Iedvesmu nevajag mēģināt izskaidrot

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mākslinieks Vilipsōns pats ir dzīva iedvesma. Savos tekstos viņš ir tikpat elegants, asprātīgs un ironisks kā mākslā. Vai jūs, piemēram, zināt, kāds skaistām drēbītēm ir sakars ar iedvesmu?

Kas ir iedvesma?

Iedvesma, protams, pastāv. Bet viņa ir jāvilina. Tā vienkārši viņa neuzradīsies – var gadiem nosēdēt, gaidot, ka viņa pēkšņi uzradīsies. Bet viņa var izvēlēties arī kādu citu. Tāpēc – tev ir jāievēro personīgā higiēna, smukām drēbītēm jābūt un arī skatienam jābūt ar tādu aicinājumu. Lai tavā skatienā ir skaidri lasāms: nāc šurp, nāc šurp, es gaidu!

Un arī tad nav garantijas, ka tā iedvesma atnāks tieši pie tevis! Tagad ir vasara, tik daudz smuku skuķu – tā iedvesma var aiziet pie jebkura cita! Tāpēc tev visu laiku jābūt gatavam, ka tā iedvesma varbūt atnāks. Nevar palaisties, kad atnāk iedvesma, bet tu varbūt tajā brīdī stādi kartupeļus... Visu laiku jābūt gatavības pozīcijā.

Agrāk tev bija teorija, ka katram ir antena, ar ko ķert to iedvesmu.

Ja nav tās personīgās higiēnas un smuko drēbīšu, informācijas lauks, kurā ir arī iedvesmas, var uz tavas antenas arī neatnākt. Ja būsi gatavs un tava antena nebūs kaut kāda kreisā, Latgalītē pirkta, iedvesmas lauks paskatīties – der! – un būs klāt. Un tad tev atliek tikai uzzīmēt, uzveidot vai uzkompenēt.

Kas palīdz tai tavai antenai uztvert to iedvesmas lauku?

Jābūt atvērtam situācijām, ko dzīve piespēlē. Nevis – oi, kāpēc tas notiek ar mani, es tā nemaz negribu. Vai – kāpēc tas ar mani notiek tagad, es gribēju vēlāk! Nē! Vienkārši izbaudi to, kas tajā mirklī tev tiek dots! SPēt priecāties pat konkrētā brīža dzīves situāciju – tā jau arī ir tā iedvesma.

Bet kā ar mūzām? Ir uzskats, ka māksliniekiem iedvesmu dod mūza.

Man pat ir viena tāda grafika ar nosaukumu Mūza tā arī neatnāca. Balts audekls un viss. Un apakšā paraksts!

Protams, arī sievietēm tajā visā ir nozīme. Nu, neaizmirsīsim arī par to higiēnu un smukajām drēbītēm un atvērumu pret informācijas mākoni. Bet vispār...

Tas ir medžik (magic – maģiski).

Iedvesma ir medžik?

Jā, visa tā lieta ap iedvesmu un tādām lietām. Tas ir medžiks, ko nevajag analizēt. Nevajag to mēģināt izskaidrot.

Esi kādreiz teicis – man nav iedvesmas?

Tai jābūt tādai idiotiskai sajūsmai, ja visu laiku esi iedvesmas pārpilns. Tas it tā, it kā tev visu laiku... nu, tu saprati, vai ne? Bet – kam tas ir izdevīgi? Ja tev visu laiku ir tā iedvesma, tu taču nevari novērtēt to kaifu, kad viņa tev ir.

Ja tu visu laiku esi iedvesmas stāvoklī, tas jau robežojas ar būšanu idiotam... Vajag starp tiem iedvesmas brīžiem arī pīppauzes uztaisīt! Bet shēmas un satura rādītāja iedvesmai nav – bezjēdzīgi! Var būt tā, ka tev gadu nav iedvesmas, bet pēc tam – ir un ir. Vienu dienu nav – pēc tam trīs iedvesmas pēc kārtas.

Vai mākslai vispār cilvēki ir jāiedvesmo?

Galvenais, lai cilvēki, skatoties, mākslu, pēc tam neiet uz ielām un nenogalina līdzcilvēkus. Nu ko vēl var gribēt?

Tev kādreiz bijusi vēlme iedvesmot cilvēkus ar savu mākslu?

Ar kādām tiesībām?! Vienkārši dari savu darbu – un viss. Ja kādam patīk – labi. Ja vienam no tūkstoša patīk mans zīmējums un pārējie tūkstoši nenogalinās nevienu – es savu esmu izpildījis. Ideāli! Ko vēl vairāk!

Vai iedvesmai ir kāds sakars ar alkoholu?

Nekāda īpaša sakara tur nav. Jā, ir brīži, kad alkohols var iedvesmot. Ir – ir, nav – nav. Paļauties uz to nevajadzētu!

Bet es gribētu pateikt pat ABSOLUT, kas man tikko iešāvās prātā. Saproti, mākslinieks grib būt absolūts visā: viņš grib būt absolūti talantīgs, absolūti izskatīgs... Un varbūt kādu ABSOLUT nosaukums arī vedina tiekties pēc absolūta. Varbūt ABSOLUT kādam arī palīdz kļūt absolūtam!

Seko līdzi ABSOLUT jaunumiem Facebook!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu