Iznācis vizuālo mākslu žurnāla «Studija» 106. numurs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @neputns

Iznācis vizuālo mākslu žurnāla «Studija» 106. numurs. Numurā saruna ar Gunāru Birkertu, pārdomas par utopiju, veltījums «Melnā kvadrāta» un latviešu mākslinieku izstādes simtgadei, viedokļi par mākslas kritiku u. c.

«Pieminot «Melnā kvadrāta» simtgadi, vēlos atcerēties arī pirmās ārpus Latvijas sarīkotās latviešu mākslas izstādes gadsimta jubileju. Arī šī izstāde bija skatāma Petrogradā, tajā pašā Nadeždas Dobičinas privātajā galerijā, tikai divus mēnešus pirms «Melnā kvadrāta» eksponēšanas ne mazāk slavenajā «Pēdējā futūristiskajā gleznu izstādē «0,10»». Irēnas Bužinskas rakstā lasiet par diviem nozīmīgiem 1915. gada notikumiem.

Intervijas šoreiz ir divas. Ingrīda Peldekse sarunājas ar arhitektu Gunāru Birkertu. Savukārt Baiba Vanaga – ar Sentendrūsas Universitātes Mākslas vēstures skolas vecāko lektoru Džeremiju Hovardu (Jeremy Howard). Profesors Eduards Kļaviņš Hovardu nodēvējis par 19.–20. gs. mijas Latvijas mākslas labāko speciālistu citzemju zinātnieku vidū. «Latvijas materiāls ir līdzvērtīgs, ļoti interesants un spilgts. Kāpēc lai tas tāds nebūtu?» sarunā norāda Hovards.

Pārdomās par ideālu eksistenci Tomasa Mora «Utopijas» un kādas biennāles kontekstā dalās Kārlis Vērpe. «Bet utopiskums sevī slēpj arī slazdus, jo iedvesmo nepārtrauktām gaidām pēc kā cita, jauna. (..) Tā, nemitīgi gaidīdams ko jaunu, atrodi sevi muļķa stāvoklī, turklāt tagadnes brīdim tā īsti ne atliek laika,» raksta Kārlis Vērpe.

Foto: @neputns

Žurnāla galvenā redaktore: Inga Bunkše

Mākslinieks: 22/04

Žurnālu «Studija» izdod izdevniecība «Neputns» ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Jaunāko «Studijas» numuru var iegādāties preses kioskos, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē «Arsenāls», «Neputna» galerijā (Rīgā, Tērbatas ielā 49/51) un citur, kā arī internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

Iepriekšējie žurnāla numuri ir nopērkami «Neputna» galerijā un internetā www.neputns.lv un www.studija.lv.

Žurnāla arhīvs, informācija par abonēšanu un reklāmas iespējām – www.studija.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu