Atklāj video objektu «Raiņa un Aspazijas mīlas vēstules»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vides mākslas objektos «Raiņa un Aspazijas mīlas vēstules», kas izvietoti abpus pilsētas kanālam apstādījumos pie Latvijas Nacionālās operas, lasāmas vēstules no rakstnieku iemīlēšanās posma, pastāstīja objekta autores - SIA «IBIO Union» mākslinieces Laura Bistrakova un Laine Uzulēna.

Autores vides mākslas objektus ir veidojušas kā Raiņa un Aspazijas siluetus, izmantojot vēsturiskus fotoattēlus un abu dzejnieku oriģinālos vēstuļu rokrakstus, kas izvietoti uz siluetiem.

Sešus objektus rotā abu literātu fotogrāfijas un divas pilna apjoma latviešu valodā rakstītas vēstules, un katra no šīm vēstulēm ir sadalīta trijās daļās. Uz Raiņa figūrām ir Aspazijai sūtītā vēstule, kas datēta ap 1894.gada 18.maiju, bet Aspazijas figūrām - Rainim sūtītā vēstule, kas datēta ar tā paša gada 20.maiju. Apstaigājot visas figūras, vēstules var izlasīt pilnā apjomā, stāstīja mākslinieces.

Vaicātas par vēstuļu izvēli, viņas norādīja, ka uz objektiem lasāmas vienas no pirmajām vēstulēm, kuras dzejnieki viens otram sūtījuši. «Tās tapušas viņu iemīlēšanās posmā. Tālab tās ir tuvākās, mīļākās un parāda košāko laiku visā Raiņa un Aspazijas sarakstē, kas ilgusi 35 gadus un ir iekļauta UNESCO,» stāstīja mākslinieces.

Uz objektiem redzamās fotogrāfijas ir no dažādiem laika posmiem, ko mākslinieces apstrādājušas, padarot tās telpiskākas. Objektu priekšplānā esošais vēstuļu oriģinālteksts saulē ēnojas, bet tumšajā diennakts laikā tas spīd no iekšpuses.

Kā norāda mākslinieces, ar «Raiņa un Aspazijas mīlas vēstulēm» viņas vēlējušās atgādināt par to, ka līdzās Rainim atradās Aspazija. «Visi zina Raini, taču Aspazija, kas dažbrīd pat šķiet par Raini spēcīgāka un kolorītāka, tiek piemirsta. Vēlējāmies par viņu atgādināt, jo bez Aspazijas Raiņa nebūtu.»

Foto: LETA

Atklāšanas pasākumā mākslinieces žurnālistiem sacīja, ka vides objekti izvietoti simboliskā vietā - pilsētas kanāla zaļajā zonā starp Raiņa un Aspazijas bulvāri. «Taču abi bulvāri, kas atrodas viens otram līdzās, nesatiekas,» viņas sacīja. Un arīdzan šajos objektos abi literāti, kas ir katrs savā upes krastā, skatās viens uz otru, bet nesatiekas.

Vides mākslas objekti «Raiņa un Aspazijas mīlas vēstules» abpus pilsētas kanālam būs skatāmi līdz 22.septembrim.

Objektus veidojušas SIA «IBIO Union» mākslinieces Bistrakova, Uzulēna un Iveta Heinacka.

Vides mākslas objekti «Raiņa un Aspazijas mīlas vēstules» ir Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta veltījums Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu