Ciemos Minhauzena pasaulē (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasakas patīk gan lieliem, gan maziem. Kopīgi pasapņot un pie reizes lieliski atpūsties svaigā gaisā iespējams Minhauzena muižā Duntē, kur tagad izstaigājama arī brīnumaina meža taka.

Piedzīvojumu taka

Par Minhauzenu tiek stāstītas dažādas leģendas. Un patiesībā nav tik svarīgi, ko tieši šis vīrs 18. gadsimtā ir darījis. Pietiek ar to, ka viņš septiņus gadus tik tiešām dzīvojis Duntē, un latviešiem tas ir gana labs iemesls, lai ķertos vērsim pie ragiem. Minhauzena gadījumā gan pareizāk būtu teikt – briedim pie ragiem, jo droši vien ikviens ar neparastā barona piedzīvojumiem iepazīstinātais lasītājs zina vienu no daudzajiem neticamajiem šā vīra stāstiem...

Pērnā gada 32. maijā (un nemaz nesakiet, ka tāda datuma kalendārā nav!) kādreizējās Minhauzena muižas ēkas vietā tika uzbūvēts muzejs, kas pārmantoja 2001. gadā nodegušā muzeja eksponātus, papildinot kolekciju ar jauniem. Negaidītās cilvēku atsaucības (75 000 apmeklētāju līdz šā gada sākumam) iedrošināti, jaunie muižas saimnieki Ivars Strautiņš un Atis Sausnītis nolēma ļaut iztēlei vaļu arī tālāk un ierīkot blakus esošajā Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta mitrāju mežā atraktīvu taku. 5,3 kilometrus garajā un ar apses koka laipām izbūvētajā maršrutā no šā gada iespējams iepazīties ar dažādiem populāro Tērvetes taku mākslinieku veidotiem koka objektiem, kas katrs atspoguļo kādu slavenā barona neparasto piedzīvojumu epizodi. Vai nav vilinoši, piemēram, apskatīt milzu zirnekļa mežu, dārgumu lādi, dzirdētāja klausītavu, krokodilu, kurš rij lauvu, vai odu barotavu? Turklāt tik lielu gabalu staigāt negribošajiem tiek piedāvāta arī īsāka taka, kas ir tikai 3,17 kilometrus gara.

Ekskluzīvas iespējas

Muižā netrūkst arī paša barona. Itin bieži tur sastopams aktieris Juris Hiršs, kurš tik lieliski iejuties Minhauzena tēlā, ka ceļošana laikā vairs nešķiet nekas nereāls. Turklāt, izejot minēto taku, cilvēks kļūstot par gadu jaunāks. Tā kā Minhauzens 11. maijā nosvinēja jau 286. dzimšanas dienu, viņam atlicis vēl gana daudz reižu, ko izstaigāt taku pašam, līdz kļūt par mazu puišeli. Līdz ar to došanās pastaigā kopā ar pašu baronu jau ir kas īsteni ekskluzīvs.

Tāpat kā daudz kas cits viņam veltītajā muzejā. Ekskluzīva ir arī tikšanās ar Kārļa Frīdriha fon Minhauzena sievu Jakobīni fon Duntenu, kura jūs labprāt izvadās ekskursijā pa neparastām lietām aizpildīto un krāšņo ēku. Tur netrūkst pat slaveno pīļu, ko Minhauzens noķēra visas vienlaikus ar striķa un speķa gabaliņa palīdzību un vēlāk laidās ar šiem putniem pār ēku jumtiem.

Tāpat neizpaliek Jakobīnes buduārs, kā arī dažādas liecības par Minhauzena slavināšanu visā pasaulē, gan grāmatu, gan dažādu citu izstrādājumu veidā.

Uzmanība sievietēm

Īpaši lielu uzmanību piesaista muzejā izvietotās vaska figūras. Protams, neizpaliek pats Minhauzens, taču Duntē apskatāmi arī tādi ļaudis kā Rainis, Aspazija, Krišjānis Barons, Krišjānis Valdemārs, Kārlis Ulmanis, Raimonds Pauls, Uļjana Semjonova, Mihails Tāls un citi.

Netrūkst arī kulināru brīnumu, jo viesiem maltītē tiek pasniegta īpaši garda zupa, kā arī otrais ēdiens un saldais, kas nosaukts par Jakobīnes saldo skūpstu. Minhauzenam arī nav iebildumu, ja visi to tiešām nobauda, jo viņš arī neslēpj savu aizraušanos ar citām smukām meitenēm, tāpēc sieviešu kārtas pārstāvēm muzejā un tā apkārtnē tiks pievērsta īpaša uzmanība. Taču jautrība garantēta arī vīriem un mazajiem, tāpēc vasaras sezonas atklāšana Minhauzena muižā varētu būt pat ļoti jautrs pasākums visai ģimenei.

***

Programma

Ciemos pie Minhauzena! No pulksten 10 līdz 17 katru stundu Minhauzena sieva Jakobīne vadīs ekskursijas pa muižu:

ekskursijas laikā būs iespēja iepazīties ar Jakobīnes istabu,

barons Minhauzens sagaidīs viesus ar tikko gūtu medījumu,

notiks medību trofeju, tauru, dunču, ieroču un Minhauzena vaska figūras apskate,

īpaša uzmanība tiks pievērsta Minhauzena slavas zālei,

būs iespēja apskatīt bijušo un esošo Latvijas slavenību vaska figūras

Cena: Ls 1,50 pieaugušajiem, Ls 1,00 skolēniem, studentiem un pensionāriem, pirmsskolas vecuma bērniem bez maksas

No pulksten 10 līdz 19 būs iespēja doties interesantā piedzīvojumā pa Minhauzena meža taku:

notiks ekskursija pa 5,38 km garo meža taku (stiepjas līdz pat jūrai) ar garāko apses koka laipu Eiropā (ir arī īsā taka – 3,17 km),

būs iespēja iepazīties ar Minhauzena stāstu varoņiem – mežacūku, pīli, uzpūsto mušu, krokodilu un lauvu, vzaķi ar astoņām kājām,

notiks orientēšanās sacensības Minhauzena garā.

Cena: Ls 1,00, pirmsskolas vecuma bērniem bez maksas

No pulksten 14 līdz 16 par godu barona jubilejai tiks rīkoti Minhauzena dziesmu un deju svētki Minhauzena muižas teritorijā papildus varēs:

redzēt Eiropā lielākos Minhauzena ozolus, zem kuriem taps īsteni minhauzeniski mākslas darbi,

baudīt maltīti Minhauzena krogā,

baudīt līdzi paņemtus gardumus piknika vietās,

izklaidēties labiekārtotā bērnu rotaļu laukumā,

iet minhauzeniskās rotaļās un piedalīties attiecīgās atrakcijās,

iepazīties ar Minhauzena stāstu varoņiem – mežacūku, pīli, uzpūsto mušu, krokodilu un lauvu, vilku ragavās un zaķi ar astoņām kājām.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu