Kultūras nozares pārstāvji lielākoties apmierināti ar «Rīgas 2014» ieskaņas pasākumiem (7)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas koncertā «Rīga dimd!» mākslinieku uzstāšanās bija lieliska, vērtēja komponists Raimonds Pauls.

Pauls uzsvēra, ka var diskutēt par to, kā mūziķu uzstāšanās bija sakārtota, bet mākslinieciskais sniegums bijis lielisks. Viņaprāt, koncertā «Rīga dimd'!» bijuši labi un pat izcili mūziķi. Pauls uzteica operas solistu Aleksandra Antoņenko, Egila Siliņa, kā arī Elīnas Šimkus sniegumu, kā arī kori «Kamēr...» un pārējos korus, kas piedalījās koncertā.

Pauls atzina, ka liela problēma ir tas, ka Rīgā nav koncertzāles

, kurā varētu notikt šāds koncerts. Viņš stāstīja, ka «Arēnā Rīga» iepriekšējā vakarā noticis hokejs, tad nākamajā dienā koncerts un pēc tam atkal hokejs. Tas nav normāli, teica Pauls.

Maestro aizņemtības dēļ nav varējis apmeklēt citus «Rīgas 2014» atklāšanas pasākumus.

Mākslinieks Aleksejs Naumovs uzskata, ka daudzi «Rīgas 2014» atklāšanas pasākumi bija kvalitatīvi. Naumovs stāstīja, ka izstādē «1914» tēma ir labi pasniegta. Mākslinieka skatienu piesaistījis tas, ka izstādītie mākslas darbi, lai gan gleznoti dažādos mākslas stilos, bijuši ļoti līdzīgi. Naumovs norādīja arī uz Kristiana Boltanska izstādi «Sirdspuksti». Veiksmīga esot ne tikai izstāde, bet arī mākslinieka lekcija Latvijas Mākslas akadēmijā.

Naumovu līdz galam nav pārliecinājusi opera «Rienci.

Triumfs un sakāve» un tās scenārijs, tomēr pasākumā bijusi laba atmosfēra, jo klāt bijuši daudzi kultūras cilvēki.

Naumovs atzina, ka arī

«Grāmatu ķēde» bija iespaidīga. Viņam bijis lepnums par to, ka «mēs tomēr esam spēcīgi».

Naumovs stāstīja, ka pats akcijā nepiedalījās, bet, skatoties no malas, akcija viņam atgādinājusi barikādes vai Baltijas ceļu, kur arī bijusi kopības sajūta.

Rakstniekam Jānim Jurkānam par «Rīgas 2014» atklāšanas pasākumiem bijušas dalītas jūtas. Pasākumi izskatījās labi un tos atspoguļoja arī citur Eiropā - viss notika kā vajadzīgs, stāstīja Jurkāns. Viņš atzina, ka no ārpuses protam sevi parādīt skaisti. Rakstnieks norādīja, ka tajā pašā laikā valstī ir nesakārtotība un vienaldzība, politiskā jezga, kas visu bojā.

Jurkāns bijis pārsteigts par to, ka «Grāmatu draugu ķēdē» piedalījušies tik daudz dalībnieku. Viņš pauda, ka cilvēkiem, acīmredzot, ir vajadzīga vienotība, jo viņi nejūtas vienoti. Jurkāns to skaidroja kā pretspēli tam, kas redzams apkārt.

Jau ziņots, ka Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu atklāja ar vērienīgiem pasākumiem pagājušajā nedēļas nogalē no 17. līdz 19.janvārim.

Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu atklāja Riharda Vāgnera opuss tēlos «Rienci. Triumfs un sakāve» Latvijas Nacionālajā operā. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē «Arsenāls» atklāja izstādi par Pirmo pasaules karu «1914» un Kristiana Boltanska izstādi «Sirdspuksti». «Rīgas 2014» atklāšanas centrālais notikums bija «Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde», kur no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas tika padotas grāmatas uz «Gaismas pili» Daugavas otrajā pusē. «Arēnā Rīga» notika vērienīgs koncerts «Rīga dimd!», kurā piedalījās Latvijas akadēmiskās, tautas un popmūzikas mākslinieki.

«Rīgu 2014» atklāja arī Pasaules uguns skulptūru festivāls, Gaismas parāde ar gaismas figūrām un muzikāls gaismas uzvedums. Paralēli dažādi pasākumi notika arī Rīgas Centrāltirgū un Rīgas Starptautiskajā autoostā.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu