Ko ar ģimeni pasākt 1. septembrī. Idejas!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Klāt pirmais septembris, kad bērni un jaunieši atsāk skolas gaitas. Ko pasākt kopā ar ģimeni pēc svinīgās daļas?

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zinību diena Spīķeros

Zinību dienā, 1.septembrī, bērni un jaunieši aicināti apmeklēt Spīķeru kvartālu, kur no plkst.15.00 līdz plkst.22.00 norisināsies plaša un aizraujoša pasākumu un skatuves programma, kopīgi atzīmējot jaunā mācību gada sākumu. Svētku programmas ietvaros norisināsies dažādas radošās darbnīcas un aktivitātes, uzstāsies jaunās mūzikas grupas un Latvijā jau iemīļoti mūziķi.

No plkst. 15.00 līdz plkst. 20.00 ikviens svētku apmeklētājs būs aicināts piedalīties aizraujošās aktivitātēs dažādās radošajās darbnīcās.

Svētkos biedrība «homo ecos:» aicinās darboties trīs dažādās darbnīcās, kurās bērniem un jauniešiem būs iespēja apgūt, kā no dažādam vecām mantām vai priekšmetiem, ko parasti izmetam atkritumos, var uztaisīt jaunas un noderīgas lietas.

AS «Sadales tīkls» bērnus iepazīstinās ar elektrodrošības pasauli un aicinās ikvienu piedalīties izglītojošās elektrodrošības spēlēs kopā ar AS «Sadales tīkls» tēlu elektromontieri Elektrozini. Lai veicinātu bērnu un jauniešu interesi par elektromontiera profesiju, pasākuma dalībnieki varēs iepazīt elektromontiera darbu, apskatīt AS «Sadales tīkls» operatīvās izbraukumu brigādes automašīnu un ekipējumu.

«FIZMIX» rādīs dažnedažādus eksperimentus - FIZMIX smaidāmmašīnu, glāzīšu šaujamo, Lielo Balto Burbuli un citus eksperimentus ar sauso ledu, kas apmeklētājiem liks ne tikai pasmaidīt, bet pat aizrauties elpai. Būs iespēja nogaršot skaņu un rādīt citiem burvju trikus - kā lietas turas teju gaisā pašas.

Savukārt skaņu režijas un mūzikas producēšanas skola «soundschool.lv» savā darbnīcā aicinās ļauties mūzikas radīšanas burvībai, pasniedzējiem uz vietas džemojot, izmantojot datoru un dažādus mūzikas instrumentus, kā arī aicinot skolēnus turpat uz vietas kopīgi radīt mūziku.

Galda spēļu radītāji un īstenotāji «Brain Games» apmeklētājus aicinās ļauties spēlēšanas priekam un azartam. Spēles būs piemērotas ikviena vecuma interesentiem, turklāt piedāvājumā būs gan jaunākās, gan jau visiem labi zināmas un iemīļotas galda spēles.

Svētku ietvaros Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas (Maskavas ielā 3, Rīgā) ugunsdzēsēji glābēji interesentus iepazīstinās ar savu darba ikdienu. Ikvienam būs iespējams apskatīt VUGD tehniku, izmēģināt, cik tad īsti sver ugunsdzēsēju ekipējums, un pamēģināt arī to, vai iespējams 30 sekunžu laikā uzvilkt ugunsdzēsēju glābēju aizsargtērpu.

Spīķeru laukumā būs iespēja apskatīt, izpētīt un nofotografēties arī pie Valsts policijas operatīvā transporta.

Bez minētajām svētku apmeklētājus gaida vēl daudzas citas aizraujošas aktivitātes un piedzīvojumi.

No plkst.15.00 līdz plkst.19.00 uz Zinību dienas svētku skatuves kāps jaunās grupas un izpildītāji - David, Mehāniskais apelsīns, Treeeye, Espresso, Garage Kids of The Last Century un Audiokvartāls.

Pasākuma izskaņā, no plkst.19.00 līdz plkst.22.00 jaunieši aicināti uz neaizmirstamu, aktīvu un atraktīvu svētku koncertu, kurā uz lielās skatuves kāps un jaunajā mācību gadā ar muzikālo programmu ikvienu klātesošo sveiks rīmju meistars «Edavārdi», jaunā un neparastā dziedātāja «Mntha», kā arī enerģiskie un vienmēr pozitīvie puiši no grupas «Musiqq».

Apmeklētāji laipni gaidīti uz Zinību dienas svētkiem Spīķeru kvartālā, Maskavas ielā 8. Pasākuma norises laiks no plkst.15.00 līdz plkst.22.00. Ieeja bez maksas

 
Foto: publicitātes

Skolas sākums Dailes teātrī – izrāde «Pīters Pens»

31.augustā un 1.septembrī Dailes teātrī jaunais mācību gads tiks sagaidīts ar izrādi «Pīters Pens» un tradicionālo skolas sākuma pasākumu, kam dots nosaukums «Nosvini skolas sākumu Dailes teātrī kopā ar Pīteru Penu!».

Draiskulīgais zēns Pīters Pens, kurš negrib izaugt liels, toties māk lidot, ne no kā nebaidās. Naktīs viņš apciemo Dārlingu ģimenes bērnus, lai klausītos Vendijas māmiņas vakara pasakas. Arī Vendija zina daudzas pasakas, tāpēc Pīters grib, lai viņa dodas tam līdzi uz Nekurnekadzemi un kļūst par māmiņu visiem pazaudētajiem puikām. Un tad tik sākas piedzīvojumi! Nekurnekadzeme ir brīnumu un pasakainu radījumu pilna – te ir laumiņas gaisā un nāriņas lagūnā, indiāņi un mežonīgie zvēri. Brīnumiem Nekurnekadzemē nav ne gala, ne malas. Bet te draud arī briesmas un ir jāizcīna īstas kaujas ar briesmīgajiem pirātiem un viņu šausminošo vadoni kapteini Āķi. Visi bērni izaug lieli un vairs nemāk lidot, izņemot Pīteru Penu. Un tā būs vienmēr.

Izrādē «Pīters Pens», ko iestudējusi režisore Laura Groza-Ķibere, titullomu atveido Dainis Grūbe. Pārējās lomās - Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Vendija), Kristīne Nevarauska (Skārdulīte), Indra Briķe (Dārlinga kundze / Lielā Milzu Mazpantera), Artis Robežnieks (Dārlinga kungs / Indiānis), Kaspars Zāle (Džons, Vendijas brālis), Pauls Iklāvs (Maikls, Vendijas brālis), Gints Grāvelis(Kapteinis Džespers Āķis), Juris Bartkevičs (Bocmanis Smīks), Pēteris Liepiņš (Džentlmenis Stārkijs), Ērika Eglija (Debestiņa), Artūrs Dīcis (Tutū, neveiksminieks), Edijs Zalaks (Drusciņš, iedomīgais), Niklāvs Kurpnieks (Nena / Sprodziņš), Anete Krasovska (Kundziņš, aušīgais), Ieva Sarma (Kalponīte Liza / Tīģerlilija / Džeina), Alise Bokaldere (Nekurnekadputniņš), Kitija Geidāne, Emīlija Berga, Linda Karlsone, Elizabete Linde (Nāriņas / Krokiji) un Annika Auziņa (Indiāniete).

Iestudējuma scenogrāfs ir Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece - Ilze Vītoliņa, komponists - Kārlis Auzāns, horeogrāfe - Liene Grava. Izrādes video mākslinieks ir Roberts Rubīns, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

1. un 2. septembrī plkst. 16.00 sāksies tradicionālais skolas sākuma pasākums, kas Dailes teātrī notiks jau sesto reizi un kam šoreiz dots nosaukums «Nosvini skolas sākumu Dailes teātrī kopā ar Pīteru Penu!». Pasākuma dalībniekiem būs iespēja piedalīties dažādās interesantās aktivitātēs, kuras piedāvās Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Gumijlēcēju klubs, Global fitness, Latvijas Mazpulki, a/s «Laima», «Bioderma». Pasākuma dalībnieki varēs apgūt stepa dejas soļus Māra Pūra vadībā, liet sveces un nofotografēties, lai uzreiz saņemtu fotogrāfiju. Tiks piedāvātas arī citas atraktīvas radošās darbnīcas. Sadarbībā ar a/s «Laima» būs iespēja iegūt pārsteiguma balvas pirms izrādes sākuma laimīgo krēslu izspēlē.

 
Foto: Artis Leinišs/LETA

Atzīmē ar «Carnival Youth» koncertu koncertzālē «Cēsis»

Pirmajā skolas dienā koncertzālē «Cēsis» uzstāsies «Prāta vētras» koncerttūres īpašie viesi - latviešu jaunā indīroka grupa «Carnival Youth». Šis būs pirmais grupas rudens solokoncerts, un skanēs dziesmas no debijas albuma «No clouds allowed». Pēc koncerta būs iespēja iegādāties CD un saņemt mūziķu autogrāfus.

«Carnival Youth» ir četru puišu - Roberta Vanaga, Alekša Luriņa, Emīla un Edgara Kauperu veidota grupa, kas pēdējo gadu laikā ir piedzīvojusi strauju attīstību un ieguvusi atzinību ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs, koncertējot Vācijā, Austrijā, Šveicē un Lielbritānijā.

Lieliska iespēja jauniešiem nosvinēt satikšanos ar klases un studiju biedriem pirmajā stāvkoncertā koncertzāles «Cēsis» vēsturē.

Biļešu cena: stāvbiļete - 10 EUR.

 
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jura Kulakova «Mazais princis»

Ar Jura Kulakova muzikālo izrādi «Mazais princis», kas tapusi pēc Antuāna de Sent-Ekziperī stāsta motīviem, jau 1.septembrī uz koncertzāles «Rīga» skatuves savu jauno sezonu sāks Latvijas Jaunatnes teātris.

«Mazais princis» tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem franču rakstnieka Antuāna Marī Žana Batista Rožē de Sent-Ekziperī darbiem, ko autors sarakstīja gadu pirms savas traģiskās nāves - 1943. gadā. Kā zināms, Sent-Ekziperī bija ne tikai rakstnieks, bet arī aviators - pēc Pirmā pasaules kara viņš strādāja Francijas pasta aviolīnijā Tulūza-Dakāra, bet, sākoties Otrajam pasaules karam, Sent-Ekziperī turpināja aviatora gaitas Francijas karaspēkā, līdz 1944. gada 31.jūlijā viņa lidmašīna tika notriekta netālu no Marseļas; tās atlūzas no jūras dzelmes tika izceltas tikai 2000. gadā.

Mūziku šai izrādei komponējis viens no izcilākajiem Latvijas komponistiem Juris Kulakovs, kurš, vaicāts par iedvesmas avotu jauniestudējumam, citēja pašu darba autoru: «Tu esi atbildīgs par to, ko pieradini!»

Jauniestudējuma režisors ir Jānis Mūrnieks, kurš līdz šim iestudējis izrādes «MarLenī» Latvijas Nacionālajā teātrī un mūziklu «Eslingena» Latvijas Jaunatnes teātrī. Viņš saka: ««Mazais princis» ir bērnu un jauniešu literatūras klasika, kas ir aktuāla vienmēr - to apliecina gan šīs grāmatas popularitāte, gan fakts, ka nesen tika izveidota animācijas filma pēc šā darba motīviem. Tieši tādēļ uzskatu, ka tas ir viens no labākajiem darbiem, ar kuriem savu sezonu var sākt Latvijas Jaunatnes teātris.»

Krāšņus un spilgtus kostīmus šai izrādei ir veidojusi māksliniece Elita Patmalniece, bet vērienīgu dekorāciju - scenogrāfs Kristaps Skulte. Iestudējuma vokālā pedagoģe ir Madara Celma, horeogrāfe - Liene Stepena, bet gaismu mākslinieks - Rūdolfs Kugrēns, dramatizējuma autors - Matīss Gricmanis.

Lomās - Kārlis Tols vai Rihards Lepers, Jānis Jarāns, Madars Zvagulis, Marta Grase-Ančevska, Dace Šteinerte un Latvijas Jaunatnes teātra jauno aktieru studijas audzēkņi. Biļetes uz pirmizrādi 1.septembrī un turpmākajām izrādēm, kas paredzētas uz koncertzāles «Rīga» skatuves 27.septembrī, 3.oktobrī un 20.oktobrī, 19.novembrī un 3.janvārī, nopērkamas visas «Biļešu paradīzes» kasēs un www.bilesuparadize.lv

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dabas muzejā izstāde «Lidoņi un cilpotāji»

No 1. līdz 6. septembrim pl. 12-17 (ceturtdien, 3. septembrī - līdz pl.19).

Dabas muzejā mācību gadu iesāksim ar izstādi bērniem un pieaugušajiem, kurā varēs uzzināt, kā rūpēties par mīļdzīvniekiem. Muzejā viesosies ļoti dažādi mīluļi, to skaitā arī jenots, mazais lidvāverkuskuss un Madagaskaras šņācējtarakāns.

Izstāde ir tapusi sadarbībā ar Latvijas Sīkdzīvnieku audzētāju biedrību «Trusis un citi» un dzīvnieku audzētāju Jeļenu Kustovu. Tajā vienuviet būs iespēja apskatīt lielus un mazus dekoratīvos putnus, abiniekus un rāpuļus, kukaiņus un zirnekļus, milzu trušus un pundurtrušus, mājas peles un pelēkās žurkas, Sibīrijas burunduku un pat jenotu. Izstādē varēs ne tikai apbrīnot dzīvnieku daudzveidību un to dažādos raksturus, bet arī uzzināt mīļdzīvnieku labturības noteikumus, kas ir svarīgi mazo brāļu dzīves kvalitātes nodrošināšanai.

Latvijas Sīkdzīvnieku audzētāju biedrības «Trusis un citi» speciālisti katru dienu plkst. 14.00 stāstīs, kā kopt un rūpēties par pūkainajiem garaušiem, ar ko atšķiras trusis no zaķa, apmeklētāji uzzinās par trušu un grauzēju dzīvesveidu un kopšanas īpatnībām.

Ikviens izstādē varēs saņemt speciālistu konsultācijas, bet mazākie apmeklētāji – zīmēt, līmēt un veidot sev iepatikušos mīluli.

Izstādes atklāšana otrdien, 1. septembrī, plkst. 12:00 otrā stāva izstāžu zālē.

Ieejas maksa
Pieaugušajiem 1,50 €
Studentiem, pensionāriem - 1,20 €
Skolēniem 0,80 €

 
Foto: IMDB.com

Kino apmeklējums

Prāta spēles/ Inside Out (2015)

Otrdien, Zinību dienā, 1. septembrī, plkst. 14:30 «Lieliska dāvana» sadarbībā ar «Skrīveru saldumiem» un «Kinoblogeri piedāvā» aicina iesākt mācību gadu kopā ar ģimeni, skatoties animācijas filmu «Prāta spēles».

Railija ir parasta vienpadsmitgadīga skolniece un, kā jebkuram no mums, viņas uzvedību nosaka piecas galvenās emocijas: Laime, Nemiers, Niknums, Nepatika un Melanholija. Te izrādās, ka Railijai un viņas vecākiem ir jāpārceļas uz dzīvi no mazas pilsētiņas uz trokšņainu megapoli. Katra no Railijas emocijām uzskata, ka tieši viņa vislabāk zina, kas ir jādara šādā situācijā, un meitenes galvā iestājas pilnīgs haoss. Lai iekārtotos uz dzīvi lielajā pilsētā, Railijas emocijām ir no jauna jāiemācās strādāt komandā.

Filmu latviešu valodā ieskaņojuši: Inga Misāne-Grasberga, Jana Kalniņa, Edgars Kaufelds, Imants Strads, Zane Aļļēna, Gerda Embure, Artūrs Dīcis.

«Lieliska dāvana» aicina uz īpašo Zinību dienas seansu filmai «Prāta spēles». Jūs sagaidīs konkurss, «laimīgie krēsli» un vēl dažādi pārsteigumi gan lieliem, gan maziem.

Katra cilvēka uzvedību nosaka piecas galvenās emocijas: prieks, skumjas, dusmas, riebums un bailes, un šī filmiņa ir tieši par tām. Filma interesantā un izglītojošā veidā stāsta par vienpadsmitgadīgas meitenes Railijas un viņas vecāku emocijām, kas vada viņu notikumus dzīvē.

Pēc svinīgās daļas skolā gaidīsim jūs ar bērniem kino, lai kopīgi nosvinētu mācību gada sākšanos. Mācību gada sākums ir labs atskaites punkts, lai sāktu ko jaunu, mainītu ieradumus, nospraustu jaunus mērķus un dotos jaunos piedzīvojumos.

 
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zinību dienā Valmieras muzejs piedāvās Citādu skolu

Otrdien, 1.septembrī, no plkst. 12.00 līdz 15.00 Valmieras muzeja teritorijā norisināsies tradicionālās Zinību dienas aktivitātes bērniem «Citāda skola».

Pasākuma laikā bērni varēs pārbaudīt savu veiklību, vērību, uzmanību, sportisko sagatavotību, azartiskumu, spēju darboties individuāli un komandā. Nodarbības sagatavotas saistībā ar muzejā aplūkojamo izstādi «Lelles, lellītes. Spēles, spēlītes».

Pasākuma organizatore, Valmieras muzeja muzejpedagoģe Evita Buša norāda: «Atšķirībā no citiem gadiem, kad aktivitātēm bija izglītojošs raksturs, šogad bērniem piedāvāsim rotaļas un izklaidējošas nodarbības. Vēlamies, lai bērni pirms jaunā mācību gada, kas daudziem šogad būs pirmais, vēl izbauda vasaras bezrūpību.»

Šogad «Citāda skola» laikā interesentiem tiks piedāvātas šādas nodarbības: orientēšanās «Leļļu pasaulē», «Dambrete», «Lielās pēdas», «Vērīgās acis», «Krustu šķērsu», «Veiklais bruņinieks», «Ripas dzīšana», «Jautrie bumbotāji» un «Domino».

Pasākumā «Citāda skola» aicināti piedalīties visu vecumu bērni.

 
Foto: facebook.com

AHHAA zinātnes centrs viesojas Rīgā

Bezmaksas zinātnes teātris, eksperimenti ar baloniem, elektrības noslēpumi, pašbūvēto kuģu sacensības un citas izglītojoši izklaidējošas aktivitātes ikvienu priecēs augusta pēdējā nedēļas nogalē un 1.septembrī, kad Rīgā viesosies populārais Igaunijas zinātnes centrs AHHAA.
Zinātniskās darbnīcas norisināsies latviešu, krievu un angļu valodā. Visas trīs dienas aktivitātes norisināsies no plkst. 12.00 līdz 20.00 LIDO Atpūtas centrā, Krasta ielā 76, Rīgā. AHHA programmu papildinās dažādi muzikāli pasākumi visas nedēļas nogales garumā, bet 1. septembrī uzstāsies populāri jauniešu ansambļi - «Rasa», «MOMO», «Pumpuriņi», kā būs vērojama cirka deju izrāde «Misteria».

Pasākuma programma
1. septembrī
12:00 Nozīmīšu darbnīca un balonu eksperimenti

13:00 Darbnīca «Reaktīvais kuģītis» un sacensības ar vērtīgām balvām

13:00 Vokālās studijas «Pumpuriņi» koncerts

13:30 Vokālā ansambļa «MOMO» koncerts

14:30 Studijas «Teixma» cirka deju izrāde «MISTERIA»

15:00 Zinātniski eksperimenti

15:00 Vokālās studijas «Pumpuriņi» koncerts

16:00 Nozīmīšu darbnīca un balonu eksperimenti

16:00 Vokālā ansambļa «MOMO» koncerts

17:00 Darbnīca «Vēdeklītis»

17:00 Vokālās studijas «Rasa» koncerts

18:00 Darbnīca «Salmiņsvilpe»

18:00 Īpašais 1. septembra koncerts – grupa «Rock’n’berries» ar solisti Lindu Mežori

19:00 Zinātnes teātris «Sveika, skola!» (latviski)

 
Foto: Lita Krone / LETA

«ZinīBUMS» Pasta salā pārsteigs ar keramikas uguns skulptūrām

1. septembrī no pulksten 14 Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde «Kultūra» aicina visus skolēnus un studentus pulcēties Pasta salā uz gadskārtējo mācību gada atklāšanas pasākumu «ZinīBUMS».

Pēc pirmā zvana iezvanīšanas skolās svētki turpināsies Pasta salā – ar dažādām jautrām rotaļām, atrakcijām un radošajām darbnīcām. Līdz pat pulksten 17 būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs, kas sadalītas deviņos mācību stundu blokos – Mūzika, Deja, Brīvstunda, Vēsture, Veselība, Mājturība, Sports, Māksla un Starpbrīdis. Tā arī būs iespēja krāt zīmodziņus un piedalīties izlozēs, lai tiktu pie vērtīgām balvām.

Zinātkārajiem darbošanos un aktivitātes nodrošinās Zemessardze, Jaunsardze, Bērnu un jauniešu mūzikas klubs, Jelgavas tehnikums, BJC «Junda», Jelgavas sociālo lietu pārvalde, deju centrs «Cukurfabrika», JPPI «Sporta servisa centrs», kā arī citi.

Paralēli līdz pat pulksten 22 uz skatuves klausītājus priecēs popgrupa «Lai skan», popgrupa «Noslēpums», bērnu vokālais ansamblis «Rotiņa», grupa «TirkizBand», deju studijas «Benefice», «Intriga», Jelgavas pilsētas un novada jauniešu bigbends Raita Ašmaņa vadībā u.c.

Savukārt pulksten 19 vakara programmu atklās grupa «Transleiteris», «Gacho» un «Rock 5 Acoustic».

Izskanot mācību gada atklāšanas pasākumam, Pasta salā ikviens varēs novērtēt lielformāta keramikas (šamota) uguns skulptūras. Pulksten 22 karstumā nokaitētajām skulptūrām noņems apvalku, un ikvienam būs iespējams vērot maģisko skulptūru kvēlošanu. Lielformāta keramikas uguns skulptūru tapšanā izmantoti 850 kilogrami šamota masas, ko dāvinājis Jelgavas uzņēmums SIA «Latvijas keramika».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu