Gleznotājas Birutas Delles grāmata "Mans ceļš"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien plkst.15 Latvijas Mākslinieku savienības galerijā tiks prezentēta gleznotājas Birutas Delles grāmata "Mans ceļš".

Delles "Mans ceļš" ir ar viņas pašas roku rakstīta autobiogrāfija un domu skices, kuras ik pa laikam pierakstītas, tad atliktas malā, daža laba izmesta, tad atlikušās atkal savāktas kopā, līdz kādu dienu, pierunāta un iedrošināta, gleznotāja bija ar mieru tās parādīt Pēterim Jankavam. Tā tapa apgāda "Atēna" izdotā grāmatiņa, kas tagad nodota lasītāja vērtējumam.

Vaicāta, kādēļ nolēmusi uzrakstīt savu autobiogrāfiju, Delle saka, ka negrib ik pa laikam kādam stāstīt un skaidrot savu dzīvi un pēc tam vēl pieredzēt tās interpretācijas, tādēļ uzrakstījusi par sevi pati.

"Protams, katrs šajā stāstā saskatīs kaut ko savu. Vieni redzēs nežēlīgo okupācijas laiku, otri - mākslinieka nolemtību, trešie saskatīs sievieti, kam nācās audzināt savus bērnus, naktīs mazgājot grīdas, bet dienās gleznojot, skaitot maizes kumosus un putraimu saujas - tāpat kā daudzām jo daudzām tā un arī šolaiku sievietēm. Bet Delle vēl arī gleznoja, jo ota un audekls ir vienīgais, kas spēj viņu noturēt pie dzīves," stāsta grāmatas izdevēji.

Lasot autobiogrāfiju un domu skices, atklājas, ka vārds un valoda klausa gleznotājai, tāpat kā viņas ota. Patiesībā viņas rakstu darbi satriec ar atklātību, brīžiem naivu tiešumu un smalku ironiju, uzsver izdevēji.

Delles izstādes "Ceļš uz mājām" darbi, kas ir apskatāmi Mākslinieku savienības galerijā līdz 15.aprīlim, ir dokumentēti katalogā. Šis ir piektais Birutas Delles daiļradei veltītais katalogs, kurā ir iekļauti polihromi, atbilstoši realitātē esošajai krāsu paletei visi izstādes kolekcijā apskatāmie darbi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu