10 interesantas vietas, kuras apmeklēt «Baltajā naktī» (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts» (6. septembrī) šogad Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā būs veltījums šīs tradīcijas aizsācējai Parīzei un visam franciskajam. Šogad «Baltajā naktī» gaidāmi 54 notikumi - ko no tā visa izvēlēties apmeklēt? TVNET arī izvēlējās savus intereses objektus!

 
Foto: publicitātes

Noskaties mēmo kino klasiku «Ceļojums uz Mēnesi» uz lielā ekrāna!

CEĻOJUMS UZ MĒNESI / LE VOYAGE DANS LA LUNE

18.00 - 3.00 Kinoteātris «Splendid Palace», Mazā zāle, Elizabetes iela 61

Organizatori šogad ir izvēlējušies akcentēt «Baltajās naktīs» Franciju, tālab notikuma programmā figurēs vairāki franču mākslinieku darbi. Izcils kino meistardarbs, kas arī izvēlēts festivāla vizuālajai identitātei, ir talismans no Žorža Meljesa 1902.gadā uzņemtās zinātniskās fantastikas filmas «Ceļojums uz Mēnesi». Unikāli, ka šis ir mēmais kino!

Žoržs Meljess ir pirmais, kurš filmās izmantoja bildes palielinājumu, palēninātu filmēšanas tempu, trikus ar stopkadru un animāciju, kā arī ainas, kurās viens attēls pārtop citā, pazūd vai maina savu izmēru.

Minētās filmas restaurētā un iekrāsotā versija no plkst.18 vairākos seansos tiks rādīta kinoteātrī «Splendid Palace».

Grupas «Air» dziesma «Le voyage dans la lune» ir skaņu celiņš franču režisora Žorža Meljesa filmai «Ceļojums uz Mēnesi».

Air - Le Voyage Dans La Lune from Alix on Vimeo.

Filmu seansi
18.00–18.15
19.00–19.15
20.10 –20.25
21.15–21.30
22.20–22.35
23.30–23.45
00.40–00.55
1.40–1.55
2.45–3.00

 
Foto: publicitātes

Ūdens grafiti

Antonīna Fornē darbs ŪDENS–GAISMAS GRAFITI / WATER LIGHT GRAFFITI

21.00 - 3.00 Operas skvērs, Aspazijas bulvāris 3

Biedrība «I Did It» un aģentūra «Digital Art International» (Parīze, Francija)

«Ūdens–gaismas grafiti» ir franču mākslinieka Antonīna Fornē (Antonin Fourneau) fizikas un mākslas instalācija, kas sevī apvieno divas pasaules pamatstihijas – gaismu un ūdeni. Un ne bez radības kroņa – cilvēka iejaukšanās! Antonīns Fornē aicina ikvienu rīdzinieku piedalīties suģestējošā mākslas radīšanas aktā – ar ūdeni gleznojot gaismas attēlus un zīmes. Pateicoties pārsteidzošai atraktivitātei un spējai piesaistīt plašu publikas atsaucību, «Ūdens-gaismas grafiti» pabijis jau vairāku pilsētu Balto nakšu programmās, t.sk. 2012. gadā Parīzē, 2013. gadā Košicē un Mecā, kā arī vairākos nozīmīgos un populāros dažādu mākslu festivālos Eiropā un citviet pasaulē. Instalācijas uzbūves pamatā ir LED gaismiņu «tāfele», sastāvoša no tūkstošiem spuldzīšu, uz kuras var zīmēt, izmantojot visparastāko ūdens strūklu. Instalācija ir elektrodroša. Savus mākslinieciskos talantus iepretim Latvijas Nacionālajai operai aicinām atraisīt ikvienu, gan jaunus, gan vecus!

 
Foto: publicitātes

Franču eksperimentālās mūzikas koncertnakts

FRANČU EKSPERIMENTĀLĀS MŪZIKAS KONCERTNAKTS

21.00 - 3.00 Anglikāņu baznīca, Anglikāņu iela 2

Koncertvakara programmā apkopoti labākie franču novatoriskās mūzikas paraugi: aptuveni trīs stundas garais improvizējošā ērģelnieka un saksofonista Žana Lika Gijonē (Jean-Luc Guionnet) priekšnesums, kas pērn guvis izcilas atsauksmes Parīzes Baltajā naktī, un cieņas apliecinājums, iespējams, nozīmīgākajam Francijas pienesumam modernajā mūzikā – elektroakustiskā mūzika.

Šo koncerta daļu veidos šīs skolas komponista Lika Ferrari (Luc Ferrari) skaņdarbi viņa dzīvesbiedres Brunhildes Ferrari (Brunhild Ferrari) izpildījumā, kā arī elektroakustiskās mūzikas komponista Kasela Jēgera (Kassel Jaeger) uzstāšanās.

Koncertvakaru ievadīs vietējā akadēmiskās mūzikas vides pārstāvja – komponista Andra Dzenīša jaundarbs paša veidotā ansambļa Woodpecker Project izpildījumā.

21.00 Andris Dzenītis, Woodpecker Project
22.00 Lika Ferrari (Luc Ferrari) darbi Brunhildes Ferrari (Brunhild Ferrari) izpildījumā
23.20 Kasels Jēgers (Kassel Jaeger)
00.00 Žans Liks Gijonē (Jean-Luc Guionnet)

 
Foto: publicitātes

Jaunais cirks, laikmetīgā deja un kinomāksla vienuviet: «Mouvinsitu»

IZRĀDE UN VIDEOIZSTĀDE «MOUVINSITU»

18.00 - 21.00 VEF kultūras pils, Ropažu iela 2

Jaunais cirks, laikmetīgā deja un kinomāksla vienuviet – «MOUVINSITU» VEF kultūras pilī.

Turpinot iepriekšējo gadu tradīciju, arī šogad Latvijas Jaunā teātra institūts «Baltajā naktī» aicina piedzīvot jaunā cirka brīnumu – franču mākslinieku Borisa Gibē un Florāna Hamona projekta «MOUVINSITU» pasaules pirmizrādi, ko papildinās asprātīgu un poētisku videodarbu izstāde. Izrāde apvieno laikmetīgās dejas, cirka un kinomākslas elementus, ar kustību palīdzību piedāvājot uzburt nereālus, fiktīvus mirkļus, kas ļauj gluži fiziski sajust tukšumu, realitātes sajūtu zudumu, iegrimšanu sapņos un – uzrakstīt kinoscenāriju uz skatuves.

Izrāde plkst. 19.00–20.00, Iesakām apmeklēt no 8 gadu vecuma.

Pièce issue du projet Mouvinsitu from Mouvinsitu on Vimeo.

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Survival Kit 6. Utopiskā pilsēta

SURVIVAL KIT 6. UTOPISKĀ PILSĒTA

14.00 - 1.00

Vāgnera zāle, Riharda Vāgnera iela 4, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs

Šogad Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) jau sesto reizi rīkos starptautisko mākslas festivālu «Survival Kit», kura tēma ir «Utopiskā pilsēta».
Projektā «Baltā nakts» LLMC piedāvā 10 stundu garu performatīvu skaņas un telpas pētījumu, drosmīgu «kultūras produktu izplatītāju» uzsaukumu un audiovizuālu koncertu, kurā tiks pārstāvēti gan Latvijas un Igaunijas, gan ASV, Vācijas, Spānijas un Lielbritānijas mākslinieku darbi. «Survival Kit» festivāla izstāde atvērta no plkst. 12.00 līdz 01.00.

 
Foto: publicitātes

«Sadzīves kosmoss» Spīķeros

SADZĪVES KOSMOSS

19.00 - 1.15 Spīķeru kvartāls, nevalstiskais teātris «Dirty Deal Teatro», Maskavas iela 12, 2. korpuss

Izmantojot tādus šķietami ikdienišķus priekšmetus kā putekļusūcēju, ledusskapi un zeķes, idejas autores Paula Pļavniece un Marija Rozīte performances laikā radīs pasaules mikromodeli.

Skatītājiem būs iespēja ieraudzīt mazus ikdienas notikumus, kas patiesībā slēpj senas tautas gudrības un veido ne tikai mūsu dzīves, bet arī visas planētas lielās norises.

Muzikālā noformējuma autors Toms Auniņš un gaismu mākslinieks Jānis Sniķers rūpēsies par izrādes kopīgo atmosfēru, kas papildinājumā ar māksliniecisko izpildījumu raisīs neaizmirstamās emocijas.

Performanču sākums ir katras apaļās stundas sākumā (plkst. 19.00, 20.00, 21.00 utt.). Performances ilgums – 15 minūtes.

 
Foto: LETA

Kulakova kantāte «Mīlestībā viļņo krūts» Kalnciema kvartālā

JURA KULAKOVA KANTĀTE «MĪLESTĪBĀ VIĻŅO KRŪTS»

20.00 - 24.00 Kalnciema kvartāls, Kalnciema iela 35

J. Kulakova kantātes «Mīlestībā viļņo krūts» brīvdabas atskaņojums Kalnciema kvartālā

«Baltajā naktī» Kalnciema kvartālā RTU vīru koris «Gaudeamus» un leģendārā grupa «Pērkons» vienosies komponista Jura Kulakova kantātes «Mīlestībā viļņo krūts» brīvdabas atskaņojumā. Apcerīgi pacilājošajā kantātē iekļautas divdesmit gan agrāk radītas, gan arī no jauna komponētas dziesmas ar komponista garam tik tuvā Eduarda Veidenbauma dzeju. Pasākuma laikā apmeklētāju ērtībām būs atvērtas arī Kalnciema kvartāla omulīgās kafejnīcas.

 
Foto: publicitātes

556 km 26 dienās: Latvija franču fotogrāfa acīm

STEFANA SUDJĒRA FOTOGRĀFIJU IZSTĀDE

18.00 - 23.00 Francijas institūts Latvijā, Elizabetes ielā 59

2014. gada februāris. 26 dienās nostaigāti 556 km, šķērsojot Latviju kājām no rietumiem līdz austrumiem, pa laukiem un mežiem, attāliem nostūriem, lielceļiem, ceļiem, reti staigātām un pat aizmirstām takām. Franču fotogrāfs Stefans Sudjērs aicina sekot un iepazīt Latvijas zemes vienkāršo un neskarto ainavu skaistumu neparastā ceļojuma laikā tapušajās fotogrāfijās.
«Baltās nakts» programmu Francijas institūtā papildinās dažādas aktivitātes un filmu demonstrējumi.

 
Foto: publicitātes

Nokrāso baltu ābeli Mežparkā!

MEŽAPARKA BALTO IDEJU REALIZĀCIJAS DARBNĪCA

18.00 - 24.00 Mežaparka apkaime, skolas dārzs Lībekas ielā 27

Daudzveidīgu baltu vides objektu veidošana radošajās darbnīcas Mežaparka mākslinieku vadībā.
Mežaparka sākumskolas dārzs «Baltās nakts» laikā pārvērtīsies par balto ideju realizācijas darbnīcu - ikvienam būs iespēja iesaistīties vides objektu veidošanā – taps gan balta ābele, gan laimīgo sapņu ķērāji, gan Mežaparka jaunā skola - balts būs viss, ko izmantosim: papīrs, audumi, kartona kastes, krāsa, lukturīši, piens, trauki, āboli un mēness. Rādīsim bildes un klausīsimies Mežaparkā dzīvojošos talantīgos mūziķus.

 
Foto: publicitātes

Izdejo mīlestību Vērmaņdārzā, Bastejkalnā un Vaļņu un Kaļķu ielas krustojumā

LAIKMETĪGĀS DEJAS PERFORMANCE «MĪLESTĪBAS IMPROVIZĀCIJA»

20.00 - 21.00 Vērmaņdārzs, Bastejkalns, Vaļņu un Kaļķu ielas krustojums

Laikmetīgās dejas performance pilsētvidē - «Mīlestības improvizācija».
Dejas performance pilsētvidē atklās mūsu laikmeta saknes un pēdas. Ķermenis laikmetīgajā dejā ir tikai elements, caur kuru paust sociālu viedokli, cilvēciskas attiecības un garīgu pārdzīvojumu. Pateicoties dejotāju savstarpējai simbiozei ar pilsētvidi, laikmetīgās dejas performancē klātesošie varēs iepazīt mīlestības dažādās nianses un emociju gradācijas, kas pazīstamas katram no mums.

Dejas performances notiks trijās dažādās Rīgas vietās:
1. Vērmanes dārzā pie strūklakas 20.00-20.15
2. Bastejkalnā pie mazā tiltiņa 20.30-20.40
3. Vaļņu un Kaļķu ielas krustojumā 20.45 - 21.00

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu