Iznācis jau otrais stāstu krājums lieldrukā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

«Apgādā Zvaigzne ABC» iznākusi jau otrā grāmata lieldrukā - latviešu rakstnieku stāsti. Atgādinām, ka gada sākumā pēc bibliotekāru ieteikuma un pieprasījuma Zvaigzne ABC izdeva pirmo grāmatu lieldrukā – Daces Rukšānes stāstu krājumu «Mīlasstāsti».

Lieldruka ir pieaugušajiem domāta grāmata ar speciāli palielinātu burtu formātu un īpaši veidotu maketu. Izdevumi ar lielākiem burtiem jau labu laiku populāri visā pasaulē, ļaujot lasīšanu turpināt arī cilvēkiem ar redzes problēmām. Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore Dzidra Šmita: «Pasaulē lieldrukas izdevumus pieaugušajiem aizsāka angļu grāmattirgotājs un izdevējs Frederiks Torps (Frederic Thorpe) 1964. gadā ar klasikas grāmatām. Mūsdienās ārvalstīs lieldrukas izdevumi ir neatņemama krājuma daļa vairumā bibliotēku. Priecājos, ka apgāds «Zvaigzne ABC» ir atsaucies rosinājumam šādas grāmatas izdot arī Latvijā. Lieldrukas izdevums būs būtisks palīgs mūsu senioriem, kā arī citiem cilvēkiem ar redzes traucējumiem, lasīšanas paraduma saglabāšanai.»

Latvijā lieldruka tiešām ir bijusi gaidīta visplašākajā auditorijā, jo pirmā grāmata jau izpārdota. To iegādājās gan bibliotēkas, gan privātpersonas. Kā jau solīts, «Apgāds Zvaigzne ABC» lieldrukas sēriju turpina, un tikko tajā iznākusi nākamā grāmata – sešu latviešu rakstnieku stāstu krājums ar vienkāršo nosaukumu «Stāsti».

Foto: publicitātes

Tajos tēlotais izjūtu spektrs ir plašs, bet viens no galvenajiem motīviem ir mīlestība. Tā ir sievietes un vīrieša sarežģītā attiecību gamma – iemīlēšanās un nesaprašanās, nepiepildīti un atšķirīgi dzīves sapņi, arī mīlestība, kas mēdz pārvērsties savā pretstatā. Tā ir tēva un dēla mīlestība un sarežģītie attiecību labirinti starp nepieciešamību piedot un spēju to izdarīt. Tā ir cilvēka un dzīvnieka mīlestība, kas stāstu varoņiem sniedz mierinājumu, kad šķiet – pasaule brūk. Latviešu rakstnieku stāsti nav iedomājami bez veselīga humora un spējas palūkoties uz dzīvi kā kompromisu mākslu.

Dace Rukšāne
Dace Rukšāne Foto: Mārtiņš Otto

Māra Svīre, Ēriks Kūlis, Aivars Kļavis, Gundega Repše, Arno Jundze, Dace Rukšāne savos stāstos rosina lasītāju domāt par mīlestību, uzticēšanos, piedošanu, nodevību... Tie vedina pārlūkot dzīves vērtības, priecāties, smieties, skumt, cerēt un sapņot. Un galvenais – lieldrukas formātā tie atkal ļauj lasīt tiem, kam parastajās grāmatās burti šķiet par maziem un, tās lasot, acis pagurst!

www.zvaigzne.lv

Rakstnieks, žurnālists un literatūras zinātnieks Arno Jundze
Rakstnieks, žurnālists un literatūras zinātnieks Arno Jundze Foto: Ieva Lūka / LETA
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu