Skrastiņš: Aktiera profesija ir atbildīga saruna ar skatītāju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kolēģiem būtu jāatceras, ka aktiera profesija ir atbildīga saruna ar skatītāju, šodien, saņemot «Spēlmaņu nakts 2013» balvu kā gada labākais aktieris par Semjona Semjonoviča Podsekaļņikova lomu izrādē «Finita la comedia!», Dailes teātrī sacīja Artūrs Skrastiņš.

Savukārt Valmieras Drāmas teātra aktrise, kas gada labākās aktrises balvas ieguva par tēlojumu izrādē «Raudupiete» un izrādē «Klaidoņa lūgšana», akcentēja sadarbības nozīmi starp kolēģiem. «Es vairākas reizes pārdomāju savu runu un nospriedu, ka izmantošu iespēju pateikt visiem paldies, jo esmu to pelnījusi,» sacīja Vāne, personīgi uzrunājot cilvēkus, kas bijuši viņai līdzās.

Sumināts tika arī režisors Konstantīns Bogomolovs un viņa iestudētā Liepājas teātra izrāde «Stavangera».

«Bogomolovs patlaban ir Varšavā, bet, ja viņš stāvētu te, tad noteikti sacītu labus vārdus par Latvijas teātri un Liepājas teātri, jo viņš daudzreiz ir sacījis, cik labi te jūtas,» saņemot balvu, sacīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Toties Bogomolova iestudējums tika apbalvots kā gada izrāde. «Ja Liepājas teātris iestudēs vēl kādu izrādi, kas būs piemērota demonstrēšanai «Zirgu pastā», un tā nebūs tik «tumša», tad teātris to varēs te izrādīt, nemaksājot īres maksu,» sacīja Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, pasniedzot apbalvojumu izrādes «Stavangera» kolektīvam.

Kaut arī «Spēlmaņu nakts 2013» laureātu apbalvošanas ceremonija bija iecerēta latviešu dramaturga Rūdolfa Blaumaņa 150 gadu jubilejas zīmē, kā novēroja aģentūra LETA, to caurvija vairāki traģiski notikumi. Ceremonija sākās ar klusuma brīdi, pieminot 54 Zolitūdes traģēdijā bojā gājušos cilvēkus, kā arī nesen mūžībā aizgājušo Dailes teātra aktieri Hariju Spanovski.

Aktierim par tēlojumu izrādē «Eņģeļi Amerikā» Dailes teātrī piešķirto balvu kā labākajam otrā plāna aktierim saņemt bija ieradusies nelaiķa māte Inta Spanovska.

«Viņš vienmēr lepojās ar savu mammu. [..] Bet toreiz, kad pēc koncerta slims brauca no Kuldīgas, viņš man jautāja: «Mamma, vai tu lepojies ar mani?» Es lepojos ar tevi, dēliņ,» saņemot balvu, sacīja aktiera māte.

Tāpat «Spēlmaņu nakts» apbalvošanas ceremonijā tika uzsvērta arvien pieaugošā neatkarīgo teātru nozīme Latvijas teātra dzīvē un to spēja radīt kvalitatīvus, atzinīgi vērtējamus iestudējumus.

Savukārt Inga Gaile, saņemot Latvijas Dramaturgu ģildes specbalvu «Pazudušais dēls» par lugu «Mūsu Silvija debesīs», kā arī «Dirty Deal Teatro» dramaturgs Jānis Balodis, saņemot žūrijas specbalvu par pilsonisko atbildību un spēju pārvērst valdības dokumentu atraktīvā izrādē «Nacionālais attīstības plāns», norādīja uz esošo situāciju, ka dramaturgiem netiek piešķirta atsevišķa nominācija. «Es labprātāk būtu saņēmis šo balvu kā gada dramaturgs,» sacīja Balodis, toties Gaile situāciju raksturoja kā līdzību ar ģimeni, kurā bērns - dramaturgs netiek uzņemts.

Jau ziņots, ka šogad teātra balvas «Spēlmaņu nakts» laureāti ir aktieris Skrastiņš, aktrise Vāne, režisors Bogomolovs un viņa iestudētā Liepājas teātra izrāde «Stavangera».

Skrastiņam piešķirta balva par tēlojumu Dailes teātra izrādē «Finita La Comedia», Vānei - par tēlojumu izrādē «Raudupiete» un izrādē «Klaidoņa lūgšana», bet Bogomolovam - par izrādi Liepājas teātrī «Stavangera», kas arī atzīta par gada izrādi, informē Latvijas Teātra darbinieku savienība.

Kā labākajam otrā plāna aktierim «Spēlmaņu nakts» balva tika piešķirta nesen aizsaulē aizgājušajam Dailes teātra aktierim Spanovskim par tēlojumu izrādē «Eņģeļi Amerikā» Dailes teātrī.

Par gada aktrisi otrā plāna lomā atzīta Daiga Gaismiņa par Ievas atveidojumu izrādē «Indrāni» Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par gada debiju skatuves mākslā balva piešķirta Konstantīnam Zaicam par Smuta tēlu izrādē «Vosorys saulgrīžu burvesteibys» Daugavpils teātrī.

Par gada latviešu autora darba iestudējumu atzīta Elmāra Seņkova iestudētā «Raudupiete» Valmieras Drāmas teātrī. Savukārt gada izrāde bērniem vai jauniešiem ir režisora Laura Gundara «Teātrī TT» iestudētā izrāde «Minga rēgi».

Par gada jauno skatuves mākslinieku atzīts Jurģis Spulenieks par Edžiņa lomu izrādē «Indrāni» Latvijas Nacionālajā teātrī un lomām izrādē «Minga rēgi» «Teātrī TT».

Gada scenogrāfs ir Reinis Dzudzilo par darbu pie izrādes «Raudupiete» Valmieras Drāmas teātrī.

Gada kostīmu māksliniece ir Ilze Vītoliņa. Viņa veidojusi lelles izrādē «Ronja - laupītāja meita» Latvijas Leļļu teātrī, kostīmus izrādēm «Finita la comedia!» un «Salome» Dailes teātrī.

Gada kustību māksliniece ir Inga Krasovska, kas strādājusi pie izrādēm «Lukrēcija Bordžija» Liepājas teātrī, «Finita la comedia!» un «Oņegins» Dailes teātrī.

Par gada mūzikas autoru atzīts Kārlis Lācis par darbu pie izrādes «Oņegins» Dailes teātrī.

Gada gaismu un video mākslinieki ir Uldis Jancis un Linda Ģībiete, balva tiem piešķirta par darbu pie izrādes «Zudušo laiku citējot» Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par gada sasniegumu baleta mākslā balva piešķirta Baibai Kokinai par lomām izrādēs «Apburtā princese», «Riekstkodis», «Mesija», «5 tango» Latvijas Nacionālajā operā. Šajā kategorijā laureātu noteica Latvijas Nacionālā opera un Latvijas Profesionālā baleta asociācija, bet apstiprināja «Spēlmaņu nakts» žūrija.

Laureāts kategorijā «Gada sasniegums laikmetīgajā dejā» ir «Inside», ko veidoja horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs, bet dejotāji ir Aivars Gailums, Elīna Breice, Ģirts Bisenieks, Liene Grava, Aldis Liepiņš, Ivars Broničs. Šajā kategorijā laureātu noteica Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija, apstiprināja «Spēlmaņu nakts» žūrija.

Skatītāju balsojumā par gada izrādi atzīts Dž.Dž.Džilindžera iestudētais «Oņegins» Dailes teātrī.

Saskaņā ar skatītāju balsojumu gada aktrises balva tiek Kristīnei Nevarauskai par Salomes lomu izrādē «Salome» un Skārletas O’Hāras lomu izrādē «Vējiem līdzi» Dailes teātrī. Savukārt gada aktiera balvu saņems Artūrs Skrastiņš par Semjona Semjonoviča Podsekaļņikova lomu izrādē «Finita la comedia!» Dailes teātrī.

Skatītāji internetā nobalsoja 5531 reizi, bet balsu skaits teātros sasniedza 3000.

«Spēlmaņu nakts» balvas ierasti pasniedz 23.novembrī, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, taču šogad tradicionālā balvu pasniegšanas ceremonija nenotika Zolitūdes traģēdijas dēļ.

Balva par mūža ieguldījumu teātrī jau pasniegta aktrisei Ligitai Dēvicai un ASV dzīvojošajam režisoram Laimonim Siliņam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu