Kā Latvijā pazīstami cilvēki svin Lieldienas?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Par spīti aukstumam un sniegam dažās Latvijas vietās ir pienākušas Lieldienas. Daudzi tās svin reliģiskā ceļā, daudziem ir beidzies gavēnis, bet daudziem Lieldienas asociējas ar olu krāsošanu, pūpoliem un šūpošanos. Ko Lieldienas nozīmē Latvijā pazīstamām personām?

Foto: Nauris Garkaklis

Māksliniekam Kašeram Lieldienas dalās divās daļās – oficiālajās un neoficiālajās Lieldienās!

«Savās oficiālajās Lieldienās es vienmēr dodos uz baznīcu, kādu koncertu un cenšos būt kopā ar saviem tuvajiem,» atklāj Kašers.

Neoficiālajās Lieldienās mākslinieks šūpojas, rīko olu cīņas, krāso olas un piedalās ripināšanas sacensībās.

«Pēdējos gados par tradīciju ir kļuvusi arī šokolādes olu paslēpšana pagalmā. Lieldienu rītā paši mazākie dodas olas uzmeklēt, kamēr es priekā smaidu un vēroju superīgās emocijas,» smejas Kašers.

Tāpat arī pārēšanās jau ir kļuvusi par Lieldienu tradīciju.

Foto: Nauris Garkaklis

Iveta Baumane, kuru iepazinām, gan pateicoties televīzijas šovam «Dziedošās ģimenes», gan dziedātājas dalībai grupā «ElektroFolk», Lieldienās parasti koncertē un tad dzied Lieldienu dziesmas.

«Vakaru pirms Lieldienām krāsojam olas sīpolu mizās, bet tagad, kad mūsu ģimenē ir ienācis māsas vīrs, kurš ir horvāts, viņš mums ir iemācījis krāsot olas jaunā tehnikā ar sveķiem. Olas uzreiz sanāk ļoti krāšņas,» atklāj Iveta.

Lieldienās ģimene obligāti apciemo vecmāmiņu, pie vecmāmiņas laukos joprojām ir saglabājušās vectēva ozolā iekārtās šūpoles, tās tur stāv jau no Ivetas bērnu dienām.

Foto: facebook.com

Skaistuma konkursu rīkotāja, deju pasniedzēja Liene Skulme šogad svinēs citādākas Lieldienas, jo tās tiks apvienotas ar viņas dzimšanas dienu, tā ka būs arī torte ar daudzām svecītēm.

«Mēs esam ģimene, kas vienmēr svin svētkus un ievēro tradīcijas. Olas krāsojam (iesaiņojam) jau iepriekšējā vakarā, jo to ir ļoti daudz, tad ieliekam ledusskapī uz nakti un nākamajā rītā vārām. Tās vienmēr tiek krāsotas sīpolu mizās, izmantojot dažādus dabas dotus materiālus. Atbalstām latviešu tradīcijas, jo mums nepatīk izmantot sintētiskās krāsas. Dažkārt es mēdzu nokrāsot neietītu olu sīpolu mizās un ar adatu iegravēt uz tās kādu īpašu zīmējumu,» atklāj Liene.

Lienes ģimenē Lieldienu rītā ir īpašas svētku brokastis, kad, protams, visi sitas ar olām un noskaidro olu cīņu uzvarētāju. Olas tiek ēstas daudz un vienmēr ar sāli, lai nākamo gadu nemelotu.

«Vēl bērni mēdz šūpoties, lai visu gadu nekostu odi. Ja ir iespēja, šūpojos arī es pati. Pats svarīgākais notikums mūsmājās ir Lieldienu zaķa gaidīšana, jo viņš pa nakti bērniem atnes un pie gultas noliek dāvaniņas. Tad nu visiem liela interese, kas kuram atnests un cik labi kurš uzvedies. Mazie bērni stāsta, ka iepriekšējā vakarā redzējuši zaķi pie loga un viņam bijušas sarkanas ausis. Laikam nosalis. Parasti valda liela jautrība, un visur dzirdami smiekli,» smaida Liene.

Foto: Nauris Garkaklis

Fotogrāfs un šova «Dejo ar zvaigzni» dalībnieks Aleksandrs Sokolovs svin nevis kalendāra datumus, bet reālus panākumus.

«Tāpēc Lieldienas, Ziemassvētki un dzimšanas dienas mani neinteresē. Iespējams, ka man būs savi bērni, tad situācija mainīsies,» tā Sokolovs.

Fotogrāfs zina, ka bērniem ļoti patīk piedzīvojumi, kuri saistīti ar dažādiem svētkiem.

Foto: Facebook

Dziedātāja Jenny May Lieldienas svin līdzīgi kā daudzas Latvijas ģimenes. Viena no dziedātājas ģimenes tradīcijām ir olu slēpšana un skatīšanās, kā viņas meitiņa Sāra ar savu māsīcu meklē olas.

«Vēlāk seko olu kaujas un olu ēšana, protams, arī šūpošanās. Par svarīgāko tradīciju uztveru baznīcas apmeklējumu. Šie ir reliģiski svētki, un svarīgi ir izprast, ko tad mēs īsti svinam. Šogad man bija liels pagodinājums uzstāties dievkalpojumā. Jutos pavisam citādi nekā citos koncertos. Īpaša svētku sajūta,» atklāj Jenny May.

Māksliniece arī ir ievērojusi gavēni, atteikusies no dažādiem saviem netikumiem jeb citiem vārdiem sakot - restartējusi savu ķermeni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu