Varēji būt Valmierā, vai biji? (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Visu jūnija pirmo nedēļu ārā valdīja drēgna oktobra noskaņa, līdz beidzot pienāca pirmā oficiālā brīvdiena, sev līdzi atnesot ne tikai brīvības garšu, bet arī saules starus, kas ievadīja ceļu uz Valmieras rokfestivālu, kurā arī es paviesojos.

Pēc divām veiksmīgi pavadītām stundām Juglas sastrēgumā un divām ceļā uz Valmieru beidzot galamērķis bija sasniegts.

Pirmās trīs uzstājās nedaudz svaigākās grupas, kas jau iekarojušas savu vietu Latvijas mūzikas tirgū, Superhuman, Tribes of the City un Dons. Vel patīkamāku šo festivāla sākuma daļu padarīja vienreizējā iespēja baudīt pirmos saules starus, laiski sēžot zālājā un vērojot, kā uzstājās pašmāju rokgrupas. Divi vienā – sestdienas pikniks + rokfestivāls. Diemžēl piknika efekts ātri vien beidzās, jo, uzstājoties ansamblim Dzelzs Vilks, lielākā daļa pasākuma apmeklētāju mērķtiecīgi sāka virzīties tuvāk skatuvei. Vēlāk šo tautas uzkurināšanas stafeti veiksmīgi pārņēma R.A.P, lai beidzot uz skatuves ļautu kāpt mūsu lielajā kaimiņvalstī slavu ieguvušajiem Bratja Grim. Neskatoties uz to, ka Latvijā krievvalodīgo mūzika ir iecienīta un ansambļa sniegums bija labs, tas tomēr neiedvesmoja, dzirkstelīte viņu acīs netika manīta.

Sāka krēslot, un tas ir labākais diennakts periods īstenai rokkoncerta gaisotnei, jo diena jau pagājusi, bet visa nakts vēl priekšā. Kamēr notika nākamo mākslinieku gatavošanās, bija laiks uzmest aci apkārtnei. Tiesa, cilvēku nebija daudz, bet tie, kas ieradušies, priecājas gan. Emocionālais ieguvums daudzkārt pārspēj materiālo zaudējumu, jo varēja baudīt brīvības sajūtu un nesatraukties par citu cilvēku elpu sev pakausī. Atvieglinājums arī tiem, kas sirgst ar klaustrofobiju.

Mazs brīdis pirms uzstāšanās, pustumsa, skatuves gaismas un pasaulē atzīta ne-popmūzika patiešām radīja īsta rokfestivāla noskaņu, jo uz skatuves kāpa Cranes.

90. gadu sākumā viņi kļuva par vienu no populārākajām indī/shoegaze grupām, un tagad nonākuši līdz Valmieras Pauku priedēm. Cranes nav plaši izreklamēta muzikālā apvienība, ko zina katrs radioklausītājs, bet gan skanējums, kas uzrunā katru atsevišķi. Bet, ja neuzrunā, tad nevajag ar.

Prieka un pacilājuma izjūtu turpināja eksperimentālās mūzikas kolektīvs Kosheen, kuru debijas albums „Resist” piedzīvojis 141 šovu 33 pasaules valstīs, iegūstot 250 000 lielu auditoriju. Kosheen uzdāvināja neaizmirstamus mirkļus rokfestivāla ietvaros, jo nevajadzēja lietot spēku, lai izvirzītos tuvāk skatuvei un baudītu pilnvērtīgu vizuālo efektu. Uzstāšanās atstāja nezūdošas atmiņas un iespaidus. Kā pēdējie viesmākslinieki tika pieteikti Vācijas smagā roka apvienība OOMPH!, kas daudziem izraisīja pirmās asociācijas ar pasaulē plašāk pazīstamajiem Rammstein. Taču, kā izrādās, pirmie bijuši OOMPH!, pēc tam Rammstein. OOMPH! patiešām lika sapurināties, laikam tādēļ paši jau laikus sevi ierobežoja, ietērpjoties apģērbā, kam rokas parasti tiek sietas mugurpusē.

Jo tuvāk nāca rīts, jo lielāks gandarījums mani pārņēma par patiesi kvalitatīvi pavadīto laiku, un arī apkārtējie ļaudis nemaz neizskatījās vīlušies. Noslēgumā klausītājus priecēja publikas sen iecienītais pašmāju ansamblis The Hobos, bet, rīta gaismai austot, pasākumu noslēdza latviešu megagrupa Svešie ar saviem jau tautā pazīstamajiem hitiem, kuru vārdus līdzi izdziedāja visi rītausmu sagaidījušie festivāla viesi, aptuveni divdesmit cilvēku sastāvā. Lūk, arī svētdiena piezagās nemanot, kopā ar mūžīgo tukšuma sajūtu, kas pārņem ik reiz pēc kāda laba pasākuma beigām. Arī saule vairs neparādījās un atpakaļceļā uz Rīgu stipri lija. Tas nozīmē, ka Valmieras rokfestivālam tika paredzēta tikai viena saulaina diena – lūdzu, ņemiet, baudiet un nesakiet, ka nebija labi!

Apkopojot 10. Valmieras rokfestivāla gaisotni, jāsecina, ka diemžēl latvieši baidās no nezināmā, tai skaitā nezināmas mūzikas. Daļa melomānu klausīsies tikai to, ko jau ir iecienījuši viņu tuvākie trīsdesmit draugi, taču otrā daļa bija sastopama Pauku priedēs.

Festivāls ir veiksmīgi pavadīts, bet atpūta zaļumos turpinās. Šajā nedēļas nogalē iCelo.lv iesaka doties:

Jūrmalas virzienā, lai 10. jūnijā piedalītos Līvu Akvparka velosprintā. Tā kā distance gan profesionāļiem, gan iesācējiem ir vienāda - nieka 10,7 km, neviens nebūs pārpūlējies, bet labi atpūties gan. Starts 10:00 un piedalīšanās bez maksas. Vieta - Volvo Sporta centrā, Imantā, Jūrmalas gatvē 78d plkst. 10:00;

Svētdien, 11. jūnijā, iCelo.lv iesaka aplūkot VI Latvijas vidējās paaudzes deju svētkus, kas norisināsies Bauskā. Vidējās paaudzes deju kolektīvi kopīgos svētkos tiekas tikai reizi trijos gados, tāpēc notikums ir īpaši interesants. Varbūt radīsies iedvesma arī pašiem piedalīties kādā dancī. Vieta - Bauskas stadions, Pilskalna iela 26, plkst. 19:00;

10. – 11. jūnijā apmeklēt Jūrmalas pilsētas Pumpuru pludmali, jo jau ceturto gadu šeit norisināsies "Burusports Balva vējdēļiem 2006". "Burusports" balva vējdēļiem ir starptautiska regate, kurā piedalās labākie burātāji no visas Baltijas. Dalību 1.posma regatē apstiprinājuši sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Sacensību sākums sestdien plkst. 12:00, svētdien plkst. 11:00. Noslēgums/apbalvošana svētdien 18:00 turpat, Pumpuru pludmalē.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu