«Es esmu šeit» vēsta par palicējiem, nevis aizbraucējiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Režisors Renārs Vimba savā debijas spēlfilmā «Es esmu šeit» izvēlējies runāt nevis par tiem, kuri aizbraukuši prom no Latvijas, bet gan šeit palikušajiem. Kā žurnālistiem stāstīja režisors, viņaprāt, ir svarīgi runāt par to, kas ir, nevis to, kā nav.

Filma «Es esmu šeit» ir aizkustinošs stāsts par 17 gadus veco meiteni Raju un viņas 12 gadus veco brāli Robi, kuri spiesti dzīvot kopā ar vecmāmiņu Olgu, jo viņu tēvs miris un māte aizbraukusi meklēt darbu Anglijā. Pretēji bērnu gribai, vecāmāte vēlas pārdot lauku īpašumus, kas piederējuši viņu tēvam, bet situācija mainās pēc Olgas nejaušās nāves. Rajai un Robim ir jāizvēlas - vai ziņot par viņas nāvi un nokļūt bērnunamā, vai noslēpt šo faktu un cīnīties par savām dzimtajām mājām un ģimeni. Raja kļūst par ģimenes apgādātāju un reizē piedzīvo savu pirmo mīlestību.

Līdz šim Vimba sevi veiksmīgi bija pierādījis, veidojot īsfilmas, taču viņš sapratis, ka nevar sevi saukt par režisoru, ja nav uzņēmis spēlfilmu.

Režisors ar savu debijas spēlfilmu jau paspējis iegūt ievērību, jo filma Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā iekļauta konkursa programmā «Generation», kur 14. februārī piedzīvos savu pasaules pirmizrādi.

Nacionālā kino centra vecākā referente Latvijas filmu nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa skaidroja, ka Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls ir viens no retajiem kinofestivāliem pasaulē, kas tik nopietni pievēršas jauniešu auditorijai, izveidojot pat atsevišķu konkursa sadaļu. Pateicoties dalībai šajā starptautiskajā kinofestivālā, filmu «Es esmu šeit» noskatīsies liels skaits ārvalstu skatītāju, jo Berlīnes Starptautisko kino festivālu apmeklē apmēram 65 000 skatītāju.

Savukārt Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma pauda prieku, ka pēc dažu gadu pārtraukuma filma no Latvijas atkal piedalās Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla oficiālajā konkursa sadaļā. Pirms pāris gadiem festivālā piedalījās režisora Jāņa Norda filma «Mammu, es tevi mīlu», kas festivālā ieguva gan apbalvojumu, gan vēlāk arī Latvijā ieguva skatītāju simpātijas. Rietuma akcentēja, ka Berlīnes Starptautiskais kinofestivāls ir būtisks Eiropas kino, bet īpaši būtisks festivāls tas ir Latvijas un latviešu kino.

Filmas «Es esmu šeit» producente Aija Bērziņa pastāstīja, ka pirmie darbi pie filmas sākās jau 2011. gadā, kad Vimba uzrunājis taisīt filmu, piedāvājot savu filmas scenāriju. Filmas pirmais scenārijs gan tagad ir ļoti tālu no filmas gala rezultāta, taču Bērziņa cer, ka filma ir izdevusies tāda, lai skatītājs varētu just un pārdzīvot līdzi galvenajai varonei.

Producente Alise Ģelze informēja, ka galvenokārt filmas uzņemšana norisinājās 2014.gadā. Lai filmā būtu jūtamas galveno varoņu pārmaiņas, filmēšana notika visa gada garumā, četros posmos. Filmēšana notikusi arī Londonā, un, pēc producentes domām, šis izaicinājums ir attaisnojies, iedodot filmai «citu garšu».

Filmai nepieciešamā filmēšanas vieta atrasta Latgalē. Režisors klāstīja, ka tieši Latgalē viņš atradis interesantas faktūras. «Man bija svarīgi redzēt un parādīt ar eiroremontu nepārklātās mājas un ceļus, taču to nevajag interpretēt, ka Latvijā tikai tā dzīvo. Tā ir konkrētas filmas mākslinieciskā patiesība, nevis dzīves patiesība,» sacīja Vimba.

«Es esmu šeit» sākotnēji bija iecerēta kā Islandes kopprojektu filma, taču tad Islandē tika sasniegts krīzes augstākais punkts un kino kopprojektiem nauda netika piešķirta. Neskatoties uz to, filmā piedalās islandiešu operators Arnars Torisons.

Vimba uzsvēra, ka viņam paticis darbs ar operatoru, jo abi bijuši vienisprātis, ka filmēšanas laikā maksimāli jāizmanto dabīgās gaismas.

Ģelze skaidroja, ka filmas tapšanā daudz palīdzējuši vietējie uzņēmēji un iedzīvotāji, bet filmas kopējās izmaksas ir aptuveni 500 000 eiro.

Galveno lomu - 17 gadus vecu meiteni Raju - filmā atveido Latvijas Kultūras akadēmijas studente Elīna Vaska (komponista Pētera Vaska mazmeita), vecomāti - Ruta Birgere, bet brāli - Andžejs Jānis Lilientāls, savukārt angļu valodas skolotāju spēlē Edgars Samītis. Filmā piedalās arī Zane Jančevska, Indra Briķe, Rēzija Kalniņa, Jānis Kirmuška un Sandra Kļaviņa.

Mūziku filmai komponējis Ēriks Ešenvalds, to Latvijas Radio studijā ieskaņojis Valsts akadēmiskais koris «Latvija». Pazīstamajam Latvijas komponistam šis ir pirmais skaņu celiņš pilnmetrāžas kinofilmai.

«Esmu šeit» ir arī pirmā studijas «Tasse Film» pilnmetrāžas spēlfilma. Latvijas kinoteātros filma «Es esmu šeit» būs skatāma no 26. februāra.

Vimba 2008. gadā iestājies Latvijas Kultūras akadēmijā, kur studējis operatora mākslas apakšprogrammā, vēlāk Borisa Frumina vadībā studējis Baltijas Filmu un mediju skolā Tallinā, bet 2011.gadā kā maģistrs pabeidzis Latvijas Kultūras akadēmijas filmu režijas apakšprogrammu. Papildu profesionālo izglītību viņš guvis radošajās darbnīcās Lietuvā, Vācijā, Krievijā. Viņa pirmā filma «Allē!», kas bija studenta darbs Latvijas Kultūras akadēmijā, tika uzņemta 2006.gadā, tai 2008.gadā sekoja īsfilma «Lelle tētis» un gadu vēlāk īsfilma «Mols». Patlaban attīstības stadijā ir projekts «Sanctus», kas ir režisora otrā spēlfilma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu