Rīga vērtīga, tikla un lēta

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīga ir kļuvusi par pirmo pilsētu, kuras reklāma sniegta Norvēģijas dienas laikraksta "Aftenposten" pielikumā uz 32 lappusēm.

Līdz šim reklāmas "Aftenposten" pielikuma formātā ir devuši Norvēģijas kaimiņi Skandināvijā, ASV u.c. norvēģu naftas dolārus iekārojušas valstis, bet pagājušonedēļ uz 32 aptuveni RB formāta lappusēm tika rādīts un stāstīts par Rīgu ar Latviju piedevām. Izdevumu sagatavoja bezpeļņas organizācija "Inspiration Riga - Rīgas Kongresu birojs" un komunikāciju un tulkošanas birojs "Idea Media", savācot Ls 45 tūkstošus no reklāmdevējiem.

Rīgas reklāma izdevumā sniegta gaumīgi un netieši, stāstot par rīdziniekiem, kuri varētu kaut ko nozīmēt arī norvēģiem. Kā jau to varēja gaidīt, pirmais šajā tēlu galerijā ir Norvēģijā ilgi un sekmīgi strādājušais diriģents Mariss Jansons, saistībā ar kuru ir iespējams stāstīt gan par Latvijas vēsturi, gan par Rīgu kā ievērojamu kultūras un mākslas centru. Vēstures tēmu turpina saruna ar ekseirokomisāri Sandru Kalnieti. Seko komentārus neprasošs fotoattēls, kurā Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga sēž starp ANO ģenerālsekretāru Kofi Annanu un ASV prezidentu Džoržu Bušu vienā pusē un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu otrā pusē. Ziemeļvalstīs triumfējošo sieviešu emancipācijas tēmu turpina norāde uz Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri. Jaunākā seja šajā tēlu galerijā ir aizsardzības ministre Linda Mūrniece, kura savulaik ir vadījusi kriminālziņu nodaļu "Rīgas Balsī".

No Rīgas arhitektūras vērtībām priekšplānā likta koka apbūve Ķīpsalā un Zaigas Gailes panākumi tās padarīšanā par mūsdienu pilsētas sastāvdaļu. Ziemassvētku skats ar Rātslaukuma egli uz Melngalvju nama un Pēterbaznīcas fona dod pamatu pastāstīt, ka tradīcija pušķot egles Ziemassvētkos ir cēlusies Rīgā ap 1510. gadu. Izdevums turpina arī tradīciju drukāt tagad aplamu – novecojušu Rīgas panorāmskatu, kurā 21. gs. sākumā atjaunotā Rātsnama torņa vietā ir redzams padomju laikā celtais un tagad nojauktais Rīgas Politehniskā institūta korpuss. Šis attēls bija novecojis jau 2002. gadā, kad Kongresu nama darbinieki bija parūpējušies, lai ar to tiktu aplipinātas visas iespējamās vietas Rīgā – tas skaitījās sveiciens NATO kandidātvalstu vadītāju sanāksmes dalībniekiem. Šoreiz izdevuma autori varēja taisnoties, ka attēls taču ir sastāvdaļa no igauņu prāmju kompānijas "Tallink" reklāmas.

Kā zināms, jau pēc dažām dienām "Tallink" sāks pasažieru pārvadājumus starp Rīgu un norvēģiem viegli sasniedzamo Stokholmu. Ļoti vilinošs ir arī gaisa ceļš no Norvēģijas uz Rīgu, jo šajā maršrutā konkurē Norvēģijas zemo cenu aviokompānija "Norwegian Air Shuttle" ar Latvijas "airBaltic", kas pārņem aizvien vairāk zemo cenu aviokompāniju manieru. Abas aviokompānijas reklamē lidojuma cenas, sākot no Ls 13 – 14 par lidojumu vienā virzienā. Stāsta, ka konkurences dēļ šādu patiešām lētu biļešu skaits nav simbolisks.

Ar šādām aviobiļešu cenām norvēģiem atmaksājas lidot uz Rīgu, lai nopirktu pārtiku nākamajai nedēļai. Vienu un to pašu preču grozs, ko piepildījuši izdevuma autori, "Rimi" veikalos Rīgā un Oslo ir maksājis attiecīgi Ls 41,46 un 1589,45 kronas jeb Ls 138,60. Tiek apgalvots, ka kilograms vienādas gaļas Rīgā maksā Ls 3,09, bet Oslo – Ls 26,15. Līdzīgu ietaupījumu norvēģi varētu iegūt, piepildot nākamo grozu ar alkoholiskajiem dzērieniem, kurā noteikti būtu jāliek "Rīgas melnais balzams".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu