Ceļvedis: jaunas filmas, klasika un slāvu pavasara svētki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Par cik Latvijā dzīvo visnotaļ daudz slāvu tautības cilvēku, aicinām pievienoties seno slāvu svētku - Masļeņicas jeb ziemas pavadīšanas un pavasara sagaidīšanas svētku svinībās. Tās notiks gan Rīgā, gan citviet Latvijā. Svētku nekad nav par daudz! Vēl kultūras ceļvedī plaši pārstāvēta mūzika - gan klasiskā, gan populārās mūzikas koncerti. Arī kino ir šis tas interesants ko redzēt, piemēram, britu komiķa un aktiera Sašas Barona Koena jaunākā komēdija «Spiegs kļūdas dēļ». Šoreiz šī ekscentriskā, taču nenoliedzami talantīgā kino personība ir pievērsusies britu nacionālo lepnumu un dzīves stila parodēšanai. Ielūkojies kas vēl jauns kultūras un izklaides piedāvājumā šajā nedēļas nogalē!

PASĀKUMI

Masļeņica

Rīgā

13. martā no plkst.12, Spīķeros notiks pavasara svētku «Meteņica» svinības, tiesa, ar politisku piesitienu (to organizē «Saskaņa»). Paredzēti jautri konkursi bērniem un pieaugušajiem, dziesmas un dejas, pankūkas un citi gardumi, svētku koncerts piecu stundu garumā, kur uzstāsies populārā dziedātāja Samanta Tīna, kas jau reiz biedrus priecēja pie Uzvaras pieminekļa. Bērniem darbosies radošais stūrītis, kur mazie apmeklētāji ar savām rokām varēs veidot darinājumus no salmiem un akmentiņiem. Gan mazie, gan lielie varēs pārbaudīt savus spēkus un veiklību jautros konkursos, kurus vadīs organizācijas «Stop Drugs» un jaunatnes kustības «Restart» aktīvisti.

Dzīvnieku mīļotājiem būs iespēja noraudzīties dažādu šķirņu suņu paraugdemonstrējumos, aplūkot trušus. Aizraujoši solās būt ugunsdzēsēju demonstrējumi.

Rēzeknē

Nedēļas nogalē, 12. martā un 13. martā, Rēzeknē tiks svinēta Masļeņica. Sestdien, 12. martā, plkst.12 un 16 Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā notiks kulinārā meistarklase bērniem vecumā no astoņiem līdz 14 gadiem Masļeņicas pankūku pagatavošanā «Masļeņicas gardumi», kurā sadarbībā ar kafejnīcu «Marijas kafija» bērni gatavos pankūkas profesionāla pavāra vadībā. Savukārt vakarā plkst.18 rokmūzikas mīļotāji būs aicināti uz vietējās rokgrupas «Aftoportret» jubilejas koncertu «Desmit».

Masļeņicas svinības Rēzeknes kultūras un atpūtas parkā notiks svētdien, 13. martā, un sāksies plkst.11. Pasākuma programmā paredzēts svētku koncerts, kurā uzstāsies Krievijas vieskolektīvs «Ugrada», gaidāmas spēles un konkursi bērniem, ielu vingrošana, nacionālo virtuvju ēdienu degustācija, vizināšanās ar zirgiem, iespaidīgs uguns šovs un Masļeņicas salmu lelles dedzināšana, tādējādi pēc senām slāvu tradīcijām simboliski pavadot ziemu un sagaidot pavasari.

Pasākuma gaitā darbosies arī svētku tirgus. Ieeja pasākumā - bez maksas.

Hovards Kacs
Hovards Kacs Foto: publicitātes

12. martā kinoteātrī «Splendid Palace» plkst. 19:30 notiks līdz šim lielākās un sīvākās Dzejas slama sacensības, bet pēc tām spoken word mākslinieka no Ņujorkas Hovarda Kaca priekšnesumus. Visi Dzejas slama dalībnieki būs pieredzējuši Latvijas slameri, kuri kopš 2010. gada, kad slami aktīvi sāka notikt dažādās Rīgas vietās, tajos ir piedalījušies un vairākkārt ieguvuši gan dažādu žūriju, gan auditoriju atzinību. Tādēļ var teikt, ka šajā slamā piedalīsies labākie no pēdējās piecgades labākajiem slameriem.

Biļetes bezrindas.lv.

Kārlis Vērdiņš
Kārlis Vērdiņš Foto: publicitātes

12. martā Kultūras pils «Ziemeļblāzma» kafejnīcā uzstāsies viens no spožākajiem šī laika dzejniekiem Kārlis Vērdiņš un grupas «Sigma» solists Jānis Ozoliņš. Koncertā skanēs Jāņa Ozoliņa oriģinālmūzika – skaņdarbi un dziesmas ar Kārļa Vērdiņa dzeju, kā arī dzejas lasījumi gan no pagājušā gadā publicētā dzejoļu krājuma «Pieaugušie», gan arī jauni, vēl nepublicēti dzejoļi. Mākslinieki sola arī kādas kopīgi tapušas dziesmas pirmatskaņojumu.

KONCERTI

Catalepsia «Melnajā piektdienā»

Sestdien, 12. martā klubā Melnā piektdiena koncertu sniegs doom metal žanra apvienība Catalepsia, kas janvārī ieguva divas Latvijas Metālmūzikas balvas, turklāt nule kā spoži startēja LTV konkursā Supernova, kurā tika meklēts Latvijas Eirovīzijas pārstāvis. Koncertu iesildīs grupa Mono:tas - apvienība, kurā salasījušies dalībnieki no dažādām grupām, līdz ar to ienesot skanējumā dažādus muzikālo žanru elementus. Grupas materiālam raksturīgas nestandarta uzbūves, un dzirdami sarkastiski depresīvi motīvi - post-progressive-psychedelic rock virzienā.

«Z-Scars»
«Z-Scars» Foto: publicitātes

Šovakar plkst.19 «RigaTV24» tiešraidē grupa «Z-Scars» prezentēs savu jauno dziesmu albumu «Restarts». Laižot klajā savu sesto dziesmu albumu, «Z-Scars» dosies Latvijas koncertturneja, atklājot tūri jau šajā nedēļas nogalē Jēkabpilī, klubā «Cita atpūta». Koncerttūres laikā «Z-Scars» uzstāsies arī Jelgavā, Rīgā, Liepājā, Preiļos, Alūksnē, Valmierā, Ventspilī, Smiltenē un arī Dublinā.

«Ewert and The Two Dragons» Cēsīs

Piektdien Cēsu «Fonoklubā» uzstāsies Igaunijas grupa «Ewert and The Two Dragons». Grupai šis koncerts būs kā iesildīšanās pirms apvienības pastāvēšanas vēsturē lielākā izaicinājuma - šova Tallinas «Saku» arēnā, kas norisināsies 22. martā. «Mēs jau labu laiciņu gatavojamies arēnas koncertam, taču, pirms kāpjam uz lielās skatuves, vēlamies sniegt uzstāšanos mazākai auditorijai intīmākā gaisotnē. Tā būs īpaša nakts un pilnīgi noteikti nedaudz citādāka, kā ierasts. Kas zina - varbūt mēs pat atskaņosim kādu jaunu dziesmu,» sola grupas dalībnieki.

«The Space Lady»
«The Space Lady» Foto: publicitātes

Piektdien klubā «Nabaklab» notiks tematisks vakars ar uzsvaru uz Cēsu mūziķiem, piedāvājot grupu «Pisang Ambon», «Side Of Pain», dueta «Transleiteris» un dziesminieka Zaķa uzstāšanos. Savukārt sestdien, 12. martā, «Nabaklab» uzstāsies komponiste un mūziķe «The Space Lady», īstajā vārdā Sūzana Dītriha Šneidere, no ASV. «The Space Lady» ir mūziķe no Kolorado štata ASV un savu darbību sāka jau 70.gados, allaž uzstājoties kā solo māksliniece. Lai gan viņu raksturo dažādi mūzikas žanri, lielākoties «The Space Lady» uzskatāma par «outsider music» spilgtāko pārstāvi.

«Renesanses mūzika»

12.martā plkst. 15 Bauskas pils muzejs piedāvā lekciju ciklu par viduslaiku, renesanses un baroka mūziku. Bauskas pils muzejā Senā dzīvesveida skolas ietvaros notiks jau otrā lekcija - «Renesanses mūzika». Lekciju lasīs Dr. art., RPIVA mūzikas vēstures profesors un Mūzikas akadēmijas docētājs Boriss Avramecs.

Foto: publicitātes

Piektdien koncertzālē «Cēsis» gaidāms neparasts videokoncerts «Franču džezs un mēmais kino». Projekts, kas veidots 2013. gada Aviņonas teātra festivālam, skatītājiem sniegs iespēju nokļūt franču mēmā kino režisora Žorža Meljesa filmu pasaulē. Šo vizuālo stāstu paspilgtina oriģināla džeza mūzikas partitūra. Koncertā trīs dzīvespriecīgi mūziķi - Olivjē Bosts, Gijoms Grenārs, Ēriks Vaņons -, jokdaris Damjēns Granžs un videomākslinieks Žeroms Lopezs aicina skatītājus iepazīt kinoizrādes pioniera Meljesa īsfilmas.

Jauniešu mūzikas festivāls «Avanti»

Piekdtien plkst.19 ar koncertu Lielajā ģildē tiks atklāts ceturtais jauniešu mūzikas festivāls «Avanti». Festivālā piedalīsies talantīgi Latvijas mūzikas skolu un koledžu audzēkņi, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti, kā arī ārzemju viesi. Festivāls sniegs iespēju jauniem, apdāvinātiem mūziķiem uzstāties plašai publikai, jo koncerti ir vissvarīgākais priekšnoteikums, lai mākslinieks varētu tapt un augt, pierādīt savas spējas un salīdzināt sevi ar vienaudžiem. Bez tam festivāla laikā jaunieši varēs apmeklēt arī pazīstamu pedagogu meistarklases dažādās specialitātēs.

Foto: publicitātes

Piektdien plkst.19 Rīgas Latviešu biedrības namā ar koncertu «Utkins. Vasks. Dzenītis» uzstāsies klavierkvartets «Quadra». Vienā koncerta programmā līdzās nostatīti komponisti - meistari un mācekļi -, kuru pēctecība izsekojama līdz pat latviešu mūzikas pirmsākumiem. Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Madaras Pētersones skaņdarbs «Multiverss», kā arī programmā skanēs Pētera Vaska, Andra Dzenīša un Valentīna Utkina mūzika.

«Fascinējošās balsis»

Šovakar plkst.19 Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» Lielajā zālē ar koncertprogrammu «Fascinējošās balsis» uzstāsies viens no pasaulē spilgtākajiem kamerkoriem - Latvijas Radio koris. Latvijas Radio kora koncerts notiks 24.Liepājas starptautiskā zvaigžņu festivāla programmā. Koncertprogramma veidota no divām ļoti atšķirīgām daļām. Kā stāsta Latvijas Radio kora galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, pirmā koncerta daļa prezentē šā brīža kora skanējumu un kvalitātes. Ar Ziemeļvalstu komponistu mūziku Latvijas Radio koris mēģinās parādīt to būtisko un reģiona identitāti apliecinošo kora mūzikas kultūru. Savukārt koncerta otrā daļa ir pretstats - Johannesa Brāmsa ansambliskie opusi, kas veido skaisto balss un klavieru saspēli.

Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris koncertmeistara Georgija Sarkisjana vadībā un flautiste Dita Krenberga aicina uz skaistāko pavasara koncertu atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē – «Mocarts, Haidns un Korelli». Labākās itāļu baroka tradīcijas, Mocarta zeltainās pasāžas un Haidna dzirkstošā simfonija priecēs klausītājus 12. martā plkst. 19.

LNB «n[ex]t move»

Saksofonu kvartets «n[ex]t move» 12. martā uzstāsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) «Ziedoņa zālē». Saksofoniste stāstīja, ka koncerta programma būs ļoti daudzveidīga, par pamatu ņemot kino mūziku. Mūziķes savā izpildījumā veido stāstus, sākot no Šerloka Holmsa un Erkila Puaro līdz pat Džekijam Čanam un Simpsoniem.

DEJA

Piektdien, 11. martā, jau 13. reizi Liepājā notiks bērnu tautas deju svētki «Pilna sauja dzintariņu». Šogad Liepājas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē svētku lielkoncertā pulksten 18.00 pulcēsies vairāk kā 300 mazo dejotāju – divpadsmit tautas deju kolektīvi no Liepājas, Saldus, Jelgavas, Brocēniem, Zaļeniekiem un Jaunbērzes, kurus kopā aicina Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra bērnu deju kolektīva «Krustiņi» vadītāja Inta Āboliņa.

TEĀTRIS

Foto: publicitātes

Piektdien plkst.19.30 Dramaturgu teātrī pirmizrādi piedzīvos jaunās autores Annas Jaunzemes 2014.gadā sarakstītā luga «Aveņu smalkmaizītes». «Aveņu smalkmaizītes» ir pirmā no vairākām Jaunzemes sarakstītajām lugām, kas iestudēta uz Latvijas teātru skatuves. Tāpat izrāde ir lugas autores debija režijā.

Lugas «Aveņu smalkmaizītes» žanrs ir suģestējoša drāma, tās pamatā ir stāsts par diviem cilvēkiem, kas nejauši satiekas parkā. Viņš - darbaholiķis, kurš, pazaudējis sevi lielajā ikdienas steigā, dzīvo šķietami pareizu dzīvi pēc sabiedrībā pieņemtajiem standartiem un tā jūtas labi. Viņam nenāk ne prātā kaut ko mainīt, līdz viņš parkā satiek savādu meiteni. Viņa ir kā viņa paša dvēseles daļa - īsta, pilna gaismas un mīlestības - un atgādina viņam to, kāds viņš patiesībā ir.

Iestudējumā piedalās Dramaturgu teātra aktieri Aiga Rikmane, Elīna Irēna Meija, Eva Jansone, Artūrs Lazdiņš, Edgars Rocis, Jānis Steps un Māris Pīlācis.

Foto: Agnese Zeltiņa

Piektdien plkst.18.30 Latvijas Nacionālā teātra «LMT Jaunajā zālē» pirmizrādi piedzīvos režisores Daigas Kažociņas veidotā izrāde «Mūžīgais komentārs No 4», kas tapusi pēc Sērena Kirkegora darba «Pavedēja dienasgrāmata» motīviem. Izrāde «Mūžīgais komentārs No 4» ir savdabīgas mīlas stāsts. Tas ir stāsts par pavedināšanu un tās paliekošajām sekām. Izrādes centrā ir nejauša sarakste starp pavedēju un jaunu meiteni. Skatītājs nokļūst daudzveidīgu un nebeidzamu interpretāciju varā, jo pats notikums ir pieejams tikai pastarpināti ar pavedēja manuskripta palīdzību. Izrādes varoņi, lasot atrasto manuskriptu, mēģina gan izvairīties no garlaicības, gan arī saprast īpašu estētisko dzīvesveidu, informē teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

MĀKSLA

Rozentāla dzimtas turpinātājiem veltīta izstāde

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā piektdien, 11. martā, plkst.18 atklās izstādi «Radošā pēctecība», kas veltīta māksliniekiem - Jaņa Rozentāla dzimtas turpinātājiem. Izstādē aplūkojami gleznotāja dēla Miķeļa Rozentāla (1907-1952), mazmazdēla Alvila Rozentāla (1961) un jaunākā Rozentālu dzimtas pārstāvja Anša Rozentāla (1989) darbi, kā arī Jaņa Rozentāla pēdējais nepabeigtais darbs «Arkādija ».

Izstāde apskatāma līdz 30. augustam.

Ieejas maksa lielkoncertā – 3 EUR. Skolēniem, studentiem, pensionāriem, uzrādot atlaidi apstiprinošu dokumentu, ieejas maksa – 2 EUR.

Jāņa Veisa personālizstāde

Piektdien plkst.17 Latvijas Mākslinieku savienības galerijā tiks atklāta Jāņa Veisa personālizstāde «Glezniecība». Mākslinieka Veisa glezniecībai raksturīgs ekspresīvs un spilgts kolorīts, īpaši ainavās, gleznojot jūru ar kāpu priedēm un Kurzemes glezniecisko piekrasti vai tverot mazpilsētu - Talsu un Kandavas - skaistumu. Izstādē būs aplūkojama gleznotāja pēdējo divdesmit gadu radošā darbība, kur viņam raksturīgajā stilistikā eksponētas ainavas, jūras motīvi, klusās dabas un ziedi.

«Vēsturiskās tapetes»

No šodienas līdz 24. aprīlim Kuldīgas novada muzejā būs apskatāma izstāde «Vēsturiskās tapetes», kurā eksponēti paraugi no vēsturisko tapešu kolekcijas. Izstādes atklāšanas pasākums un tikšanās ar tās autori arhitekti Liesmu Markovu paredzēta 18. martā plkst.17. «Kurš gan nepazīst tapetes un nav tās simtiem reižu redzējis? Tomēr mūsdienās tik labi pazīstamās tapetes vēl salīdzinoši nesenā pagātnē savu mājokļu izdaiļošanai atļāvās tikai ļoti turīgi iedzīvotāji. 18.gadsimta otrajā pusē tapešu apdare fiksēta vien turīgu rīdzinieku un lauku aristokrātu mājokļos, un, tikai sākot ar 19.gadsimtu, papīra tapetes atrodamas arī turīgāku vidusmēru iedzīvotāju namos,» pastāstīja Jansone.

KINOTEĀTROS

Lupatiņi

No piektdienas trīs mēnešu garumā vairākās Latvijas pilsētās tiks demonstrēta jauna un mākslinieciski augstvērtīga animācijas filmu programma «Lupatiņi un draugi», kas paredzēta pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. «Lupatiņi un draugi» apceļos 80 dažādas Latvijas vietas, viesojoties arī kinoteātros Talsos, Valmierā, Cēsīs, Smiltenē, Madonā, Rēzeknē un Ludzā. Pirmais seanss notiks šodien Valmierā, bet tad sekos seansi Jumpravā, Cēsīs, kā arī sekos seansi Pļaviņās, Carnikavā, Pļavmuižā un Talsos.

«Mazais spoku detektīvs» kinoteātrī «Kino Bize»

No sestdienas, 12. marta, kinoteātris «Kino Bize» sāks rādīt franču režisoru Alēna Gaņola un Žana Lū Felisioli (Jean-Loup Felicioli un Alain Gagnol) pilnmetrāžas animācijas filmu «Mazais spoku detektīvs» (Phantom Boy). Pirmo divu seansu ieskaņā ar priekšnesumu uzstāsies iluzionists Voldemārs Weiss. Oskaram nominētās multfilmas «Kaķis Parīzē» (Cat in Paris) veidotāji radījuši jaunu stāstu – popārta multfilmu, kuras dzīvīgais, ar roku zīmētais stils lieliski sadzīvo un mijas ar perfekti nostrādātu datorgrafiku. Fantāzija ar detektīva elementiem rada intrigu gan lielos, gan mazos skatītājos.

«Mazais spoku detektīvs» pirmizrādes seansi kopā ar iluzionistu meistardarbnīcu 12. martā plkst. 12:00 un 13. martā plkst. 13:00 kinoteātrī «Kino Bize».

«Mazais spoku detektīvs»
«Mazais spoku detektīvs» Foto: publicitātes

Komiķis Maiks Vinslovs

«Michael Winslow's Sound Adventure!» pasaules turnejas ietvaros, vīrs ar 10 000 balsīm Maikls Vinslovs (Michael Winslow) no slavenā seriāla «Policijas Akadēmija» ar stand-up komēdiju 13. martā uzstāsies Rīgā, «Splendid Palace». Aktieris un komiķis Maikls Vinslovs, izpildot «Larvela» lomu, piedalījies visās septiņās «Policijas Akadēmijas» filmas daļās, turklāt no visiem aktieriem atmiņā, iespējams, iespiedies visspilgtāk, jo spēja atdarināt visneiedomājamākās skaņas.

Lielajos kinoteātros šādi jaunumi:

Itāļu režijas klasiķa Džuzepes Tornatores («Cinema Paradiso», «Malena») svaigākais darbs, - romantiskā drāma «Mīlestības vēstules» («The Correspondence» (itāļu - «La corrispondenza») 2016) ar Džeremiju Aironsu (Jeremy Irons) un Olgu Kuriļenko galvenajās lomās. Abi aktieri uz sapņainu Itālijas ainavu fona izspēlē izjustu mīlas stāstu par zinātnieka-astrofiziķa un viņa mīļotās Eimijas attiecībām, atrodoties tālu prom vienam no otra. Tāpat no 11. marta Latvijas kinoteātros pirmizrādi piedzīvos elpu aizraujoša biogrāfiska drāma «Skrējiens» («Race»). Tā vēsta par leģendāro melnādaino skrējēju Džesi Ouensu, kura vēsturiskais triumfs Berlīnes olimpiskajās spēlēs 1936. gadā saniknoja Ādolfu Hitleru.

Kā arī Sašas Barona Koena komēdija «Spiegs kļūdas dēļ», kas vēsta par izveicīgu britu slepeno aģentu Sebastianu, kuram pēkšņi uzrodas brālis Nobijs, ar kuru viņš ticis šķirts bērnībā. Tiesa, jauniegūtajam brālim nepiemīt ne pārāk ass prāts, ne izveicīgums, ne manieres. Nobijs ir prasts futbola līdzjutējs no nabadzīgas Anglijas zvejnieku mazpilsētas Grimsbijas ar vietējiem skaistuma standartiem atbilstošu sievu un deviņiem bērniem. Vienlaikus viņš ir arī ļoti sirsnīgs, jo ļoti ilgojās atkal satikt brāli. Par nelaimi brāļu tikšanās brīdis sakrīt ar svarīgu uzdevumu Sebastiana spiega dzīvē, tāpēc pasaules glābšanas misijā viņam nākas iesaistīt arī savu neaptēsto brāli.

PAR VĒL CITĀM IZKLAIDES IESPĒJĀM VARI UZZINĀT TVNET PASĀKUMU AFIŠĀ UN NOTIKUMU SADAĻĀ. TĀPAT ESI AICINĀTS KOMENTĀROS IETEIKT VĒL KĀDU PASĀKUMU ŠAJĀ NEDĒĻAS NOGALĒ!

www.tvnet.lv/izklaide/afisa

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu