Raiņa dzimšanas dienu Nacionālais teātris sagaida ar patriotisku izrādi un uzrunām

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis

11.septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī tika izrādīts viens no ievērojamākajiem Raiņa darbiem - «Uguns un nakts» Viestura Kairiša režijā. Izrāde ir viens no diviem darbiem, ko Latvijas Nacionālais teātris, kuram Rainis bijis direktors, veltījis izcilajai Latvijas personībai viņa 150 gadu dzimšanas dienā.

Pēc izrādes aplausi nerimās vairāk nekā divdesmit minūtes, aktieri atkārtoti tika uzsaukti uz skatuves un aizejot pavadīti ar ovācijām.

Latvijas prominences nesteidza pamest Nacionālā teātra telpas, bet devās uz zāli, kur norisinājās tostu uzsaukšana, talkā ņemot šampanieša glāzes.

Visaktīvākā uz saskandināšanu ar kolēģiem bija aktrise Madara Botmane, kura saskandināja glāzes ne tikai ar aktieriem, bet arī dažādu valstu sūtņiem, kuri apmeklēja izrādi viesu statusā.

Viesiem pirms uzrunu dzirdēšanas nācās sagaidīt aktrisi Gunu Zariņu, kura nesteidzās pievienoties saviem kolēģiem uz svinīgajām uzrunām, bet aizkavējās aizkulisēs. Pēc pailgas gaidīšanas, aktrisei ierodoties, gan viņas kolēģi, gan viesi sagaidīja viņu ar ovācijām, jo tik spožu Spīdolas lomas atveidotāju neviens nespēja atcerēties.

Uzrunas teica gan teātra direktors Ojārs Rubenis, gan izrādes režisors Viesturs Kairišs, gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viesturs Kairišs uzsvēra, ka šāds darbs ir katra aktiera un režisora sapnis un latviešiem ir jābeidz būt tik izteiktām Laimdotām un jāizbeidz sevi un valsti asociēt tieši ar šo tēlu.

Tāpat režisors pateica paldies ikvienam aktierim, darbiniekam, kuri palīdzēja izrādi padarīt tik īpašu, izceļot katra darbu un ieguldījumu individuāli.

Prezidents savā uzrunā izcēla vairāk nekā simts gadus vecā darba aktualitāti mūsdienās, gan valstiskā līmenī, gan sadzīvē, jo ikviena dzīvē ir atrodamas gan Laimdotas, gan Spīdolas, gan Kangari.

Izskanot oficiālajām uzrunām, kurās netrūka gan dzīves patiesības, gan joku, aktieri vēl pāris minūtes uzkavējās sarunās ar prominencēm, saņēma apsveikumus un steidzās uz savām privātajām telpām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu