt tiesības uz savu mūziku 56 gadus pēc ierakstu sākotnējās iznākšanas valstī.

Tas nozīmē, ka Makartnijs no 2018. gada varēs atgūt tiesības uz savu sacerēto mūziku.

Kā visu «The Beatles» dziesmu autori tika norādīti Makartnijs un «eksbītls» Džons Lenons. Līdz ar to tiesības izdot «The Beatles» mūziku ASV vienādās daļās pienāksies Makartnijam un «Sony/ATV Music Publishing», kas panākusi vienošanos ar Lenona atraitni Joko Ono.

«The Beatles» pazaudēja tiesības uz savas mūzikas izdošanu 60.gadu beigās.

Nelaiķa mūziķis Maikls Džeksons 1985. gadā nopirka «ATV Music» un līdz ar to arī izdošanas tiesības, kas izrādījās šķērslis viņa draudzībai ar Makartniju. 1995. gadā Džeksons piekrita «ATV Music» apvienošanai ar kompāniju «Sony», par to saņemot apmēram 59 miljonus sterliņu mārciņu (75,8 miljonus eiro).

Pagājušajā nedēļā atklātībā nonāca ziņas, ka Džeksona daļas kompānijā «Sony/ATV Music Publishing» pārdotas «Sony» par 750 miljoniem dolāru (665 miljoniem eiro).

Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu