Arī bērniem savs festivāls: «Dari pats»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Festivālu vasara pieaugušajiem tuvojas straujiem soļiem, un kāpēc gan lai arī bērniem nebūtu savs festivāls? Starptautiskās bērnu tiesību aizsardzības dienas ieskaņā, sestdien, 2015. gada 30. maijā, no plkst. 10:00 līdz 16:00 Kalnciema kvartāls aicina uz īpašu, tieši bērniem veltītu festivālu «Dari pats!». Uz skatuves būs radoša un iztēli rosinoša kultūras programma tieši bērnu auditorijai, kamēr desmit dažādās darbnīcās bērni varēs apgūt praktiskas zināšanas daudzveidīgās jomās. Paralēli norisināsies arī bērnu lietu tirdziņš un zemnieku un amatnieku tirgus mammām un tētiem.

Festivālā bērniem «Dari pats!» uz Kalnciema kvartāla brīvdabas skatuves paredzēta īpaša kultūras programma bērniem:

11:00 bērnu vokālās popgrupas «Asni» uzstāšanās,

12:00 bērnu attīstošās studijas «Anneles Pļavas» bērnu veidotā muzikālā teātra izrāde ar Margaritas Stārastes tekstu «Iedomīgais sienāzis»,

13:00 teātra «3 Māsas» muzikālā izrāde bērniem «Kas par traku, tas par traku!»*,

14:30 iesaistīšanās Pārdaugavas priekšālasītāju aktivitātē kopā ar Mazo Mulu (līdzi jāņem 10 minūšu fragments no mīļākās bērnības grāmatas)**.

* Teātra «3 Māsas» muzikālā izrāde bērniem «Kas par traku, tas par traku» bija nominēta Latvijas teātru gada balvai «Spēlmaņu nakts 2013/2014» kategorijā – labākā izrāde bērniem. Tas ir jautrs, muzikāli izglītojošs piedzīvojums visu vecumu bērniem ar Ojāra Vācieša dzejoļiem.

Ceļojums latviešu izcilā dzejnieka Ojāra Vācieša fantāzijas, viņa radīto dzejas tēlu pasaulē, kas skatītāju priekšā atdzīvojas – dzied, dejo, spēlējas, iesaistot arī skatītājus. Tā ir iespēja būt īpašā gaisotnē, ko rada dzejas tēlu spēlēšanās aktieru Māra Bezmera (ģitāra), Egijas Silāres un mūziķu Kristiānas Abiļevas (čells), Gidona Grīnberga (vijole), Elizabetes Balčus (klavieres, flauta), Arta Gāgas (saksofons) izpildījumā.

Izrādē tiek spēlēti dzīvā mūzika, publika aktīvi līdzdarbojas un pat dejo krakovjaku. O. Vācieša labā humora izjūta kopā ar Elizabetes Balčus oriģinālmūziku, dzīvo instrumentu spēli, kā arī aktieru azartisko darbošanos rada pacilājošu atmosfēru un iedarbojas kā laba garastāvokļa vitamīns. Izrāde domāta visu vecumu bērniem, viņu vecākiem, dzejas mīļotājiem un arī tiem, kas to vēl vēlas iemīlēt.

Režija – Dita Balčus, mūzika – Elizabete Balčus, aktieri – Egija Silāre, Māris Bezmers (ģitāra).

Mūziķi – Elizabete Balčus (flauta, klavieres), Kristiāna Abiļeva (čells), Gidons Grīnbergs (vijole), Artis Gāga (saksofons).

** Lasīšanas kustība «Pārdaugavas Priekšālasītāji» kopā ar Mazo Mulu ir lasīšanas kustība, kas aicina jebkuru interesentu uz brīvdabas skatuves nolasīt fragmentu no savas mīļākās bērnības grāmatas kopā ar dzīvespriecīgo un zinātkāro meiteni Mulu no bērnu mākslas grāmatu sērijas «Mazā Mula pēta». Priekšālasīšanas kustība radīta, lai veicinātu bērnos interesi par stāstu un dzejoļu pasauli. Lai pieteiktos priekšālasīšanas aktivitātei, jānosūta pieteikums ar savu vārdu, uzvārdu un izvēlētās grāmatas nosaukumu uz luize.pastore@gmail.com. Tiem, kas vēlēsies iesaistīties nesagatavojušies, būs pieejams bērnu grāmatu izdevniecības «liels un mazs» grāmatu klāsts.

Tikmēr visas dienas garumā norisināsies desmit dažādas darbnīcas,kurās varēs darīt, radīt, mācīties un mācīt, izgudrot, pārstrādāt, domāt, būvēt, spēlēt, būt iedvesmotam un pašam radīt mākslu, eksperimentēt ar dabu, fiziku un zinātni.

Darbnīcu programma:

10:00 – 12:00 Vīnu veikala zālē: Kni darbnīca «zvēRīga pastkarte».

Uzzīmē savu pastkarti ar Rīgas zvēriem, parādi, cik tie ir dažādi un neparasti, kāda ir to pilsētas krāsainā dzīve!

10:00 – 16:00 Vīnu veikala zālē: Kni izstāde bērniem un pieaugušajiem «3 x 4 cm».

Miniatūrs formāts dažādam pasaules redzējumam – miniatūrs 3x4 cm zilonītis parāda pasaules plašumu un daudzveidību ar un no mazā ziloņa/ bērna skatupunkta. Ņemsim rokās lupas un pētīsim pasauli!

10:00 – 16:00 Pie Vīnu veikala verandas: Satori.lv un izdevniecības «liels un mazs» audiodušas.

Audiodušās varēs «nomazgāties» īpaši atlasītā dzejā un prozā bērnu auditorijai.

10:00 – 16:00 bērnu «bedrē»: GiGi būvniecības kluči – uzbūvē savu pasauli! (Dalība: 1 eiro)

Būvniecības kluči radīti, lai veicinātu bērnos iztēli, veidojot dažādas dizaina celtnes, gūstot no tā gandarījumu par jaunu un vēl nebijušu struktūru un formas radīšanu. Tos var aplīmēt, nokrāsot un izrotāt, radot dažādus zvērus, ēkas, formas un pilnīgi jaunas lielformāta lietas, būtnes un vietas.

11:00 – 15:00 Vīnu veikala zālē: «Klusā daba» kopā ar Mazo Mulu – ceļojums priekšmetu pasaulē.

Mazā Mula ir zinātkāre meitene, kuru ļoti interesē māksla. Šobrīd Mula apgūst kluso dabu, tāpēc kopā ar bērniem veidos savus īpašos klusās dabas uzstādījumus un iepazīs priekšmetisko pasauli ar maņu palīdzību.

11:00 – 16:00 izstāžu galerijā: Homo ecos darbnīca «Esi (dabai) draudzīgs!».

Darbnīcā tiks izmantoti otrreiz izmantojamie materiāli, iemācot, kā šķietami nevajadzīgas mantas var iegūt otro dzīvi.

11:00 – 14:00 bērnu «bedrē»: Tērpu modelēšanas darbnīca kopā ar PETRA.lv.

Aplikācijas tehnikā apgūsim, kā veidot izsapņotos tērpus – no idejas līdz tērpa tapšanai.

12:00 – 16:00 izstāžu galerijas «tornī»: Gaismas galds un origami.

Starptautiskais bērnudārzs «6 senses» ar rotaļu palīdzību palīdzēs apgūt origami prasmes un darboties pie brīnumainā «gaismas galda».

12:00 – 14:00 Vīnu veikala zālē: Fizikas eksperimenti kopā ar «Laboratorium.lv».

Zinātnes eksperimentu brīnumdari – profesori Vladislavs un Mārtiņš no fizikas un ķīmijas apmācības skolas «Laboratorium.lv» kopā ar bērniem pētīs fizikas likumus līdzsvara darbnīcā, kurā radīs kādu priekšmetu, kas gluži neticamā veidā spēs noturēt līdzsvaru, kā arī skaņas darbnīcā, kur varēs eksperimentēt ar skaņu un izveidot savus pīkstuļus.

13:00 – 16:00 izstāžu galerijā: TAUST pierakstu blociņu darināšanas darbnīca.

Zīmola «Taust» radītāja palīdzēs bērniem radīt pašiem savu pierakstu, piezīmju blociņu vai kladi, kuros šovasar pierakstīt vai uzzīmēt savus neticamos piedzīvojumus.

14:00 – 16:00 bērnu bedrē: Anda Retējuma netradicionālo instrumentu darbnīca.

Andris Retējums ir mūziķis, kurš spēlē ģitāru. Taču šo mūziķi īpašu padara fakts, ka tas gatavo mūzikas instrumentus no visdažādākajām sadzīves lietām, piemēram, kokli no olīveļļas bundžām, ģitāru no finiera gabala un taures no kanalizācijas caurulēm, kā arī vada nodarbības bērniem, lai atraisītu viņu fantāziju mūzikas instrumentu izveidē.

No plkst. 10:00 līdz 16:00 kvartāla pagalmā norisināsies arī bērnu lietu tirdziņš un zemnieku un amatnieku tirgus.

Ieeja festivālā lieliem un maziem bez maksas. Pasākums noris ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

Pasākumu norises vieta – Rīga, Kalnciema iela 35.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu