Ceļvedis: Ziemas saulgrieži, filmas un koncerti (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šajā nedēļas nogalē oficiāli iestājas ziema, un latvieši jau izsenis svinējuši ziemas saulgriežus. Puzuru darināšana, bluķa vilkšana - tās ir tikai dažas no senlatviešu tradīcijām, ko varam piekopt arī mūsdienās. Paralēli kristīgā pasaaule, īpaši katoļi, atzīmē ceturto adventi - Jēzus Kristus gaidīšanas dienu. Notiek daudzi garīgās mūzikas koncerti un pasākumi. Protams, arī kinoteātros ir vairākas jaunas filmas. Lūk, īsumā TVNET brīvdienu ceļvedis.

Bluķa vilkšana

Ziemas saulgriežiem, kad diena ir visīsākā un nakts visgarākā, Latvijā ir ļoti senas tradīcijas, un tās tiek turpinātas arī mūsdienās. Dienu pirms ziemas saulgriežiem parasti notiek tā saucamais bluķa vakars, kad, iesietu virvē un dziesmām skanot, to velk ap dzīvojamām mājām un saimniecības ēkām trīs reizes. Pēc tam bluķis tiek iemests ugunskurā, lai sadegtu kopā ar visām nelaimēm un lai tā vietā nāktu jauns gads ar sauli. Atšķirībā no citiem svētkiem, kam ir tendence komercializēties, lai kārtīgi atzīmētu ziemas saulgriežus, nav nepieciešami lieli izdevumi.

Arī piektdien, plkst.18 Rātslaukumā notiks Bluķa vakars. Pasākumā notiks bluķa vilkšana pa Vecrīgas ielām un laukumiem, noslēgumā bluķi sadedzinot. Bluķa vilkšana sāksies un noslēgsies Rātslaukumā. Pēc bluķa vilkšanas kopā tik svinēti Ziemassvētki kopā ar Rīgas folkloras kopām «Grodi», «Garataka», «Skandinieki», «Budēļi», «Berendejka», «Iļjinskaja pjatņica», «Rija», «Rīgas danču klubs» un Katlakalna folkloras kopu «Rāmupe».

Turpinās «Jarmarka» un tiks atklāta izstāde «Rudens 2013. Nākotne sākas šodien»

Mākslas baudītāji var turpināt līdz 30. decembrim apmeklēt Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) 11.gadu pēc kārtas notiekošo izstādi, gadatirgu «Jarmarka». Šogad «Jarmarkas» devīze ir «Atrodi dārgumus», pasākumu pielīdzinot lielai dārgumu krātuvei, kurā katrs var atrast ko īpašu.

Savukārt piektdien, turpinot tradīciju, divās norises vietās - Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā un LMS radošajā mītnē «Kombināts Māksla» - tiks atklāta 38. ikgadējā vizuālās mākslas izstāde «Rudens». Atklāšana LMS galerijā 11.novembra krastmalā notiks plkst.17, bet LMS radošajā mītnē «Kombināts Māksla» Gaujas ielā 5 - plkst.20. Šī gada apakštēma izstādei ir «Nākotne sākas šodien», kur izstādē eksponēto darbu autori aicināti interpretēt šodienu, lai formulētu vīziju rītdienai.

Kopumā būs iespēja apskatīt 95 darbus, kur pārstāvēti glezniecības, tēlniecības, foto mākslas, instalācijas un citi mākslas veidi. Izstādītie darbi ir tapuši laika periodā no 2012. līdz 2013.gadam, un tos radījuši vairāk kā 50 autori.

Pirms rekonstrukcijas bez maksas varēs apmeklēt Rakstniecības un mūzikas muzeju

Piektdien un sestdien, Rakstniecības un mūzikas muzejs saviem apmeklētājiem dāvina bezmaksas ieeju visās muzeja izstādēs. Šīs ir pēdējās dienas, kad iespējams apskatīties izstādi "Sadzejotā valsts" un muzeja pastāvīgo ekspozīciju, jo gaidāmās ēkas rekonstrukcijas dēļ muzejs 2014.gada pavasarī pārcelsies uz pagaidu telpām, un jauno ekspozīciju plānots atklāt 2016.gadā. Izstāde "Sadzejotā valsts" ir īpašs muzeja veltījums Latvijas Republikai 95. gadadienā. Izstāde vēsta par rakstniecības īpašo lomu Latvijas valsts tapšanā un izveidē, dažādos laikos uzturot valstiskuma apziņu.

Foto: publicitātes

No piektdienas Dailes teātrī gaidāms "Vecgada koncerts kūrmājā". Dailes teātra tradicionālais Ziemassvētku koncerts šogad būs pavisam netradicionāls. Tas pārtapis par ēverģēlīgu Vecgada koncertu, kurā aktieri Dailes teātra kūrmājā mēģinās cīnīties ar lomām, kas viņus vajā jau daudzus gadus. Šī ir pēdējā iespēja noklausīties latviešu dziesmas par latiem - uzvedumā skanēs populāras latviešu estrādes melodijas.

Foto: LETA

Piektdien Rīgas Centrāltirgū notiks Ziemassvētku sagaidīšana ar muzikāliem priekšnesumiem un radošajām darbnīcām. Sakņu paviljonā plkst.11 pasākumu ieskandinās "Vecpilsētas dziedātāji". Bērniem būs iespēja satikt Ziemassvētku vecīti, noskaitīt dzejoli un pačukstēt savas dāvanu vēlmes, kā arī kopā ar rūķiem iesaistīties radošajās darbnīcās Sakņu paviljonā no plkst.12 līdz plkst.15. Sakņu paviljona tirgotājus un pircējus iepriecinās ģitāristi Rihards Lībietis un Gints Smukais, kā arī jauniešu centra Gospeļkoris.

Gaļas paviljonu no plkst.12 līdz plkst.14 pieskandēs saksofona skaņas Vadima Burlakova vadībā. Savukārt plkst.12 Nēģu laukumā pie eglītes būs iespēja Ziemassvētku mūzikas pavadībā sildīties pie ugunskura un baudīt siltus dzērienus. Piena paviljonā no plkst.12 līdz plkst.13 ģitāru un dūdas spēlēs Kārlis Jirgens un Jekaterīna Gregoriova.

Rīgas cirkā sāksies Ziemassvētku cirka programma

Rīgas Cirks
Rīgas Cirks Foto: publicitātes

SESTDIEN

Rīgā uzstāsies Ziemassvētku ledus šovs «Riekstkodis - XXI gadsimts»

21. decembrī uz Arēna Rīga ledus norisināsies brīnumainais Igora Bobrina Ledus miniatūru teātra ledus šovs «Riekstkodis - XXI gadsimts». Pirmssvētku izrāde ar Pētera Čaikovska mūziku veidota pēc leģendārās Ernsta Teodora Amadeja Hofmaņa pasakas motīviem.

Eksperimenti un zili brīnumi Kalnciema kvartālā

Zinātnes centri «Zinoo», «Zili brīnumi» un Kalnciema kvartāls aicina uz kopīgas un izklaidējošas mācīšanās pasākumu ģimenēm un bērniem! Nodarbības palīdzēs vairāk izprast pasauli mums apkārt un pašiem sevi. Zinātne mums saka – kamēr esam zinātkāri un mums ir interesanti, mēs nenovecojam! Ķīmijas eksperimentu šovs ar «Ziliem brīnumiem». 21.12.2013. plkst. 11. Kalnciema kvartāla Vīnu veikala zālē, Kalnciema ielā 35, Rīgā

Auditorija: 4 - 12 gadus veci bērni

Koncerti

Lauris Reiniks Ziemassvētkos

Lauris Reiniks, kurš steidz apceļot Latviju vēl pirms Ziemassvētku vecīša, tuvojas jaunā DVD «Lauris Reiniks Ziemassvētkos» prezentācijas koncertturnejas noslēgumam. Piektdien, 20. decembrī, Lauris uzstāsies Ventspils Teātra namā «Jūras vārti», bet svētdien, 22. decembrī, sniegs divus koncertus Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē, kur nopērkamas vairs tikai pēdējās papildbiļetes.

Kora «Sõla» netveramie, bet sajūtamie 15

Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris «Sõla» ielūdz uz koncertu «Stihiju spēles», kas notiks 21. decembrī plkst.19 LU Lielajā aulā. Tas būs kora 15 gadu jubilejas koncerts, kurā skanēs astoņu komponistu jaundarbi par stihiju tēmu un Uģa Prauliņas «Odi et Amo». Jubilejas jaundarbu koncepcijas pamatā bija stihijas - uguns, ūdens, zeme un gaiss. Korim «Sõla» savus darbu uzrakstījuši komponisti Selga Mence, Santa Ratniece, Indra Riše, Evija Skuķe, Mārtiņš Brauns, Andris Dzenītis, Jēkabs Jančevskis un Arturs Maskats.

Astronomiskās ziemas sākumu sagaidīs koncertā «Ziema»

Astronomiskās ziemas sākumā, 21.decembrī plkst.19.11, Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā notiks koncerts «Ziema». Koncertā piedalīsies jauniešu koris «Maska» ar diriģentu Jāni Ozolu. Korim pievienosies koklētāju ansamblis «Balti» un solisti Ieva Kerēvica un Jānis Strazdiņš, veidojot jaunu kora un instrumentālās mūzikas skanējumu. Tas atklāsies īpaši šim sastāvam radītā oriģinālmūzikā - «Latvian Voices» mākslinieciskās vadītājas Lauras Jēkabsones skaņdarbā «Advent Story».

Jānis Ozols
Jānis Ozols Foto: Evija Trifanova / LETA

Ziemas saulgriežus varēs svinēt kopā ar grupu «Iļģi»

21.decembrī plkst.18 kultūras centrā «Iļģuciems» uzstāsies grupa «Iļģi». Koncerts būšot prieka un enerģijas pilna latviešu tautas svētku tradicionāla svinēšana. Tas iecerēts kā sarīkojums divās daļās.

Pirmajā daļā, piedaloties «Iļģu» pilnam sastāvam un viesmāksliniecei Zanei Šmitei, tiks spēlētas un dziedātas Ziemassvētku dziesmas - latviešu tautasdziesmu aranžējumi, kā arī grupas «Iļģi» oriģinālmūzika. Šī programma ir izstrādāta un noslīpēta gadu gaitā, tā iemūžināta arī albumā «Totari», kas tika laists klajā pirms astoņiem gadiem.

Otrajā daļā paredzēta danču programma - latviešu un kaimiņtautu deju spēlēšana un mācīšana, piedaloties «Rīgas Danču kluba» dalībniekiem, kuri svētku svinēšanā iesaistīs arī koncerta apmeklētājus.

Sāks koncertu ciklu «Inese Galante un draugi»

Sākot jaunu koncertu ciklu «Inese Galante un draugi», sestdien, 21.decembrī, plkst.19, Rīgas Domā notiks koncerts «Ziemassvētku prelūdija». Koncertu cikls «Inese Galante un draugi» turpināsies nākamajā gadā ar koncertu sēriju Latvijas pilsētās. Uz koncertiem Inese Galante aicinās savus draugus - mūziķus gan no Latvijas, gan citām valstīm, kā arī jaunos talantus.

SVĒTDIEN

«Sniegbaltītes Ziemassvētki»

«Latvijas Koncerti» aicina mazos klausītājus uz koncertuzvedumu «Sniegbaltītes Ziemassvētki» 21.decembrī plkst. 12 Jelgavas kultūras namā un plkst. 18 Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis».

Jauniešu kora «Balsis» svētku koncerti

Ziemassvētku laikā uz saviem ikgadējiem koncertiem Anglikāņu Svētā Pestītāja baznīcā aicina jauniešu koris «Balsis». Koncerti notiks 22.decembrī un 23.decembrī plkst.20, 25.decembrī plkst.23.

Jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Ints Teterovskis
Jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Ints Teterovskis Foto: Evija Trifanova / LETA

Rīgā notiks veco un mīļo mantu tirdziņš «Open Air Vintage»

Svētdien, 22. decembrī, restaurētā koka namā Koka Rīga pircējus gaidīs Open Air Vintage Ziemassvētku tirdziņš - iespēja tikt pie unikālām veco laiku lietām un arī pie tirgotāju pašu darinātiem smalkumiem.

KINOTEĀTROS

No piektdienas, 20.decembra, kinoteātra «Splendid Palace» repertuārā viena no šā gada visaugstāk novērtētajām Eiropas filmām – beļģu drāma «Pārrautais aplis» («The Broken Circle Breakdown», rež. Felix van Groeningen, 2012).

20. decembrī Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt dienvidkorejiešu kulta režisora Cžun-ho Bona (Joon-ho Bong) fantastikas trilleri «Caur sniegiem» («Snowpiercer»). Filma uzņemta pēc franču grafiskās noveles «Le Transperceneige» motīviem, un galvenās lomas tajā izpilda tādas zvaigznes kā Kriss Evanss («Kapteinis Amerika», «Atriebēji», «Fantastiskais četrinieks»), Tilda Svintone («Maikls Kleitons», «Sadedzināt pēc izlasīšanas», «Mēnesgaismas karaļvalsts»), Eds Harriss («Trūmena šovs», «Apollo 13», «Stundas»), Džons Hērts («Svešais», «Ellespuika») un citi.

PAR VĒL CITĀM IZKLAIDES IESPĒJĀM VAR UZZINĀT TVNET PASĀKUMU AFIŠĀ UN NOTIKUMU SADAĻĀ. IKVIENS AICINĀTS KOMENTĀROS IETEIKT VĒL KĀDU PASĀKUMU, KONCERTU VAI IZRĀDI ŠAJĀ NEDĒĻAS NOGALĒ!

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu