Brīvdabas muzejā Mārtiņdienu svin vairāk nekā tūkstotis

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien, 6.novembrī, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā no plkst. 12 līdz 16 norisināsies Mārtiņdienas svinības, informē muzeja pārstāve Kristīne Dzedule. Svinības norit skaļi, sanākuši vairāk nekā tūkstotis cilvēku, jo Rīgā ļoti jauks laiks.

Muzejā ieradušās daudzas ģimenes ar maziem bērniem, kas aktīvi piedalās muzeja teritorijā esošajās koka rotaļlietu darbnīcā, ko vada seno koka spēļu amatnieks Aldonis Baldiņš. Daudzi pasākuma apmeklētāji, folkloras kopas "Milzkalnieki" dalībnieki ieradušies maskās, kurās attēloti dažādi dzīvnieki, ir arī čigānietes. Kurzemes sētā notiek danči un rotaļas, manteļskurstenī top karsta zāļu tēja.

Plkst. 13.30 masku gājiens turpināsies uz Vidzemes sētu, kur dancosim un rotaļāsimies kopā ar folkloras kopu "Rija". Te gatavos arī našķus kopā ar Ikšķiles brīvās skolas audzēkņiem un pavāru Endiju Bērziņu. Slietenī cienās ar gaiļa zupu un "Mārtiņa beķerejas" sarūpētajiem pīrādziņiem. Plkst.15 būs muzikāls priekšnesums no Ādažu folkloras kopas "Saulgrieži". Pie Vidzemes sētas visa pasākuma garumā būs iespēja izvizināties zirga mugurā.

Plkst. 12.30 Priedes kroga galā ar dziesmām priecēs "Mārtiņkoris", bet visas dienas garumā interesentiem būs pieejamas īpašais tupeņu godu piedāvājums no Priedes kroga - visdažādākie kartupeļu ēdieni.

Muzeja pārstāve aicina visus tērpties maskās un padarīt mārtiņbērnu gājienu vēl krāšņāku.

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana - govju labklājību.

Iedami no sētas uz sētu, mārtiņbērni nes svētību un tāpēc ir laipni gaidīti katrā mājā. Katrā sētā tie ierodas dziedādami, dejodami, iet rotaļās.

Skatīt pievienoto video!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu