Unikāls notikums Latvijas grāmatniecībā - grāmata lieldrukā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtinš Otto

Šonedēļ Latvijas grāmatniecībā atzīmējam unikālu notikumu – pirmo reizi grāmatnīcās līdzās parastajām grāmatām plašai auditorijai pieejama pieaugušajiem domāta grāmata lieldrukā, ar palielinātu burtu formātu. Aktīvās dzīves ilgumam palielinoties, cilvēki vēlas turpināt ierasto dzīvesveidu arī tad, kad sīkus burtus lasīt kļuvis grūti. Izdevumi ar lielākiem burtiem jau labu laiku populāri visā pasaulē, ļaujot lasīšanu turpināt arī cilvēkiem ar redzes problēmām.

Projektu aizsāk «Apgāds Zvaigzne ABC», lieldrukā izdodot vienu no pagājušā gada pieprasītākajām latviešu autoru grāmatām – Daces Rukšānes «Mīlasstāstus».

Grāmatas atvēršanas svētki notiks ceturtdien, 7. janvārī pulksten 16 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (RCB) Brīvības ielā 49/53, klātesot RCB direktorei Dzidrai Šmitai, Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētājai Vijai Kilblokai un rakstniecei Dacei Rukšānei.

RCB direktore Dzidra Šmita: «Pasaulē lieldrukas izdevumus pieaugušajiem aizsāka angļu grāmattirgotājs un izdevējs Frederiks Torps (Frederic Thorpe) 1964. gadā ar klasikas grāmatām. Mūsdienās ārvalstīs lieldrukas izdevumi ir neatņemama krājuma daļa vairumā bibliotēku. Priecājos, ka apgāds «Zvaigzne ABC» ir atsaucies rosinājumam šādas grāmatas izdot arī Latvijā. Lieldrukas izdevums būs būtisks palīgs mūsu senioriem, kā arī citiem cilvēkiem ar redzes traucējumiem, lasīšanas paraduma saglabāšanai.»

«Mīlasstāsti» ir apzināti klusināta un dziļa grāmata, kas pilna cilvēciskajā būtībā gruzdošo zemdegu saudzīgas uztaustīšanas un aplūkošanas, bet ne brutālas ārā raušanas. D. Rukšānes varones ir jaunas un ne tik jaunas sievietes, kas katra savā neatkārtojamajā veidā izspēlē savu vienīgo dzīvi tā, kā šī dzīve viņām tiek likta priekšā. Autores valoda, kā vienmēr, ir piesātināta, emocionāli spriega un bagātīga: tā efektīgi uzbur sajūtu gleznas, kas ir gandrīz fiziski tveramas. Katrs stāsts ir viena noslīpēta epizode, bet grāmata kopumā veido vienu veselumu – iejūtīgu, skaudru skatījumu uz sievietes emociju (un ne tikai emociju, bet arī ikdienas un sadzīves) pasauli mūsdienu realitātē.

Dace Rukšāne-Ščipčinska literatūrā ienāca 2002. gadā ar romānu «Romāniņš». Popularitāti izpelnījās arī rakstnieces nākamās grāmatas – «Beatrises gultas stāsti» un «Kāpēc tu raudāji?», kā arī stāstu krājums «Ķīpsalas putni». Autore joprojām aktīvi publicējas presē.

Pieejama arī e-grāmata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu