Noslēgsies režisores Ilonas Brūveres veidotās brīvdabas izrādes «Dāmu paradīze» (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto, Rīga 2014

Kultūras vasarnīcā «Esplanādē 2014» šovakar plkst.22 un plkst.24 noslēgsies režisores Ilonas Brūveres veidotās brīvdabas izrādes «Dāmu paradīze», šonedēļ atklājot pagājušā gadsimta astoņdesmito un deviņdesmito gadu ainiņas Eiropas modes vēstures lappusēs.

Kā informēja nodibinājuma «Rīga 2014» sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare, izrāžu starplaikā skatītājus gaida muzikāls pārsteigums.

Pēc svinga piepildītajiem sešdesmitajiem un trakajiem septiņdesmitajiem astoņdesmitie gadi sākās ar naudas pelnīšanas kultu un neinteresēšanos par politiku. Astoņdesmitie Eiropas modē bija kontrastu laiks, kad plaisa starp bagātajiem un tiem, kam nepieder nekas, kļuva aizvien lielāka. Tomēr neviens vairs nekautrējās piederēt patērētāju sabiedrībai un visi pirka, cik vien jaudas. Laulības dzīve, kas pēdējo divdesmit gadu laikā bija atzīta par vecmodīgu, atguva pašvērtību.

Jaunās modes simbols bija jupijs - jauns pilsētnieks, iespējams, neprecējies, kurš strādā bankā, advokātu birojā vai medijos. Vīriešu kārtas jupijs nēsāja divrindu «Armani», «Hugo Boss» vai «Ralph Lauren» uzvalku ar izteiktu plecu daļu un milzīgiem polsteriem. Lai gan «Armani» uzvalki piedeva apģērbam vīrišķīgu rakstura līniju, desmitgades mode radīja izteikti sievišķīgu iespaidu par vīrieti. Audumi bija mīksti un slīdoši, ādas materiāla kaklasaites šauras, bet kurpes - košas. Vīrieši beidzot varēja atļauties nēsāt spilgtas krāsas.

Ziņu raidījumos aizvien biežāk izskanēja rūpes par bīstamo ozona caurumu atmosfērā, un veiklākās reklāmas aģentūras Eiropā vispārējo apjukumu izmantoja, lai veselīgu dzīves veidu padarītu par galveno reklāmas kampaņas ieroci savā biznesā. Jaunās sabiedrības pašapziņas vēsmas parādījās arī modes industrijas produktos. Tādas supermodeles kā Naomi Kembela un Klaudija Šīfere aktīvi protestēja pret dzīvnieku kažokādas izmantošanu ziemas mēteļiem un, demonstrējot tērpus, atsacījās uz modes mēles nēsāt dabīgās ādas kažokus. Sabiedrībā sāka aizdomāties ne tikai par sevi, bet arī par apkārt notiekošo.

Izrādē piedalīsies aktieru ansamblis - Andris Bulis, Andris Gross, Māris Bezmers, Juris Jope, Mārtiņš Brūveris, Ieva Pļavniece, Ieva Aleksandrova-Eklone, Marta Ančevska, Jūlija Ļaha un Alise Polačenko. Izrādes scenogrāfs ir Kristaps Skulte, galvenā grima māksliniece - Baiba Grīna un horeogrāfi - Ilja Vlasenko un Regīna Kaupuža. Ekrāna operatore ir Elīna Bandēna. Izrāžu autore un režisore ir Brūvere, kuratore - Diāna Čivle un konsultants - Artis Štamgūts.

Nakts brīvdabas izrādes «Dāmu paradīze» Esplanādē notika katru ceturtdienu, prezentējot publikai krāšņus tērpus, atraktīvas drēbnieku un modeļu raksturlomas, atklājot konkrētus faktus par nozīmīgiem notikumiem modes pasaulē, Eiropas politikā un sabiedrībā laika posmā no 1900. līdz 2000.gadam.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu