Slavenības par Lieldienu nozīmi un olām (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns

Šā gada Lieldienas bija necerēti siltas, saulainas un pavasarīgas, to novērtēja arī slavenības un labprāt padalījās savos svētku svinēšanas paradumos un neslēpa pat faktu, cik olas Lieldienās apēduši.

Foto: Facebook

Uzņēmēja Marika Ģederte Lieldienas parasti svin kopā ar ģimeni vai draugu lokā, turklāt šogad Lieldienās bija lieliski laika apstākļi, lai varētu visu dienu atrasties ārā un baudīt pavasari.

«Olas krāsoju pati, šogad tās tika vārītas mellenēs, upenēs, nātrēs, spinātos, bērzu lapās un pumpuros. Izmantoju dažādas sēkliņas, lapiņas un ziediņus. Ļoti radošs process, nekad nevar zināt, kas beigu beigās sanāks,» smaidot stāsta Marika.

Foto: facebook.com

Marika tieši Lieldienās olas ēd ar sāli un tikai šajos svētkos atļaujas apēst veselas četras olas. Uzņēmēja labprāt piedalās olu ripināšanas sacensībās un olu kaujās.

Foto: facebook.com

«Protams, katru gadu ir arī šūpošanās, tā ir viena no jaukākajām svētku tradīcijām,» skaidro Marika.

Foto: Edgars Kalmēns

Grupas «Dzelzs vilks» solists Juris Kaukulis Lieldienas katru gadu svin ģimenes lokā, jo Lieldienas dziedātāja izpratnē ir kopā būšanas mirklis ar ģimeni, kurš piepildīts kopīgām, ģimeniskām darbībām un domām.

«Man vienmēr ir licies dīvaini, ka Lieldienas katru gadu ir citā laikā, mēs it kā mēģinām bēgt no sniega, un bieži vien mums tas neizdodas. Atceros, ka olas ir bijis jāmeklē nevis zaļā zālītē, bet sniega kupenās,» smejas Juris.

Kaukuļa ģimene īpaši gatavojas svētkiem, tiek krāsotas olas un, kamēr bērni guļ, tās kopā ar šokolādes olām paslēptas dārzā, tad no rīta mazie ceļas un skrien olas lasīt savos groziņos. Vēlāk seko olu kaujas un olu ripināšanas sacensības, bet stiprākā ola tiek saglabāta līdz nākamajam gadam.

«Protams, šūpojos Lieldienās, man patīk šūpoties un Lieldienas ir svētki, kuros šūpošanās ir obligāta vajadzība, lai odi nekož visu vasaru,» nosaka Juris.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu