Matīšos notiks Burtnieku novada dziesmu un deju svētki

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šodien Matīšos notiks Burtnieku novada dziesmu un deju svētki, kuros tiks pieminēta II Dziesmu svētku 150 gadu jubileja, informēja Burtnieku novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Stērste.

«Tas būs gandarījuma un vienojošs pārdzīvojums, novada vienotības jeb saliedētības būtība. Dziesmu svētki ir spilgtākais tā apliecinājums. Dziesmu svētki ir latviešu vienotība visur - novados, Latvijā un citās zemēs. Bet ne tikai. Tā ir arī latviešu līdzdalība kosmosa radošajā procesā,» par svētkiem stāsta Matīšu pagasta kultūras nama vadītāja Ligita Jenča.

Svētkos norisināsies kāds Burtnieku novadam nozīmīgs un vēsturisks brīdis - Matīšu baznīcā tiks iesvētīts novada karogs. Uz iesvētīšanas ceremoniju plkst.12 tiek aicināts ikviens novada iedzīvotājs. Svinīgā karoga pacelšana notiks visos novada pagastos vienlaicīgi - plkst.13.30. Pēc iesvētīšanas karogi pie pagasta pārvaldēm būs pacelti arī ikdienā.

Savukārt plkst.14 notiks tematiskās izstādes «Burtnieku novada Dziesmu svētku kolektīvu vēsture» atklāšana, bet no plkst.15 līdz 21 pie Matīšu estrādes norisināsies amatnieku tirdziņš.

II Dziesmu svētku vēsturiskajā norises vietā - Jēkabkalnā - plkst.17 notiks piemiņas brīdis. Kori izpildīs divas dziesmas - «Dziedot dzimu, dziedot augu» un «Nevis slinkojot un pūstot». Plkst.18.30 kori un deju kolektīvi no Matīšu centra dosies svētku gājienā uz noslēguma koncertu, kas notiks plkst.19 Matīšu estrādē.

II Dziesmu svētku norises vieta - Jēkabkalns - atrodas pie pieturas «Bauņi». Par godu 150 gadu jubilejai Burtnieku novada pašvaldība sadarbībā ar VAS «Latvijas Valsts meži» ir sākusi vēsturiskā Bauņu muižas parka labiekārtošanu un tūristu takas izveidi. Taka sāksies no norādes akmens «Jēkabkalns», pie kura tiks izvietots arī informatīvs stends. Pats Jēkabkalns ir iegarens 700 metrus garš pacēlums, kura platums ir 300 metri. Tas ir apaudzis ar egļu mežu, bet tur iestādītas arī deviņas izcilas veimuta priedes, parastie dižskābarži un riekstu koki. II Dziesmu svētku norises vietā aplūkojams arī skolotājas Laumas Sniķeres 1990.gadā uzstādītais II Dziesmu svētku piemiņas akmens.

Matīšu estrādē sadziedās un sadancos folkloras kopa «Rota», Burtnieku novada vokālie ansambļi un vidējās paaudzes deju kolektīvi. Burtnieku novada senioru deju kolektīvs «Ēvele» svētkos piedalīsies kopā ar sadraudzības kolektīvu - Vecumnieku tautas nama senioru deju kolektīvu «Ozols». Pasākumu kuplinās arī Burtnieku novada 5.-9.klases deju kolektīvi - «Sadancēni» un Matīšu pamatskolas deju kolektīvs, kā arī pirmsskolas vecuma bērnu deju kolektīvs «Kamolītis».

Dziesmu un deju svētkos piedalīsies arī vairāki vieskolektīvi - Salacgrīvas jauktais koris «Pernigele» un sieviešu koris, sporta un kultūras centra «Vidriži» jauktais koris «Zvīgzna», jauktais koris «Madliena», Beverīnas novada jauktais koris «Trikāta», Raiskuma pagasta jauktais koris, sieviešu koris «Kalme», Smiltenes jauktais koris «Pakalni», Cēsu skolotāju koris «Beverīna» un Vijciema jauktais koris «Rondo».

Burtnieku novada dziesmu un deju svētku «150 gadi II Dziesmu svētkiem Jēkabkalnā» virsdiriģents ir Ēriks Derums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu