Stūra mājā maijā būs skatāma Kārļa Tola monizrāde «Nakts pēc kāzām»

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Stūra mājā maijā būs skatāma Kārļa Tola monizrāde «Nakts pēc kāzām», informē Latvijas Okupācijas muzejā. Tā būs Latvijas Kultūras akadēmijas 4. kursa studenta Tola diplomdarbs, kura pamatā ir poļu rakstnieka Leona Januša Višņevska 2011. gadā izdotā luga «Nakts pēc kāzām». Pirmizrāde plānota 1. maijā.

Iestudējumā atainotie notikumi risinājušies pirms 70 gadiem Berlīnē, Hitlera bunkurā, 1945. gada 1. maijā. Izrāde atklāj neiepazītas vēstures šķautnes, kas Latvijas publikai var šķist šokējošas un tomēr palīdz labāk izprast cēloņus, parāda, kā fanātisms pārveido cilvēka psihi un pie kā tas var novest. Lugā aprakstītā situācija ir vēsturiska realitāte. Tā uzrakstīta kā monologs, un tajā attēlots, ko nodara akla fanātiska ticība idejai, kā idejas, kas sākotnēji izskatās ideālas un aizrauj sabiedrību, var tikt deformētas līdz pilnīgai pašiznīcībai to pašu ideālo ideju vārdā.

Galvenā varone ir vēsturiska persona - Magda Gēbelsa (1901-1945), kas bija nacistiskās Vācijas propagandas ministra Jozefa Gēbelsa sieva. Pavadot savas dzīves pēdējās dienas pazemes bunkurā, Berlīnes centrā, viņa reflektē par aizvadīto dzīvi, nezūdošajiem ideāliem un savu bērnu nāvi, brīdī, pirms pati ir gatava krist mūžībā kopā ar vienu no nežēlīgākajiem režīmiem pasaules vēsturē.

Izrādes skaņu partitūru veido jaunais komponists Jēkabs Jančevskis, par gaismām atbild gaismu mākslinieks Rūdolfs Kugrēns.

Biļetes uz iestudējumu iespējams iegādāties «Biļešu paradīzes» tīklā. Izrādes anotācijā norādīts, ka tā nav ieteicama cilvēkiem ar vājiem nerviem un grūtniecēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu