Ar Zaļkalna granītā kalto «Cūku» mākslas muzejs sāk eksponātu izvietošanu muzejā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter.com/LNMM_muzejs

Ar tēlnieka Teodora Zaļkalna granītā kalto darbu «Cūka», kas muzeja apmeklētāju neformālā aptaujā atzīts par vienu no mīlētākajiem eksponātiem, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) no šodienas sāk eksponātu pārvešanu uz restaurēto muzeja ēku.

Trīs gadus «Cūka» līdz ar citiem darbiem pavadīja mākslas darbu glabātuvē, bet šodien, piedaloties sešiem spēcīgiem vīriešiem, Zaļkalna darbs pirmais tika novietots atjaunotās muzeja ēkas trešajā stāvā, kur turpmāk atradīsies ekspozīcija, kas veltīta Latvijas mākslai no 19. gadsimta otrās puses līdz 20. gadsimta pirmajai pusei.

Muzeja direktore Māra Lāce sacīja, ka Zaļkalna «Cūka» šodien iejutusies absolūtas zvaigznes statusā, jo tai pievērsta liela uzmanība.

«Šis ir moments, kad uz muzeju sāk vest atpakaļ eksponātus, kas pirms trīs gadiem no muzeja tika izvesti. Kā mēs šodien redzējām, process ir gana sarežģīts un ilgs. «Cūka» nav vienīgā skulptūra, kas jānogādā atpakaļ muzejā, jo pastāvīgajā ekspozīcijā būs gan skulptūras, gan grafikas darbi un glezniecība,» klāstīja Lāce.

Muzeja vadītāja akcentēja, ka muzejā tagad ļoti intensīvi risināsies eksponātu izvietošana, jo līdz rekonstruētā muzeja atklāšanai ir palicis ļoti maz laika.

Pēc rekonstrukcijas LNMM ir septiņi stāvi. Pieci stāvi ir virs zemes, bet divi - zem zemes. Restaurētās ēkas otrā stāva izstāžu zāles būs veltītas 20.gadsimta otrās puses mākslai. Savukārt jaunajā apakšzemes izstāžu zālē pirmā būs aplūkojama izstāde «Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība», kas būs pirmā tik plaša, visus Miervalža Poļa radošās darbības periodus reprezentējoša darbu skate.

Muzeja atklāšana notiks 4.maijā laukumā Esplanādes parka pusē. Lāce informēja, ka atklāšanas dienā muzejs apmeklētājiem būs apskatāms bez maksas. Tomēr, ņemot vērā lielo interesi, kas tika piedzīvota muzeja atvērto durvju dienu laikā, rēķinoties, ka arī šajā dienā būs milzīga cilvēku interese, apmeklētāju plūsma muzejā tiks kontrolēta.

Atjaunotajā muzeja ēkā pirmā atgriezās skulptūra «Cūka», bet kopumā uz muzeju atpakaļ ir jāpārved ap 40 000 mākslas darbu. Zaļkalna granīta skulptūra «Cūka» veidota 1937.gadā, un tas ir viens no pazīstamākajiem tēlniecības darbiem Latvijas mākslas vēsturē. To veidojot, Zaļkalns lauza stereotipus par dzīvniekiem, kuri ir vai nav cienīgi iemiesoties simboliskos mākslas tēlos.

Jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā «Latvijas māksla. 19.-20.gadsimts», kas tiks izvietota vēsturiskās ēkas divos stāvos, kopumā būs iekļauti ap 500 mākslas darbu - gan skatītājiem labi pazīstamas Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazaka un citu klasiķu gleznas, gan ilgāku laiku neeksponēti 20.gadsimta otrās puses autoru, piemēram, Edgara Iltnera, Borisa Bērziņa, Džemmas Skulmes, Birutas Baumanes darbi.

No 4.maija LNMM galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā - otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst. 10 līdz 18, piektdienās no plkst. 10 līdz 20, sestdienās un svētdienās no plkst. 10 līdz 17. Pirmdienās muzejs būs slēgts.

Kā ziņots, 2013.gada 12.februārī tika pārtraukta LNMM galvenās ēkas publiskā darbība, lai realizētu tās rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projektu. Projekta arhitekti bija Lietuvas arhitektu birojs «Processoffice», Vītauts Biekša un «Andrius Skiezgelas Architecture».

No 2015.gada 12.decembra līdz 16.decembrim atvērto durvju dienu pasākuma laikā atjaunoto ēku apmeklēja 125 000 interesentu, apliecinot, ka muzeja darbības atsākšana tiek ļoti gaidīta. Restaurētajai ēkai, saglabājot vēsturiskās arhitektūras kvalitātes, ir radīta mūsdienīgai muzeja darbībai piemērota un apmeklētājiem ērta infrastruktūra. Visas ēkas zonas - pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu zāles, nodarbību telpa, konferenču zāle un kafejnīca - ir pieejamas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Pastāvīgās ekspozīcijas dizaina projektu izstrādājis «Dd Studio».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu