Endometrioze — ārstējama slimība

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Manai meitai, kas šobrīd dzīvo Īrijā, ārsts atklāja endometriozi un brīdināja, ka viņai var nebūt bērnu. Ļoti vēlos mazbērnus, tādēļ gribētu uzzināt, kas tā ir par slimību un kā to ārstē.

Atbild Latvijas Jūras medicīnas centra ginekoloģijas nodaļas vadītāja Dace Melka: «Endometrioze sievietēm ir ļoti izplatīta slimība, kuras laikā dzemdes gļotādai līdzīgie audi nonāk vai veidojas arī citos orgānos — vēdera dobumā, olnīcās, olvados, starp dzemdi un taisno zarnu, uz urīnpūšļa un dzemdes kakliņa, pat ārpus vēdera dobuma, piemēram, plaušās, nierēs, kur pārvēršas labdabīgos veidojumos (mezglos, jaunveidojumos vai izaugumos). Tas nebūtu nekas, ja vien dažādu hormonālu procesu ietekmē dzemdes gļotāda katru mēnesi nenoārdītos, neasiņotu (menstruācijas). Tieši tāds pats process norisinās arī audos, kas nonākuši ārpus dzemdes, tikai ar to atšķirību, ka noārdīšanās galaprodukti netiek izvadīti no organisma, izraisot iekaisumu un sāpes.

Par to, kādēļ rodas endometrioze, ir vairākas versijas. Piemēram, menstruāciju laikā daļa dzemdes gļotādas, tā saucamais funkcionālais slānis, caur olvadiem nokļūst vēdera dobumā, uz olnīcu virsmas, un sāk augt tam neparedzētās vietās. Taču mūsdienās uzskata, ka slimībai ir ģenētiski cēloņi — ģimenē šo slimību vai noslieci uz to pārmanto. Slimības attīstību veicina neregulāras, retas seksuālas attiecības, nepareizi izvēlēta kontracepcija, mazkustīgs dzīvesveids, pirmās grūtniecības pārtraukšana, seksuāli transmisīvās slimības, dzemdes piedēkļu iekaisums.

Ir trīs galvenie endometriozes veidi — olnīcu, vēderplēves un rektovaginālā (endometriomas jeb endometriozes perēkļi atrodas starp dzemdes kaklu, maksts mugurējo sienu un zarnu), kuriem ir atšķirīga izcelsme un ārstēšana. Olnīcu endometrioze ir pats nopietnākais slimības paveids, jo, tai progresējot, rodas endometroīdās cistas, saaugumi un 30–40% sieviešu attīstās neauglība.

Endometrioze sastopama sievietēm reproduktīvā vecumā, un simptomi zūd, iestājoties menopauzei. Slimība var skart arī jaunas meitenes, kuru sūdzības par sāpēm pirms mēnešreizēm vai to laikā bieži vien nenovērtē ne vecāki, ne ārsti. Ja tās ir ļoti mokošas, noteikti jānoskaidro iemesls.

Slimību var atklāt gan ginekoloģiskās apskates laikā, gan ar ultrasonogrāfijas vai mazā iegurņa magnētiskās rezonanses izmeklējuma palīdzību. Taču vienīgais veids, kā slimību var diagnosticēt precīzi, ir laparoskopija — minimāli invazīva operācija, kuras laikā var arī ārstēt, izņemot endometriozes perēkļus. Pēc operācijas parasti izdodas atrisināt arī sievietes neauglības problēmu. Grūtniecību gan nevajadzētu atlikt uz pārāk ilgu laiku, jo endometriozei ir tieksme atkārtoties. Ja endometrioma ir ļoti maza, tā var arī nebūt šķērslis grūtniecībai un bērna barošanas laikā dažreiz var izzust, «uzsūkties», ļaujot iztikt bez operācijas.»

Endometriozes simptomi:

  • sāpes pirms menstruācijām un to laikā;
  • sāpes dzimumakta laikā vai pēc tā;
  • stipra un neregulāra asiņošana;
  • neauglība;
  • kā arī nogurums, spīlējoša sajūta vēdera izejas laikā, sāpīgas zarnu spazmas, periodiskas sāpes mugurkaula apakšējā daļā.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu