JRT šajā sezonā dominēs krievu autoru darbu iestudējumi (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) jauniestudējumu vidū šajā sezonā dominēs krievu autoru darbu izrādes, preses konferencē par teātra 2014./2015.gada sezonu pastāstīja JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Viņš norādīja, ka režisoriem nav padomā iestudējumus saistīt ar politiku, bet, pēc Hermaņa domām, šobrīd ir vēl svarīgāk pievērsties krievu dvēseles izpētei. «Krievija ir starptautiskās sabiedrības slimība, kura mums jāizslimo kopā,» ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, teica Hermanis.

3. septembrī pirmizrādi piedzīvos Ļeva Tolstoja luga «Tumsas vara» jeb «Nadziņš ieķēries - putniņš pagalam» Gata Šmita režijā. Viņam šis būs pirmais krievu autora darba, kā arī pirmais klasiska darba iestudējums. Šmits pastāstīja, ka šajā izrādē skatītāji varēs ieskatīties cilvēka dvēseles akacī - ellē. Režisors uzsvēra Tolstoja teksta tēlainību un tiešumu un pastāstīja, ka strādāt ar to viņam šķiet «aizraujoši, trauksmaini un bīstami». Pēc uzrakstīšanas Tolstoja darbs tika aizliegts, jo saturēja banku sistēmas, kā arī pareizticības un kristietības kritiku. Lugai tika pārmests arī naturālisms notikumu atainojumā.

1.oktobrī pirmizrāde būs Aleksandar Vampilova lugas «Provinces anekdotes» iestudējumam, kura režisors būs kino režisors un kino izglītības profesors Ņujorkas universitātē - Boriss Frumins. Hermanis uzsvēra, ka šī izrāde būs ļoti interesanta. Viņš atzina, ka nesaprot, kā izdevies panākt to, ka teātrī izrādi iestudēs šāda līmeņa režisors. Frumins esot dzimis Rīgā.

7.decembrī pirmizrādi piedzīvos Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova «Divpadsmit krēsli» Hermaņa režijā. Režisors atzina, ka šī viņam ir viena no bērnības mīļākajām grāmatām. «Neesmu atradis nevienu citu varoni ar tik lielu iekšējo brīvību kā Ostaps Benders,» atklāja Hermanis. Režisors pastāstīja, ka stāsts ir reizē bezjēdzīgs un filozofisks. Tajā, pēc viņa teiktā, ir atspoguļota Odesas ebreju folklora. «Tā tikai uzrakstīta ar krievu burtiem, bet ir Odesas literatūra,» uzsvēra Hermanis.

Jaunā Rīgas teātra reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Bināne piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jaunās sezonas aktualitātēm
Jaunā Rīgas teātra reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Bināne piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jaunās sezonas aktualitātēm Foto: Ieva Lūka/LETA

26.martā pirmizrādi piedzīvos režisores Māras Ķimeles iestudējums Ingas Ābeles lugai «Aspazija», kas būs saistīts ar Raiņa un Aspazijas jubilejas gadu. Režisore pastāstīja, ka izrādes veidotājas nepārstāv viedokli, ka Aspazija radījusi Raini un sarakstījusi daļu no viņa darbiem. Izrāde apskatīs Aspaziju viņas dzīves nogalē. Pēc Ķimeles teiktā, caur Aspazijas stāstu tiks atklāts, ka mums katram ir ilūzijas par sevi. Ķimele atklāja, ka viņai vienmēr ļoti paticis Rainis un viņa darbi. Izrāde parādīs arī to, kā cilvēks, kas ir blakus, mūs ietekmē vairāk, nekā to iedomājamies.

Oktobra beigās vai novembrī skatītāji varēs novērtēt režisores Maijas Apines divu aktieru izrādi «Mīļais melis. Ne šovs», savukārt 19.martā pirmizrāde būs režisora Viestura Meikšāna pirmajai izrādei JRT. Viņš iestudē vācu mūsdienu dramaturga Mariusa fon Maienburga lugu «Suns, nakts un nazis». Nākamā gada maijā pirmizrādi piedzīvos Mihaila Kuzmina «Peldošie - ceļojošie» otrā daļa «Lauki» Vladislava Nastavševa režijā.

No iepriekšējām sezonām JRT repertuārā ir saglabāts 41 iestudējums - 18 Lielajā zālē, 10 Mazajā zālē, 10 Muzeja zālē, Talsu ielā 1, un trīs Kamerzālē.

Šajā sezonā JRT notiks arī Nastavševa akustiskie koncerti «Eskeipista dienasgrāmata 2». Koncertā skanēs mūzika no izrādes «Peldošie - ceļojošie» pirmās daļas «Pēterburga-Rīga».

Ķimele pastāstīja, ka JRT aktieri šoruden sadarbībā ar «Swedbank» izdos bērnu pasaku dubultdisku, lai atbalstītu fonda «Ziedot.lv» palīdzības programmu smagi slimo bērnu vecākiem «Mīļā auklīte». Pasaku diskā būs dzirdamas aktieru izvēlētas un ierunātas latviešu un citu tautu pasakas. Ieraksta režisore ir Ķimele, savukārt muzikālā pavadījuma autori un izpildītāji ir Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs.

JRT paredzēti arī vairāki izbraucieni uz ārzemēm. Izrāde «Oblomovs» 9.oktobrī un 10.oktobrī tiks izrādīta Starptautiskajā teātra forumā «Teart», Minskā, Baltkrievijā. JRT izrāde «Melnais piens» no 16.janvāra līdz 18.janvārim priecēs skatītājus starptautiskajā teātra festivālā «Santiago a Mil», Santjago, Čīlē.

13.februārī un 14.februārī JRT ar izrādi «Soņa» viesosies teātrī «Bozar», Briselē, Beļģijā. 25.februārī un 26.februārī ar izrādi «Garā dzīve» JRT dosies viesizrādēs uz Lihtenšteinas teātri (TAK - Theater Liecthenstein), Lihtenšteinā.

No šodienas JRT mājaslapa būs pieejama mobilajā versijā «m.jrt.lv». Uzsākot jauno sezonu, JRT skatītājiem tiek piedāvāts arī jauns JRT biļešu interneta veikals - «www.biletes.jrt.lv». Līdzšinējā interneta biļešu tirdzniecības vietnē «www.biletes.1188.lv» JRT biļetes turpmāk netiks tirgotas. JRT valdes locekle Gundega Palma pastāstīja, ka biļetes uz jauno sezonu teātris sāka tirgot šodien plkst.10 un pirmajās stundās biļešu interneta veikalam bija nelielas tehniskas problēmas. Palma pauda cerību, ka jaunajiem biļešu tirgotājiem SIA «Divi grupa», kas to īsteno sadarbībā ar SIA «Datorikas institūts Divi», šodien izdosies sakārot biļešu tirdzniecību internetā.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu