Saki ardievas blaugznām!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Reti kurš no mums nav piedzīvojis nepatīkamus brīžus, kad, pārlaižot ar roku matiem, neglītas baltas plēksnītes pārklāj drēbes.

Tomēr ģimenes ārste un matu veselības speciāliste Inga Zemīte teic, ka blaugznām nevajadzētu radīt problēmas, jo no tām var diezgan īsā laikā atbrīvoties. Sarunā ar ārsti skaidrojam, kāpēc rodas blaugznas un kā izārstēt galvas ādu.

Acīm nemanāma ādas lobīšanās ir normāla ādas atjaunošanās procesa sastāvdaļa. Ādas virsējā slānī – epidermā – nemitīgi veidojas jaunas šūnas, kas pakāpeniski pārvēršas raga kārtā, atmirst un nobirst. Šādi āda spēj aizsargāt mūsu organismu no dažādiem mikroorganismiem. Pastiprinātu, redzamu ādas lobīšanos galvas matainajā daļā sauc par blaugznām.

«Viens no faktoriem, kas ietekmē blaugznu veidošanos, ir pārmaiņas tauku sastāvā, ko ražo tauku dziedzerīši un kas nodrošina ādas normālu PH līmeni un darbojas kā dabisks matu kondicionieris. Ja raga šūnas salīp kopā, tās kairina ādu un veicina arvien straujāku ādas plēksnīšu lobīšanos un saķepšanu,» blaugznu veidošanās procesu skaidro matu veselības speciāliste Inga Zemīte. Tauku dziedzerīšu darbību ietekmē arī dzimumhormoni. Piemēram, vīrišķie hormoni veicina to darbību, tādēļ vīriešiem āda un mati parasti ir taukaināki nekā sievietēm un biežāk veidojas blaugznas. Arī cilvēkiem, kuriem ir hormonāli traucējumi vai ģenētiska slieksme uz ādas taukošanos, ar blaugznām jācīnās biežāk.

Provocē stress, cigaretes un pikanti ēdieni

«Blaugznu rašanos veicina ēšanas ieradumi, jo asās, kairinošās vielas caur tauku un sviedru dziedzeriem nokļūst uz ādas un pastiprina tās lobīšanos. Liela nozīme ir arī asinsritei. Viens no biežākajiem blaugznu veidošanās iemesliem ir veģetatīvā distonija – veģetatīvās nervu sistēmas traucējumi, kad sīkie asinsvadi sašaurinoties reaģē uz stresa situācijām un ikdienas notikumiem, tauku dziedzerīšiem nepieplūst asinis un tauki kļūst ķēpīgāki,» stāsta ģimenes ārste. Viņa novērojusi, ka par blaugznām pavasara un ziemas sesiju laikā bieži sūdzas studenti, it īpaši tie, kuri ir kaislīgi smēķētāji, jo nikotīns sašaurina asinsvadus.

Blaugznu veidošanos ietekmē arī matu kopšanas ieradumi. Jo biežāk mazgā matus, jo mazāk blaugznu – matu mazgāšana ir viens no veidiem, kā atbrīvot ādu no liekajām raga šūnām. Matus ieteicams žāvēt ar vēsa gaisa plūsmu, atstājot tos nedaudz mitrus, jo matu, kā arī galvas ādas pāržāvēšana veicina blaugznu veidošanos.

Nepareizs ir uzskats, ka bieža matu ķemmēšana uz kādu laiku palīdz atbrīvoties no blaugznām. «Blaugznu veidošanās ir aizsargmehānisms, lai aizsegtu ievainotās, inficētās galvas ādas vietas. Noplēšot šo aizsargkārtu, organisms centīsies pēc iespējas ātrāk to atkal atjaunot,» skaidro I. Zemīte. «Turklāt plastmasas vai metāla ķemmes elektrizē matus un bojā mata ārējo slāni, bet sukas un ķemmes ar asiem galiem ievaino galvas ādu.»

Šampūnu izvēle

Cilvēki, kas pieraduši regulāri mazgāt matus un kaut kādu iemeslu dēļ vairākas nedēļas to nav darījuši, no blaugznām var atbrīvoties, biežāk mazgājot matus, vēlams ar pretblaugznu šampūniem, kas satur cinku vai sēru.

«Ja galvas ādai ir tieksme uz alerģiskām reakcijām vai blaugznu veidošanos, jābūt ļoti uzmanīgam matu kopšanas līdzekļu izvēlē,» norāda Inga Zemīte. Saviem pacientiem viņa iesaka ārstnieciskos šampūnus, kurus var iegādāties aptiekā un kuri nekairina ādu, piemēram, «Hair Stabil», «Kertiol» (sausai ādai), «Argeal» vai «Sabal» (taukainai vai izteikti taukainai ādai). Var lietot arī matu eļļas, kas mīkstina un atmiekšķē uz ādas izveidojušās plēksnītes.

Ja blaugznas veidojas galvas ādas asinsrites traucējumu dēļ, ļoti iedarbīgs ir krēms «Chiroxy», kas ne tikai veicina šūnu vielmaiņu un nodrošina skābekļa piegādi dziļākajiem ādas slāņiem, bet arī atmiekšķē un padara viegli nomazgājamu ādas virsējo slāni. Pirms galvas mazgāšanas krēmu uz divām stundām uzklāj galvas ādai (ik pēc 2 cm pašķir matus un uzziež uz ādas).

«Blaugznas parasti var izārstēt trīs dienās. Galvenā problēma ir saglabāt galvas ādu labā stāvoklī,» teic ģimenes ārste. «Ja cilvēks nemaina ēšanas ieradumus, necenšas izvairīties no stresa un pietiekami daudz laika nevelta atpūtai, blaugznas atgriezīsies tikpat ātri kā pazudušas.»

Tiem, kas regulāri apmeklē baseinus, pirtis, sporta zāles, jāatceras, ka ūdens un sviedru ietekmē āda atmiekšķējas un kļūst uzņēmīgāka pret sēnīšu infekcijām. Lai no tā izvairītos, pēc tam ieteicams izmazgāt matus ar kādu pretsēnīšu šampūnu, piemēram, «Altis», «Fungoral» vai «Nizoral».

Kādus pretblaugznu līdzekļus piedāvā aptiekas

Ārstnieciskie pretblaugznu šampūni; Tilpums (ml); Cena (Ls)*

  • Polytar 150 4,60
  • Fitoval 100 3,70
  • Altis 60 4,90
  • 120 7,70
  • Nizoral 60 7,10
  • Kosmētiskie pretblaugznu šampūni
  • Alpha keptol 200 6,00
  • Alphazole (maska matiem) 100 3,80
  • Vichy 200 7,30
  • Hair Stabil 125 4,80

* «Ģimenes aptieku» tīkla informācija

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu