Mārtiņš Ruskis: «Laimīgas beigas mēdz būt tikai pasakās un reti kad reālajā dzīvē»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publiciātes foto

14. februārī, Valentīndienā, viens no romantiskākajiem Latvijas dziedātājiem Mārtiņš Ruskis būs viens no desmit dalībniekiem, kuri kāps uz «Supernovas» skatuves, lai sacenstos par iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā. Mārtiņš nedomā aizrauties ar šova elementiem, bet pieturēsies pie klasiskām vērtībām – vokāla spēku.

Mārtiņš atzīst, ka patlaban konkursam gatavojas ļoti nopietni un daudz strādā kopā ar savu vokālo pedagoģi, lai spētu pēc iespējas kvalitatīvāk izpildīt dziesmu «Still holding stars».

Dziedātājs uzskata, ka nav tādas uzvaras formulas, - viss vienmēr balstās uz patīk/nepatīk, «paķēra/nepaķēra». Reizēm tas ir šovs, kas pārsteidz, bet lielākoties uzvar tieši dziesma.

«Ar šova elementiem neplānoju aizrauties, pieturēšos pie klasiskām vērtībām. Dziesma «Still holding stars» strukturāli veidota tā, lai izceltu saturu un manas balss dotības. Viss būs jādara dubultā, jo caur TV ekrāniem emocijas krietni vien citādi nolasās. Meklēju atbilstošu skatuves tērpu - un tā izvēlē esmu nolēmis iesaistīt savus kvēlākos fanus un atbalstītājus,» informē Mārtiņš.

Sākotnēji Mārtiņš plānoja pirmajā tiešraidē izpildīt dziesmu latviešu valodā, tomēr pārdomāja un izvēlējās dziedāt angliski. «Supernovu» tiešraidē vēro prāvs pulciņš ārzemju skatītāju - tas motivēja mainīt domas par dziedāšanu latviešu valodā.

Lai vai kā, latviešu versija nekur nepazudīs un jau pavisam drīz ceļos pie klausītājiem.

Foto: Publiciātes foto

Bieži vien mūzikas klausītāji uzsver, ka būtiskākā ir melodija, nevis vārdi, bet tam Mārtiņš nepiekrīt, sakot, ka zina daudzus, kam būtiskāki ir tieši vārdi un dziesma negūs atsaucību, ja melodija būs skaisti veidota, bet tai būs izvēlēti neveiksmīgi vārdi, jābūt līdzsvaram. Lai vai kā, visu nosaka mūzikas žanrs, deju mūzikā valda citi likumi.

«Manuprāt, Latvijā jādzied latviski. Mums ir apbrīnojami skaista valoda. Vai kāds grib mēģināt to apstrīdēt? Ir skumji noraudzīties uz jauniešiem, kuri nav iemācījušies cienīt latviešu valodu. Neapšaubāmi, mūzikas lauciņā grūti spēkoties ar ārzemju izpildītājiem, ar viņiem strādā pavisam cita līmeņa profesionāļi, un ieguldītie līdzekļi ir pietiekami lieli un iespaidīgi,» nosaka Mārtiņš

Ruskis atklāj, ka «Still holding stars» tapa jau pirms gada - dziesma ir pasaka, kurai varēja būt laimīgas beigas…

«Tomēr laimīgas beigas mēdz būt tikai pasakās un reti kad reālajā dzīvē. Vienā brīdī sajūtas pārtapa vārdos. Tad pildspalvu nomainīja ģitāra - un pāris minūšu laikā radīju dziesmu latviešu valodā «Daļa no sirds». Tikai pagājušā gada rudenī tā tika iedziedāta angliski, vārdus radījām pēc iespējas atbilstošākus oriģinālajai versijai. Turpinot vēl par dziesmas vēstījumu, joprojām saglabāju sevī ticību un cerību, ka katrs cilvēks, kas ienāk mūsu dzīvēs, kaut ko mums iemāca. Diemžēl vai par laimi, šis process ir atgriezenisks,» - tā Mārtiņš.

Foto: Publiciātes foto

Mārtiņš pastāsta, ka mākslinieki, mūziķi, ir tieši tādi paši cilvēki kā ikviens no mums. Viņi cieš, pārdzīvo, mīl, sirdis tiek «salauztas», un viņi cenšas tās izārstēt, bet pareizo zāļu jau nav - laiks dziedē un visu noliek pa plauktiņiem.

Uz jautājumu, ko nozīmē mīlēt, Mārtiņš atbild, ka vārdam mīlēt, liktu vienādības zīmi ar vārdiem – būt laimīgam.

«Man nav neviena romantiska stāsta par milzīgiem rožu klēpjiem un rožu ziedlapiņu klātām istabām. Vienmēr esmu pieturējies pie tā, ka mazas lietas rada lielisku gaisotni. Lielu uzmanību pievēršu tieši detaļām. Pirmkārt jau jāļauj sievietei justies kā sievietei, jābūt džentlmenim un jāpadomā par dažādiem nelieliem, bet mīļiem pārsteigumiem. Man romantika nesākas un nebeidzas Valentīndienā. Nav nepieciešama konkrēta diena gadā, lai atgādinātu sev tuvam cilvēkam, ka viņu mīli, ka domā par viņu un izrādi savas rūpes,» par mīlestības apliecinājumiem stāsta Mārtiņš.

Romantiskas filmas tiek uzskatītas par sieviešu filmām, un arī Mārtiņš, kā jau vīrietis, tās skatās ļoti reti, jo viņu neuzrunā tas, ka jau filmas sākumā ir saprotams tās noslēgums.

Protams, ir arī izņēmumi, kad filma mēdz pamatīgi pārsteigt. Vienatnē dziedātājs nekad neizvēlas doties uz kino, lai skatītos kādu romantisku kinofilmu.

«Saviem faniem pirms «Supernovas» tiešraides vēlos teikt, ka mūzika bez klausītāja ir klusums, un tieši tāpēc paldies maniem atbalstītājiem, ka viņi ļauj dziesmām skanēt un vienmēr gaida no manis ko jaunu!» nobeidz Mārtiņš.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu