Art Deco – zelta gadi starpkaru posmā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Art Deco uzplauka starpkaru posmā, un kļuva par vienu no ietekmīgākajiem stiliem pasaulē; tā noskaņas vijas viscaur Nordic Star festivālam.

Kad pasaules industrializācija saskārās ar mākslu un kultūru, radās viens no pasaules jaunajiem, taču ļoti ietekmīgajiem stiliem, ko visā pasaulē dēvē par Art Deco.

nordicstar.info

20. gadsimtā laika posmā starp pasaules kariem uzplauka šis unikālais, eklektiskais stils, kurš, atšķirībā no sava priekšgājēja Jūgendstila, bija simetrisks, tīrs un atspoguļoja skaisto, grezno luksusa dzīvi 20. - 40. gados.

Otrais pasaules karš aizslaucīja projām šo skaisto dzīvi, atstājot nākamajām paaudzēm tikai neatkārtojamus arhitektūras, mākslas, kā arī modes, aksesuāru un juvelierizstrādājumu paraugus.

Aizsācies Francijā mākslinieku vidū, Art Deco pārņēma visu pasauli, stingri iesakņojoties gan Eiropā, gan Amerikā. Art Deco neparobežojās tikai ar mākslu un arhitektūru; Art Deco interjeri tika pilnībā realizēti uz okeānu laineriem, koncertzālēs un universālveikalos visā pasaulē; rotaslietu un mēbeļu kolekcijas pārsteidza ar savu ģeometrisko tīrību un ornamentālismu.

Foto: publicitātes
Foto: publicitātes
Foto: publicitātes

Jaunie, modernie materiāli – alumīnijs, plastmasa, nerūsējošais tērauds, hroms – tika plaši izmantoti jauno automobiļu un mēbeļu ražošanā.

Art Deco ir ne tikai industriāls, bet arī individuāls un elegants stils; šī dizaina rotaslietas un aksesuāri ir ļoti populāri vēl mūsdienās.

Kristāls, sudrabs un citi dārgie materiāli tikai plaši izmantoti gan interjeru, gan aksesuāru dizainā. 1922. gadā, kad tika atklātas Tutanhamona kapenes, dažādi Ēģiptes, tāpat arī Persijas un pat Āfrikas kultūru dekoratīvie elementi ienāca rotaslietu un aksesuāru dizainos.

Art Deco mākslas priekšmeti, interjera elementi un rotaslietas ir tie, kurus visvairāk meklē mākslas darbu pārdevēji visā pasaulē, un tie ir īpaši pieprasīti kolekcionāru vidū.
Foto: publicitātes
Foto: publicitātes
Foto: publicitātes

Par pasaules slavenākajiem Art Deco stikla un aksesuāru māksliniekiem uzskatāmi Rene Lalique un Reymond Templier, bet modes mākslinieku vidū – Paul Poiret un Erte. Arī Latvijā Art Deco stils bija ļoti izplatīts, un ir daudz sastopams gan Latvijas arhitektūrā, gan dizainā un interjerā.
Arī agrīnās Holivudas filmu maģija ietekmēja Art Deco stilu gan spožos materiālos, gan spoguļos, gan aizplīvurotos sieviešu tēlos. Art Deco ir Greta Garbo, Marlene Dietrich, Ginger Rogers un Fred Astaire laikmets.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu