Saulgriežu pasākumu ceļvedis (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jāņi ir lielākie un mīlētākie latviešu svētki, tāpēc tiem agrāk gatavojās īpaši cītīgi - padarīja visus lauku darbus, izravēja dārzus un puķudobes, sakopa sētas. Saimnieces sēja sieru, bet saimnieki no miežiem darīja alu. Arī mūsdienās, lai kopīgi varam pateikties Saulei un dabai par to, kas mums ir dots, lai varam lūgt spēku un uzņemt enerģiju nākamajam Saules gada ciklam, līdz Jāņiem mēdzam sakopt savu māju un dvēseli, svētkos uzvilkt baltu kreklu, galvā likt pašu pītu vainagu - meitām un sievām zāļu, vīriem un puišiem ozollapu. Piedāvājam ieskatu Saulgriežu notikumos un pasākumos.

 
Foto: Ieva Čīka / LETA

Zāļu vakars Valmierā

Sestdien, 21.jūnijā, no plkst.20.00 Valmieras muzeja iekšpagalmā varēs baudīt Zāļu vakara burvību. Tad saule uzkāpusi debesu kalnā visaugstāk un daba uzplaukusi pilnbriedā.

Lai gada garākajā dienā un īsākajā naktī godam svinētu Vasaras saulgriežus, tradīciju kopa «Griezes» kopā ar Rencēnu folkloras kopu «Rota» Rātsupītes krastā gaidīs lielus un mazus līgotājus. Kopīgi tiks apdziedāti treji vārti, dziesmās aplīgota Gauja un ozola spēks, kā arī tiks piekopti mājas aizsardzības rituāli.

Ap plkst.20.30 tiks aizdegts Saulgriežu ugunskurs. Rituāla laikā, sniedzot ziedojumus ugunij, tiks dedzināti pērnie Jāņu vainagi. Tāpat gaidāmas kopīgas dziesmas un danči, būs zīlēšanas rituāls neprecētām meitām (jāatceras, ka galvā noteikti jābūt vainagam) un, kā vienmēr, paredzēta līgotāju apcelšana. Jāpiemin, ka viesi tiks cienāti arī ar tradicionālajiem latviešu Jāņu ēdieniem - ķimeņu sieru un alu.

 
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

«Lec saulīte», pirts, alus Mežparkā

Abus vakarus (21; 21.06.) plkst.22:00 Mežaparka Lielajā estrādē notiks iespaidīgs deju uzvedums «Lec, saulīte!». Uzvedumā saulgriežu stāstu izdejos vairāki tūkstoši dejotāju no Rīgas un Latvijas labākajiem deju kolektīviem, uzvedumā piedalīsies kori, solisti, «Lec, saulīte!» orķestris un folkloras kopa «Auļi». Uzveduma radošo grupu veido mākslinieciskais vadītājs Jānis Ērglis, režisors Elmārs Seņkovs, komponists Raimonds Tiguls, scenārija un tekstu autore Rasa Bugavičute, deju horeogrāfi Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, Agris Daņiļevičs, scenogrāfs Reinis Suhanovs, tērpu māksliniece Evija Dāboliņa.

Skanot Latvijā iecienītam saulgriežu repertuāram un dažādām pasaules dejām populāru latviešu melodiju skaņās «Rīga 2014 saulgrieži» noslēgsies 22.jūnijā plkst.01.00 naktī (pēc deju uzveduma «Lec, saulīte!») ar balli «Rīga griežas dejā».

Pasākuma «Rīga 2014 saulgrieži» ietvaros 21.jūnijā un 22.jūnijā Mežaparkā norisināsies «Pasaules alus parāde», kurā varēs nodegustēt gan labi zināmas, gan mazāk zināmas alus šķirnes no vietējiem un ārzemju ražotājiem. Kopumā alus cienītāji varēs nogaršot 35 dažādas alus šķirnes.

Tāpat pasākuma «Rīga 2014 saulgrieži» ietvaros, profesionāli pirtnieki visus interesentus aicina pirts priekus izbaudīt «Līgo pirts festivālā». Latviešiem pirtī iešana no seniem laikiem ir bijusi neatņemama saulgriežu svinēšanas tradīcija. Gada spēcīgākajās dienās - vasaras saulgriežos - Mežaparkā, pasākuma «Rīga 2014 saulgrieži» ietvaros visiem interesentiem par prieku darbosies «Līgo pirts festivāls». Ikvienam apmeklētājam būs iespēja nopērties dažāda veida un tematikas pirtīs, izbaudīt masāžas, piedalīties pirts slotiņu siešanas darbnīcā, pie pirtslietu speciālistiem uzzināt noderīgu informāciju par veselīgu dzīvesveidu un pirts labumiem, kā arī vērot meistarklases un paraugdemonstrējumus. Uz vietas būs iespējams iegādāties arī dažādas pirtslietas - sākot no slotiņām un beidzot ar pirts apģērbu. Pirts prieki visiem apmeklētājiem būs bez maksas.

 
Foto: LETA

Suitu sievas Kalnciema kvartālā

21.jūnijā no plkst.10.00-16.00, astroloģisko Saulgriežu dienā, uz ielīgošanas pasākumu Kalnciema kvartālā jau tradicionāli būs ieradies etnogrāfiskais ansamblis «Suitu sievas», kurām uz Saulgriežu dziesmām un ziņģēm pievienosies arī bērnu un jauniešu folkloras kopa «Suitiņi».

Suitu sievas sniegs ne tikai koncertu, bet organizēs arī ziedu un zāļu, vainagu pīšanas darbnīcu un rotāšanos, kā arī piedāvās savus oriģinālos kurzemnieku ēdienus - sklandu raušus, koču un citus. Uz ikgadējo Kalnciema kvartāla zāļu tirgu bus ieradušies tirgotāji no Alsungas novada ar pašceptu maizi un amatnieku darinājumiem, kā arī citi tirgotāji no visas Latvijas, kas parūpēsies par svētku cienastu, bet saposties svētkiem palīdzēs amatnieku darinājumi tradicionālās un tautiskās noskaņās. Bērniem būs iespēja doties ielīgošanas rotaļās un darboties radošās ziedu un zāļu un karošu grebšanas darbnīcās.

Koncertprogramma notiks no 12.00-16.00.

 
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ielīgošana Čiekurkalnā un Āgenskalnā

21. jūnijā plkst. 12:00 ČIEKURKALNA ielīgošana un vasaras gadatirgus kopā ar kapelu «Karikste» (Aizkraukle). Pasākumu vada Anita un Jānis Ostrovski.
21. jūnijā plkst. 17:00 ĀGENSKALNA ielīgošana E. Smiļģa Teātra muzejā kopā ar kapelu «Hāgenskalna muzikanti» un folkloras kopu «Dandari». Pasākumu vada Ilmārs Pumpurs

 
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Darinām kļavu vainagus Jelgavā

Vasaras saulgriežos, 21.jūnijā pulksten 12 Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī notiks izzinoši - radošā nodarbība, kuras laikā tiks darināti Jāņu vainagi no kļavu lapām. Tradicionāli Līgo svētkos vainagi tiek pīti no ozola zariem un dažādām Jāņu zālēm, bet oriģināli izskatīsies vainags, kas veidots no kļavu lapām.

Līgo vakars latviešiem saistās ar dažādiem rituāliem un tradīcijām - jāpin vainags, jālasa jāņuzāles, jāzīlē nākotne un jālīgo. Visas puķes un zāles aug līdz Jāņiem, pēcāk sāk briest, tāpēc ne velti Līgo vakarā plūktās zāles un ziedi ir ar maģisku spēku.

Jāņu vainags, kas pīts no trejdeviņām puķēm un zālēm, ir kā maģisks aplis, kas tā nēsātāju pasargā no nelaimēm un slimībām, atvaira skauģus un nelabvēļus. Meitu vainagos var iepīt visu, kas vien pļavā atrodams, smaržai vainagā var iepīt kalmi un piparmētru. Labi izskatās vainagā iepīti suņuburkšķi, āboliņš, bet īpašu kuplumu vainagam piešķirs kļavu lapas.

Izzinoši - radošās nodarbības laikā dalībnieki varēs iepazīt Jāņu zāļu īpašības un to nozīmi, kā arī praktiski izgatavot savu vasaras saulgriežu vainagu no jāņuzālēm un kļavu lapām. Nodarbība «Kļavu lapu vainagu darināšana» notiks 21.jūnijā pulksten 12 Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī. Dalības maksa 4,50 EUR (3,17 LVL), bet pirmsskolas vecuma bērniem 1,50 EUR (1,06 LVL). Visi nepieciešamie materiāli vainagu pīšanai tiks nodrošināti.

 
Foto: LETA

Cīravā saulgriežu svētkos: tirgus, makšķerēšana, skrējiens, dzeja

Aizputes novada Cīravā 21. jūnijā, iedibinot jaunu tradīciju, apvienojumā ar pagasta svētkiem norisināsies saulgriežu sagaidīšanas svētki ar plašu kultūras un izklaides programmu, dažādām aktivitātēm un populāru mūziķu koncertiem. Aktivitāšu programma sāksies jau no paša rīta, kad gaidāmas makšķerēšanas sacensības, ģimeņu skrējiens, Liepājas mākslas vidusskolas diplomdarbu izstāde, Jāņu tirgus un citas norises.

No pusdienlaika sāks darboties dažādas meistarklases: varēs gan vārīt ziepes, gan batikot apģērbus, veidot kokgriezumus, gleznot un adīt. Līdztekus būs pieejamas izjādes ar zirgiem un dažādas sportiskas aktivitātes, bet kultūras programmas ietvaros varēs noskatīties četru neatkarīgo teātru iestudējumus, kā arī skatīties filmas kino maratona ietvaros, piedalīties un vērot «Totaldobže» dzejas «slamu», aplūkot «Rīgas darbnīcas» 12-vietīgo velisipēdu.

Pasākuma ietvaros sagaidāms arī motociklu brauciens no Aizputes centra līdz Cīravai, kurā aicināts piedalīties ikkatrs motocikla īpašnieks. Līdztekus pasākuma apmeklētāji varēs uzzināt kas ir «sups» «Spinout» puišu izpildījumā, bet pavārs Kārlis Roberts Celms meistarklasē iepazīstinās kā bagātināt virtuvi ar pašmāju veltēm.

Vakarā Cīravas baznīcā čellists Nils Goiževskis atskaņos Johana Sebastiana Baha mūziku, bet pie Lielajā parkā uz saliņas uzstāsies Mikus Straume, grupa «Sus Dungo» un čellu grupa «DaGamba» kopā ar DJ Monsta. Tuvojoties vakara kulminācijai, pie Dzirnavu dīķa uzstāsies īpašie viesi apvienība «Malamuck» – starptautisks mūzikas projekts, kura dalībnieku vārdi pagaidām vēl tiek turēti noslēpumā. Koncerta izskaņā sagaidāma kopīga peldošo ugunsskulptūru vērošana, kā arī īpašs sveiciens no pazīstamās koklētājas Laimas Jansones.

Vakars turpināsies ugunskuru gaismā un ar sadziedāšanos līdz pat rīta gaismai.

Ieeja pasākumā un dalība visās aktivitātēs būs bez maksas.

 
Foto: LETA

Tradicionālā Jāņu ielīgošana Bauskā

21.jūnijā, plkst. 11.00, Bauskā, Korfa dārzā, notiks Jāņu ielīgošanas pasākums, uz kuru īpaši būs gaidītas ģimenes ar bērniem. Uz ielīgošanu apmeklētājus aicinās pūtēju orķestris «Bauska», bet par seno latviešu svētku tradīciju un rituālu iedzīvināšanu Korfa dārzā rūpēsies folkloras kopa «Trejupe». Tāpat skatītāji varēs baudīt bērnu vokālā ansambļa «Sauleszaķi» un deju kopas «Līdumiņš» koncertu, bet svētku programmu vadīs atraktīvā bērnu pasākumu vadītāja Jogita Pūpola.

Tradicionālā Jāņu ielīgošana norisināsies arī Gailīšu pagastā, atpūtas kompleksā «Miķelis», kur šogad ieplānota plaša koncertprogramma ar deju kolektīvu piedalīšanos. Arī šeit pulksten 13.30 svētkus ieskandinās pūtēju orķestris «Bauska», bet pasākumu turpinās Gailīšu pagasta līnijdeju grupas «DreamDance» un «DreamDance junior», Bauskas vidējās paaudzes deju kolektīvs «Biguļi», kā arī vidējās paaudzes deju kolektīvs «Rundāle» un senioru deju kopa «Magnolijas» no Rundāles novada. Pasākuma apmeklētāju ērtībām plkst.13.00 būs nodrošināts autobuss maršrutā Pāce - Krievgaļi - Virši, kas plkst.16.00, pēc koncerta noslēguma, dosies atpakaļ Pāces virzienā.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Vasaras saulgriežu tirdziņš Liepājā

Tuvojoties dienai, kad saule debesjumā ir visaugstākajā punktā, Liepājas Latviešu biedrības nams Rožu laukumā organizē Vasaras saulgriežu tirdziņu. 20.jūnijā, 21.jūnijā un 22.jūnijā no plkst. 10:00 līdz plkst. 17:00 Rožu laukumā būs iespēja iegādāties mājražotāju labumus un amatnieku darinātus meistardarbus.

Kā vēsta latviešu tautas tradīcijas uz Vasaras saulgriežu svinībām ļaudis posās un gatavojās jau laikus, gatavojot mielastu, rotājot mājas un paši sevi. Biedrības nams aicina turēt godā tradīciju un tirdziņā iegādāties gardumus svētku galdam, rotas sevis un apkārtnes izdaiļošanai.

Pasākumā būs atrodami mājražotāju izstrādājumi, koši un interesanti amatnieku darinājumi, rotājumi, suvenīri un praktiskas lietas no koka, kalumiem, dzijas, zīda, keramikas un dzintara. Pieejamo preču klāstā būs gan Vasarassaulgriežu svētku tematikai pieskaņoti piedāvājumi, gan preces, kurās dominē etnogrāfiskie motīvi.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Zāļu dienas pasākums Ventspilī

21.jūnijā, plkst. 13.00 Dzirnavu laukumā notiks jau par tradīciju kļuvušais Zāļu dienas pasākums, kurā Vasaras saulgriežu burvību dejas soļos izdancos deju grupa «Liedags» un vidējās paaudzes deju kolektīvs «Strautuguns». Līgo dziesmas izdziedās folkloras kopas «Laipa» un «Rotaļnieks» no Ventspils un kapela «Strops» no Saldus.

 
Foto: AFP /LETA

Daugavpilī

21. jūnijā Līgo svētku burvīgumu koncertā «NO EZERA SAULE LĒCA» nodrošinās «Ginc un Es», «Patrioti LG», «Dricānu dominante», TDA «Līksme». Savukārt lustīgā Jāņu nakts zaļumballē līdz rīta gaismai svinētājus priecēs grupa «Migla». Tiks iedegts vasaras saulgriežu ugunskurs, un ikkatrs varēs to vērot no putna lidojuma ar deltaplānu.

 
Foto: Evija Trifanova / LETA

Vasaras saulgriežu svētki Turaidas Jāņkalnā

21.jūnijā plkst.19.00 Vasaras saulgriežu svētki Turaidas Jāņkalnā.

• Plkst.19.00 - 21.00 - zāļu vakars, siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, gatavošanās Jāņu svinībām, interaktīvs teātris bērniem.

• Plkst.21.00 dodamies Jāņa kalnā iedegt Saules un Pāra ugunskurus, pavadīt saulīti.

• Aptuveni plkst.22.00 pūdeles aizdegšana, rotaļas un sadziedāšanās, pāra stiprinājums.

• Plkst.22.30 - zinšu ugunskura aizdegšana ābeļdārzā Jāņkalna pakājē, stāstnieku nakts aizsākums.

• Plkst.24.00 - nakts vidus rituāli.

• Aptuveni plkst.00.30 - ugunsrata ritināšana. Sadziedāšanās un sadancošanās ar folkgrupu «Iļģi» un folkloras kopu «Dandari».

• No plkst.1.00 līdz 2.30 pie Saules ugunskura Jāņu dziesmas dzied Vītolu saime.

• Plkst.3.00 - pa trejām takām gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu - mazgājamies avotā un rīta rasā, sagaidām Saulīti ābeļu dārzā.

• Aptuveni plkst.5.00 pavadām Jāņa uguntiņu cauri Gaujas lokiem. Ieeja - par ziedojumiem.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu