Renārs Vimba saņem Berlināles Kristāla lāci - jauniešu balvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

19. februāra vakarā notika apbalvošanas ceremonija Berlīnes starptautiskā kinofestivāla konkursa programmā «Generation», un kategorijas «14plus» galveno balvu – Kristāla lāci – saņēma Latvijas režisora Renāra Vimbas filma «Es esmu šeit», kas visā Latvijā kinoteātros parādīsies no 26. februāra.

14. februārī Berlīnes Starptautiskā kino festivāla ietvaros notika režisora Renāra Vimbas debijas spēlfilmas pasaules pirmizrāde festivāla konkursa programmā Generation. Pirmizrādē bija klāt arī Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde un Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, kura novērojusi, ka Renāra Vimbas filmai esot gluži maģiskas spējas aizraut un aizkustināt auditoriju.

Berlināles konkursam Generation šogad bija pieteiktas vairāk nekā 2000 filmu, programmas kategorijā 14plus kopā ar Renāra Vimbas debiju bija iekļautas 15 pilnmetrāžas filmas. Festivāls lepojas, ka konkursā Generation - īpašajā jauniešu un bērnu filmu sacensībā, kāda nenotiek citos A klases festivālos -, filmu vērtētāji ir vienā vecumā ar filmu varoņiem: kategorijā Generation Kplus filmas vērtē bērnu žūrija, bet kategorijā Generation 14plus – jauniešu žūrija, šogad septiņu cilvēku sastāvā. Viņu piešķirtā balva, Kristāla lācis, ir formā tāda pati un pēc nozīmes tikpat svarīga kā Berlināles galvenie Zelta lāči un Sudraba lāči.

Latvijas kino vēsturē līdz šim bijis tikai viens Berlināles Kristāla lācis – 1995. gadā to konkursa Generation Kplus īsfilmu sadaļā saņēma režisors Nils Skapāns par filmiņu «Lidojam?!» no seriāla Munks un Lemijs. Savukārt 2013. gadā Berlināles konkurss Generation Latvijai bija dubultveiksmīgs – bērnu filmu sadaļā Jāņa Norda spēlfilma «Mammu, es tevi mīlu» saņēma starptautiskās žūrijas piešķirto Grand Prix, bet Ēvalda Lāča animācijas filmai «Eži un lielpilsēta» tika divas speciālbalvas – no bērnu žūrijas un no starptautiskās žūrijas.

Filma «Es esmu šeit» no 26. februāra būs skatāma Latvijas kinoteātru repertuārā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu