Mūzikls «Olīvija» pirmo reizi Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mūzikls «Olīvija» ir skanējis gan uz Lielbritānijas, gan uz ASV skatuvēm. Šogad pirmo reizi to redzēsim un dzirdēsim arī Rīgā! Ievērības cienīgs ir fakts, ka mūziklu iestudējuši nevis profesionāli mūziķi un aktieri, bet gan skolēni!

Rīgas Starptautiskās skolas audzēkņi jau no pērnā gada augusta ir cītīgi mācījušies mūzikla dziesmas un tekstus, kā arī iestudējuši horeogrāfiju, lai uz skatuves attēlotu Olīvijas likstu pilno ceļojumu no bāreņu nama Anglijas laukos līdz spožajām skatuves gaismām Londonas Koventgārdenā. Kas no tā visa ir iznācis? To ikviens interesents varēs noklausīties un noskatīties trīs aprīļa vakarus pēc kārtas - 27., 28. un 29. aprīlī plkst. 18:30 Rīgas Starptautiskajā skolā, Ķīpsalā, Zvejnieku ielā 12.

Mūzikla darbība noris 19. gadsimta Anglijā un stāsta par nabaga bārenes Olīvijas likteni, kura, pārciešot dzīves pabērna nedienas, izlauž sev ceļu līdz lielajai Londonas skatuvei un kļūst par zvaigzni! Mūzikla sižetiskā līnija ir aizgūta no Čārlza Dikensa romāna «Olivera Tvista piedzīvojumi» un Olīvija ir Olivera meitenes prototips. Tikai atšķirībā no Olivera, kurš aizbēgot no darba nama, pats pret savu gribu, nonāk Londonas noziedzīgajā pasaulē un kļūst par kabatzagļu bandas vadoni, Olīvijai smaida veiksme - pateicoties ceļā sastaptajiem draugiem, meitene sāk dziedāt muzikālajā šovā Koventgārdenā un piepilda savu sapni. Mūzikla tēli, ko Olīvija satiek savā ceļojumā, šķiet jau kaut kur redzēti – Ebenezers Skrūdžs, Šerloks Holms un Doktors Vatsons, Džordžs Bernhards Šovs, Elīza Dūlitla, Feidžins u.c. Līdzās redzamākajām tālaika Londonas slavenībām uz skatuves būs arī bāreņu koris no misis Mērdstonas bāreņu nama un Londonas ziedu tirgotājas. Mūzikla autors ir britu rakstieks un komponists Malkolms Sirkoms (Malcolm A. Sircom), kas pasaules slavu iemantojis radot skolu mūziklus. Latvijā tā vēl nav ierasta prakse, taču Eiropā un Amerikas Savienotajās valstīs skolas regulāri iestudē mūziklus. Malkolma Sirkoma kontā to ir ap desmit. Pateicoties viņa dzirkstošajam humoram un liriski melodiskajam muzikālajam pavadījumam, mūzikls kļūs par neaizmirstamu notikumu, kas uzrunās ikviena vecuma klausītāju.

Rīgas Starptautiskā skola ir dibināta 2001. gadā un nodrošina gan starptautiski akreditētu, gan Latvijas Izglītības Ministrijas akreditētu izglītību angļu valodā bērniem un skolēniem vecumā no 2 līdz 16 gadiem. Šogad skolā mācās 41 dažādu tautību bērni, no kuriem 65% ir ārvalstu pilsoņi, bet 35% - Latvijas iedzīvotāji.

Rīgas Starptautiskā skola ir Starptautiskā bakalaurāta pasaules skola (International Baccalaureate World School) un Kembridžas starptautiskais centrs (Cambridge International Centre). Sākumskolas skolēni mācās pēc starptautiskā bakalaurāta sākumskolas programmas (IBPYP). Pamatskolas skolēni (6., 7. un 8. klase) mācās pēc starptautiskās pamatskolas programmas (IMYC). Vidusskolai (9. un 10. klasei) RSS piedāvā Kembridžas IGCSE mācību programmu. Pašlaik Rīgas Starptautiskā skolā mācās gan mazuļi, gan skolēni līdz pat 10. klasei, turklāt šogad augustā ir paredzēts uzsākt mācības arī 11. klasē, savukārt nākamā gada augustā — 12. klasē. Tiek plānots, ka 11. un 12. klases skolēniem būs iespēja izvēlēties tos mācību priekšmetus, kas vairāk atbilst to interesēm, spējām un nākotnes studiju plāniem. Ir paredzēta iespēja apgūt vai nu Kembridžas A Level programmu, vai Starptautiskā baklaurāta IB Diploma programmu.

Salīdzinot tradicionālo skolu mācību programmas ar Rīgas Starptautiskajā skolā piedāvātajām, būtiskākā atšķirība ir tā, ka tās piedāvā citādu pieeju mācību priekšmetiem. Proti, skolēni mācās nevis katru priekšmetu atsevišķi, bet gan mācību vielu apgūst sadalītu pa atsevišķām, multidisciplinārām tēmām, kurās ir integrēti visi mācību priekšmeti, viens otru papildinot. Šāda pieeja ļauj skolēniem jau agrīnajās klasēs labāk izprast, ka visi mācību priekšmeti ir saistīti un, ka arī pasaulē viss ir savstarpēji saistīts un integrēts. Skolā liels uzsvars tiek likts uz individuālu pieeju mācību procesā, ņemot vērā katra audzēkņa zināšanu līmeni un spējas. Skolotāji ne tikai vada stundas un māca jauno vielu, bet arī atbalsta un mudina skolēnus izzināt sakarības, kā arī pašiem uzdot jautājumus un rast atbildes. Skolēni ir aktīvi mācību procesa dalībnieki. Tie regulāri izstrādā dažādus projektus, ko prezentē gan klasei, gan visai skolai.

Visa mācību gada laikā skolā tiek rīkoti dažādi pasākumi. Šogad pirmo reizi tika organizēta Zinātnes un tehnoloģiju nedēļa. Tās ietvaros skolēni veica dažādus eksperimentus, izzināja lietu dabu un atklāja zinātnes noslēpumus. Ik gadu notiek arī grāmatu varoņu parāde un diennakts lasīšanas maratons, kam ikviens var sekot līzi facebook vietnē. Neiztrūkstošs skolas notikums ir ikgadējā Starptautiskā diena, kurā tiek svinēta gan tautību dažādība, gan līdzība. Notiek nāciju parāde, koncerts un katra valsts prezentē ko īpašu – nacionālo ēdienu, kultūras tradīcijas utt. Tomēr galvenā ideja ir tā, ka mēs visi esam atbildīgi pasaules pilsoņi, kam aktīvi jāsadarbojas, lai padarītu planētu par labāku mājvietu nākamajām paaudzēm. Lai gan skolā mācās jau 41 nācijas pārstāvis, katru gadu tiek atzīmēts arī 18. novembris – Latvijas valsts proklamēšanas gadadiena. Tad visi skolēni dzied latviešu dziesmas, dejo tautas dejas un iet rotaļās. Katram ir svarīgi apzināties savu izcelsmi, taču būtiski ir arī saprast un cienīt uzņēmējvalsts vēsturi un kultūru, lai apzinātos sevi kā globālās kopienas locekli.

Mācību procesā piedalās arī vecāki. Divas reizes gadā vecākus aicina uz skolu, kur tie kopā ar savu bērnu iepazīstas ar pusgada laikā iemācīto. Tas ļauj vecākiem regulāri izsekot sava bērna mācību progresam, bet skolēniem – prezentēt savu individuālo mācību ceļojumu.

Rīgas Starptautiskā skola piedāvā arī plašu pēcskolas aktivitāšu spektru – gan sporta, gan mūzikas, gan mākslas nodarbība, gan dažādas svešvalodas. Skolā šogad ir nodarbināti pasniedzēji no 11 dažādām pasaules valstīm. Lielākajai daļai skolotāju angļu valoda ir dzimtā.

Rīgas Starptautiskās skolas audzēkņiem visa gada garumā ir iespēja piedalīties mūzikas programmā. Skolēni var izvēlēties apgūt kāda mūzikas instrumenta spēli un vienreiz nedēļā apmeklēt mūzikas stundu pie labākajiem Latvijas mūziķiem. Katra pusgada beigās skolēni sniedz koncertu, lai ar savu sniegumu iepriecinātu vecākus un skolotājus.

Skolai ir aktīva loma arī dažādu sociālo projektu īstenošanā. Piemēram, šogad uzsākta sadarbība ar Juglas vidusskolu. Rīgas Starptautiskās skolas skolēni saziedoja grāmatas angļu valodā, lai papildinātu Juglas vidusskolas bibliotēku. Skolēni regulāri apmeklē arī bērnu namus un veco ļaužu pansionātus, kuros gan sniedz koncertus, gan arī piedāvā materiālu atbalstu. Svarīgi ir būt aktīviem kopienas locekļiem un sniegt atbalstu arī ārpus skolas sienām.

«Olīvija» ir Rīgas Starptautiskās skolas pirmais mūzikls. Laipni aicināts ikviens mūzikas draugs! Biļetes cena 7 EUR. Vairāk informācijas skatiet www.isriga.lv.

Copyright - Anita Austvika, Rareflower Photography

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu