Valmieras teātris jau šajā sezonā iezīmēs ceļu uz Latvijas simtgadi (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar vairākiem latviešu oriģināldramaturģijas iestudējumiem Valmieras teātris jau šajā sezonā iezīmēs ceļu uz Latvijas simtgadi, šodien teātra jaunajai, 92. sezonai veltītajā preses konferencē sacīja teātra direktore Evita Sniedze. Viņa norādīja, ka šī teātra sezona būs latviska. Turklāt pirmo reizi vienam dzīvam režisoram vienā teātrī vienas sezonas laikā tiks iestudētas trīs lugas, izteicās Sniedze, norādot, ka ar dramaturgu Lauri Gundaru sadarbosies gan Mārtiņš Vilkārsis, kuram šī būs debija režijā, gan pieredzējušais režisors Varis Brasla, gan režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Scenogrāfs Vilkārsis debitēs režijā ar iestudējumu «Vienādas asinis», kas tapis pēc Rūdolfa Blaumaņa stāsta «Kā vecais Zemītis pašu nelabo redzēja» motīviem. Jauniestudējuma pirmizrāde paredzēta 20.septembrī.

Savukārt, Braslam sadarbojoties ar Gundaru, taps izrāde «Lattia». Iestudējumā figurēs latviešu kora mūzikas pamatlicējs Jānis Cimze, kuram šogad svinama 200.jubileja. Taču luga nebūs tikai par Cimzi - lugas centrā gan būs vietējais krodzinieks - pēc mūsdienu priekšstatiem, turīgs biznesmenis, kurš mīl investēt apkārtējo iedzīvotāju kultūras dzīves veicināšanā, un viņa meita, kam ir divi precinieki un kas it kā gaida bērnu. Cimzem šajā lugā būs 28 gadi, un viņš tikko būs atgriezies Latvijā pēc mācīšanās Vācijā.

Kā pastāstīja Brasla, Gundars ir uzrakstījis režisoram grūtu materiālu, izstrādājis interesantus raksturus, turklāt izrādē darbosies teātrim nepateicīgs aktieru ansamblis - 11 vīrieši un viena sieviete. «Žanriski to varētu nosaukt par teiku, kas tiek parādīta caur psiholoģiskā reālisma teātra pozīcijām,» norādīja režisors. Iestudējuma pirmizrāde gaidāma februāra sākumā.

Režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs (no kreisās), Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze un režisors Varis Brasla piedalās preses konferencē, kurā informē par Valmieras drāmas teātra 2014./2015.gada sezonas jaunumiem
Režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs (no kreisās), Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze un režisors Varis Brasla piedalās preses konferencē, kurā informē par Valmieras drāmas teātra 2014./2015.gada sezonas jaunumiem Foto: LETA

Trešā Gundara luga - «Ballīte» -Valmieras teātrī būs skatāma decembrī, un tā tapusi pēc režisora un scenogrāfa Suhanova ieceres. Režisors norādīja, ka darbs pie lugas dramaturgam ir ārkārtīgi liels izaicinājums, jo «Ballīte» būs luga bez vārdiem. Tās gaitā trijos cēlienos 14 cilvēki jeb septiņi pāri izdzīvos Latvijas vēsturi teju 100 gadus ilgā periodā. Viņi atradīsies svinībās, vēsturiskos notikumos, taču esot nevis to centrā, bet perifērijā. Tā kā luga būs bez vārdiem, liels darbs tiks ieguldīts gan raksturu izstrādāšanā, gan mūzikas piemeklēšanā. Suhanovs pastāstīja, ka viņš ar šo izrādi sāk pakāpenisku gatavošanos Latvijas simtgadei.

Kā piebilda Sniedze, Valmieras teātrī šosezon nebūs tradicionālo Ziemassvētku koncertu, un minētā izrāde šo nišu aizpildīs.

Suhanovs šajā sezonā strādās pie vēl vienas latviešu autora lugas, iestudējot Annas Brigaderes «Maiju un Paiju».

Šajās dienās turpināsies arī vairāku pagājušās sezonas nogalē sāktu lugu mēģinājumi. Felikss Deičs strādās pie Džona Marela lugas «Atmiņas» - tā veltīta izcilās aktrises Sāras Bernāras dzīves pēdējai vasarai. Lomās būs Dace Eversa, kam tā ir 60 gadu jubilejas loma, un Tālivaldis Lasmanis. Bet Mārtiņš Eihe mūsdienīgi un asi iestudēs Viljama Šekspīra «Romeo un Džuljetu» ar Rihardu Jakovelu un Rūtu Dišleri titullomās. Viesturs Meikšāns uzvedīs Latvijā vēl mazpazīstamā mūsdienu klasiķa Mariusa fon Maienburga lugu «Apjukums». Sezonas otrajā pusē būs pirmizrādes arī režisoriem Elmāram Seņkovam, Mihailam Gruzdovam, Jānim Znotiņam un Inesei Mičulei.

Kopā šosezon trijos spēles laukumos tiks rādītas piecas pagājušajā sezonā tapušas izrādes un divi skatītāju iemīļoti agrākie iestudējumi. Savukārt jaunās sezonas darba plānā teātrī paredzētas 11 pirmizrādes, nozīmīga daļa no tām būs latviešu oriģināldramaturģija un klasika.

2014./2015.gada sezonā teātra kolektīvā jauni aktieri netiks uzņemti, taču atsevišķas lomas spēlēs Jānis Jarāns, Anta Aizupe, Sanita Pušpure, Alise Polačenko un Mārtiņš Upenieks.

Sniedze arī pastāstīja, ka šajā vasarā lielas pārmaiņas ir piedzīvojusi Valmieras teātra Lielā zāle, kurai nomainīta skatuves grīda. Astoņpadsmit gadu laikā, kopš šī skatuve tika nodota lietošanā, nekādi būtiski uzlabojumi nebija veikti. Tagad to ir izdevies izdarīt. Pārmaiņas notikušas arī skatuves portālā - iztaisnots proscēnijs, kas vēl vairāk pietuvinās aktierus skatītājiem un ļaus izjust lielāku tuvplānu. Remonts veikts arī daļai teātra kases zonas, kur līdz šim ēkas celšanas nepilnību rezultātā bija nedroši uzturēties. Tāpat vasarā paplašinātas administrācijas daļas iekštelpas, kā arī izremontēta kases daļa.

Savukārt, atskatoties uz iepriekšējo sezonu, Sniedze norādīja, ka teātra skatītāju skaits ir stabils, kaut arī maijā un jūnijā teātrim gājis grūtāk. 2013./2014.gada sezonā Valmieras Drāmas teātra izrādes noskatījušies vairāk nekā 50 000 skatītāju. Kopā ar izbraukuma izrādēm nospēlētas 328 izrādes, kas ir par sešām vairāk nekā iepriekšējā sezonā.

Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze
Valmieras drāmas teātra direktore Evita Sniedze Foto: LETA
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu