Izdota Rietumas un Naumaņa kino enciklopēdija par 500 filmām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

22. oktobrī izdevniecībā «Dienas Grāmata» klajā nāca daudzu jo daudzu sen gaidīts izdevums – jaunā kino enciklopēdija «500 visu laiku filmu filmas». Kopš 11. novembra grāmata pieejama arī grāmatnīcās visā Latvijā. Grāmatas svinīgā pārlapošana un īpašs filmas seanss 14. novembrī kinoteātrī K.Suns (ieeja ar ielūgumiem vai biļetēm).

Pirms desmit gadiem (2005) tapa Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa grāmata «365 Dienas filmas» – kinokritiķu tandēma veidota subjektīvā kinovēsture. Grāmata «500 visu laiku filmu filmas» ir papildināts un rediģēts «365 Dienas filmu» izdevums, kurā satiekas gan hrestomātiskas kino klasikas vērtības, gan filmas, kas bijušas nozīmīgas, īpašas šīs grāmatas autoriem. Laiks ieviesa dramatiskas korekcijas arī šīs grāmatas tapšanas procesā. Dita Rietuma un Normunds Naumanis, strādājot kopā laikrakstā «Diena», rakstot recenzijas par filmām, pirmizrādēm, pasaules kino tendencēm, jau sen bija iecerējuši reiz atgriezties pie viņu subjektīvās kino enciklopēdijas un izveidot papildinātu un pārstrādātu tās variantu. 2014. gada 12. septembrī Normunds Naumanis aizgāja mūžībā – šis bija viens no viņa nepabeigtajiem projektiem, viena no viņa lolotajām iecerēm. Tomēr grāmata tapa, tai vajadzēja tapt – arī kā apliecinājumam Normunda Naumaņa īpašajam talantam, neatkārtojamajam, intelektuāli piesātinātajam un atraktīvajam rakstības stilam un plašajam redzeslokam.

Jaunajā kino grāmatā 500 visu laiku filmu filmas ir apkopotas esejas par filmām, kas ir veidojušas kino vēsturi kopš tā dzimšanas līdz pat mūsdienām, kā arī esejas par katras desmitgades būtiskākajiem procesiem nu jau 120 kino pastāvēšanas gados.

Pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam, 800 šīs grāmatas eksemplāru nonāk pie lasītājiem arī publiskajās bibliotēkās visos Latvijas novados!

www.dgramata.lv

Foto: publicitātes

Dita Rietuma

Kino teorētiķe un kritiķe Dita Rietuma pēc Maskavas Kinematogrāfijas institūta (VGIK) Kinoteorijas fakultātes beigšanas strādājusi laikrakstā Diena par kinokritiķi un kultūras žurnālisti. Latvijas presē Dita Rietuma publicējas kopš 1987. gada; autores radošā darba kodols ir bijuši divdesmit divi gadi, kas pavadīti laikraksta «Diena» redakcijā, strādājot par redaktori un veidojot publikācijas par pasaules kino procesu un kontekstiem. Dita Rietuma ir arī mācībspēks Rīgas Stradiņa universitātē; 2012. gadā ieguvusi mākslas zinātņu doktora grādu. Autores pirmā grāmata «Planēta Neholivuda» iznākusi 2002. gadā. Sadarbībā ar Normundu Naumani tapušas grāmatas «365 Dienas filmas» (2005) un «Personības. Parādības. Personīgi» (2009). 2014. gadā izdota Ditas Rietumas monogrāfija «Film noir. No pagātnes līdz mūsdienām». Grāmata «500 visu laiku filmu filmas» ir Ditas Rietumas un Normunda Naumaņa trešais kopdarbs.

Normunds Naumanis

Teātra un kino kritiķis Normunds Naumanis (1962–2014) – bija viens no mūsu laika izcilākajiem teātra un kino procesu pārzinātājiem Latvijā, erudīts publicists, kura raksti Latvijas presē lasāmi kopš 1984. gada. Ieguvis teātra zinātnieka, teorētiķa un kritiķa specialitāti Maskavas Teātra institūtā (GITIS), Normunds Naumanis strādāja Latvijas Zinātņu akadēmijā, vadīja žurnāla «Avots» kultūras nodaļu. No 1998. gada Normunds Naumanis strādāja laikrakstā «Diena», rakstīja teātra un kino recenzijas, slejas, aprakstus, analītiskus rakstus par mākslas un kultūras jomām, kā arī sociālpolitiskajiem procesiem. Viena no Normunda Naumaņa īpašajām tēmām bija kino. Viņa rakstu žanriskā amplitūda ir no īsrecenzijām par nedēļas kino jaunumiem līdz plašām kultūrvēsturiskām esejām. Līdztekus kopā ar Ditu Rietumu radītajām grāmatām 2009. klajā nāca arī Normunda Naumaņa eseju krājums «Kultūrnieze».

616 lpp., ar fotogrāfijām, Dienas Grāmata, 2015

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu