Demiens Hērsts izdos «radikālu» autobiogrāfiju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu mākslinieks Demjens Hērsts (Damien Hirst) gatavojas izdot autobiogrāfiju, kas ļaus lasītājiem ielūkoties britu mūsdienu mākslas pasaulē. Līdsā dzimušais Hērsts ir bagātais no patlaban dzīvojošajiem britu māksliniekiem. Viņa bagātība ir aptuveni 215 miljoni sterliņu mārciņu (260 miljoni eiro), liecina laikraksta «The Sunday Times» ikgadējais bagātnieku saraksts.

Izdevniecība «Penguin Books» sola, ka grāmata būs sarakstīta tikpat «radikālā» manierē kā dziedātāja Moriseja pērn iznākusī autobiogrāfija.

Hērsta grāmatas tapšanā piedalīsies žurnālists Džeimss Fokss, kurš palīdzējis sarakstīt roka leģendu «The Rolling Stones» ģitārista Kīta Ričardsa memuārus.

Hērsts bija viens no britu jauno mākslinieku kustības dibinātājiem. Tajā darbojās arī Treisija Emina, Sāra Lukasa un Marks Valingers.

Daudzi no viņiem 80. gados studēja Goldsmita koledžā Londonā. Jauno mākslinieku pirmā nopietnā izstāde norisinājās noliktavā un piesaistīja vairākus ietekmīgus mākslas kolekcionārus. Viņu vidū bija Čārlzs Sāči, kurš vēlāk kļuva par aktīvu Hērsta atbalstītāju.

Hērsta darbi, piemēram, formaldehīdā saglabāta aita un haizivs, šokējuši sabiedrību.

«Hērsts uzauga diezgan nelabvēlīgā vidē. Viņa māte, viņš pats un draugi, no kuriem daudzi kļuva par māksliniekiem, pusi savas dienas ielauzās svešās mājās, zaga un vadīja kriminālu dzīvesveidu, bet pārējā laikā aizrāvās ar mākslu. Tas sākās jau ļoti agrā vecumā,» sacīja Fokss. «Man likās fascinējoši un aizkustinoši, ka viņi nezaudēja saikni ar mākslas pasauli. Bezbailīgais Demiens, viņa pretošanās autoritātēm, ticība, ka nekas nav neiespējams, un noteikumu pārkāpšana. Tas ļoti lielā mērā nāk no viņa bērnības.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu